Hirdetés

Idén beindul az 5G, és mindent megváltoztat



|

Magyarországra is jut belőle, bár persze a terjeszkedés azért óvatosan indul. A mindent megváltoztat rész pedig szép hosszú folyamat lesz, de érdemes rá felkészülni lélekben.

Hirdetés

Barcelonában, a Mobile World Congress kiállításon nem csak az új mobilokon, kiegészítőn és kütyükön van a hangsúly, de a háttértechnológiát is erősen promózzák az érintett vállalatok. Az egyik fontos terület pedig az 5G, amely nem csak arra lesz jó, hogy még gyorsabb legyen az internetünk a telefonokon, de egyre inkább tehermentesíti a 4G hálózatokat a gépi adatforgalomtól, és az össze IoT eszközt, szenzort, okoskütyüt "fellövi" a még gyorsabb és rugalmasabb hálózatra. Jó ideig csak beszéltek róla, tervezgették, belső teszteken próbálgatták, de 2019-ben már egyre több helyen indul el élesben is a szolgáltatás.

Hirdetés

A Deutsche Telekom például már Európa hat országában telepített 5G antennákat, és Ausztria, Lengyelország, Németország és Görögország mellett Magyarországra is jutott belőlük. Ezeken pedig még 2019. első negyedévében, tehát április elejéig el is indul az adatszolgáltatás. Claudia Nemat, a Deutsche Telekom egyik igazgatója szerint az 5G hálózaton egyszerűbb lesz a közlekedés megszervezése és az "okosvárosok" működtetése, az önműködő autók kezelése, de ugyanígy a játékosok is örülhetnek, hiszen egy ilyen szintű szolgáltatáson már akár az is megoldható, hogy a játékok már nem a saját gépeiken futnak, hanem távoli szervereken, a felhasználók viszont mégsem éreznek majd késleltetést vagy akadást.

Emellett a Vodafone is tartott már egy előadást az MWC-n saját terveiről. Ők arról beszéltek, hogy náluk sikerült először éles szolgáltatásban 5G-képes mobilokat 5G hálózatra kapcsolni: három olyan mobilt is teszteltek, amelyek az idei felhozatalban érkeznek (bár a pontos modelleket még nem nevezték meg). A tesztek során teljesen simán működött például egy 4K felbontású videótelefon-hívás is, amit egyébként egy hajtogatós Huawei Mate X-en demóztak:

A Vodafone a kiállítás ideje alatt már be is kapcsolta Barcelonában az 5G szolgáltatást, és a városban folyamatosan cirkál egy mérőautójuk, amely mindenfelé teszteli a másodpercenként 1,5 gigabites sebességet. Európában idén több nagyvárosban a piros szolgáltató is elindítja az éles 5G-t, bár arról még nem beszéltek, hogy ez pontosan hol várható, mindenesetre az idei év második felében indul a projekt.

A hálózat, ami teljesen átalakíthatja az informatikát

Egy kicsit a távolabbi jövőbe tekintve sokan azt várják az 5G térnyerésétől, hogy átszerveződik a teljes gyakorlata annak, ahogy ma a számítógépeket és okoseszközöket használjuk. Most ugyanis a saját PC-inkben, laptopjainkban vagy mobiljainkban van "az erő" arra, hogy játékokat, erőforrás-igényes szoftvereket futtassunk, és ezekhez az internetről csak kiegészítő adatokat szerzünk be. Egy jól kiépített, villámgyors és mindenhol elérhető 5G hálózat mellett azonban akár az is elérhető, hogy minden számítási feladatot a távolból futtassunk, így izmos gamer PC-k vagy grafikai, videóvágási feladatokra kihegyezett erőgépek helyett elég lesz csak egy 5G-képes monitor és a szükséges kiegészítők, például beviteli eszközök. Ez pedig tényleg alapjaiban változtathatja meg a hardverpiacot, meg úgy egyáltalán a teljes számítástechnikát az elmúlt évtizedek gyakorlatához képest.

Persze mostantól nem kell elkezdeni őrült sebességgel feldobálni az erős gamer konfigokat az apróhirdetési oldalakra, az idei éles üzemek is legfeljebb azt jelentik, hogy néhány európai nagyváros kiemelt körzeteiben lesz elérhető 5G, a mai 4G-hez hasonló szintű lefedettséget évekbe telhet elérni. Emellett pedig meg kell várni az 5G-képes eszközök elterjedését is, valamint azt, hogy a hardvergyártók és a tartalomszolgáltatók is ráálljanak a távolról streamelt szoftverek és játékok gyakorlatára, ami bizony nem holnap lesz. Készülni viszont lehet rá még akkor is, ha a következő években várható a "régi rend" és az új technológia összecsapása több tételben. Simán lehet, hogy 2-3 év múlva olyan hírekkel lesz tele a PC World is, amiben az egyik oldalon a klasszikus hardvergyártók védik a mundér becsületét és arról győzködik az olvasókat, hogy azért egy igazi FPS játék, vagy egy tényleg jól használható videóvágó szoftver igenis az otthoni, erős gépeken fut jól, és nem szabad az ilyesmit távoli szerverekre és a hálózatra bízni. A másik oldal pedig olyan hírekkel pumpál majd tele minket, hogy tessék, mennyivel kényelmesebben és olcsóbban kijövünk, ha csak egy 5G-s "okosmonitort" használunk, miközben minden izommunkát valamilyen szolgáltató végez el és közvetít hozzánk. Érdekes világ lesz, na.

Ha még több hír és cikk is érdekel a 2019-es Mobile World Congress újdonságairól, kattints!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.