Hirdetés

Most már lesz kék halál Linuxon is, de ez nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik



|

A Windows egyik legismertebb "funkciója", amely sokszor a viccelődés tárgya, érkezik Linuxra is.

Hirdetés

A Linux operációs rendszert stabilabbnak tartják, mint a Windowst, azonban ez nem jelenti azt, hogy sosem lenne vele probléma. A rendszer indításánál például előfordulhat olyan komoly hiba ebben a rendszerben is, amely megakadályozza, hogy a Linux felálljon - eddig ilyenkor nem sok olyan háttérinformációt kaptak a felhasználók, amely segíthette volna a hiba okának a feltárását.

A helyzet azonban hamarosan megváltozhat: systemd-bsod néven ugyanis új szolgáltatás épül be a rendszerbe, amely az indulás során a Windowsból már ismert kék halál képernyőt (BSOD) utánozva adja a felhasználók tudtára, hogy valami nagyon nem stimmel.

A funkció egyelőre csak tesztelési fázisban van, minden valószínűség szerint csak valamikor a jövő év első negyedében fog beépülni a különféle Linux disztribúciók stabil kiadásaiba, így a Debianba, az Ubuntuba vagy éppen a Red Hat Linuxba.

Hirdetés

A Windows kék halál képernyőjéhez képest a linuxos verzió informatívabbnak ígérkezik, hiszen helyzetspecifikus QR-kódot is tartalmaz, valamint specifikus hibaüzenet vagy üzeneteket is megmutat, ellentétben a Windows általános jellegű leírásával. Sőt, bizonyos esetekben a képernyőn a rendszernapló üzenetei is megjelenhetnek.

Egyébként QR-kód a Windows-féle kék halál képernyőn is van, immáron hét éve, de az a kód szintén csak egy általános link, nem pedig olyan, amely az adott problémára kihegyezve terelné a felhasználókat valamilyen irányba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.