Hirdetés

Nagy dobásra készül az Intel: bevetés előtt az új ARC videokártyák



|

Az aktuális generációhoz készülő meghajtóprogramokon túl nagy volt a csend a vállalat videokártyás részlegének terveivel kapcsolatban. A CES-en egy interjúban azonban több megerősítés is elhangzott, az Intel gőzerővel készül az új generáció bemutatására.

Hirdetés

Ahogy az lenni szokott, a processzorgyártó egy-egy esemény kapcsán temérdek bejelentéssel szokott készülni, a Las Vegas-i CES kapcsán sem történt ez másként, rengeteg új központi egységet mutattak be, illetve helyszíni demók futtatásával némi betekintést nyújtottak az idén megjelenő újgenerációs fejlesztésekbe. A bemutatott termékek egy része picit csalódást okozhatott, még akkor is, ha pontosan tudni lehetett, hogy a 14. generációs Raptor Lake Refresh fejlesztés felhasználása továbbra is indokolt, a Meteor Lake (másnéven Core Ultra) lapkák egyelőre visszafogottan hirdetik a mesterséges intelligenciával megerősített PC-k korát.

A hivatalos eseményről azonban ezúttal is hiányoztak a dedikált videokártyákkal kapcsolatos információk, nagyon úgy nézett ki, hogy ezúttal sem lehet megtudni részleteket arról, hogy mi következhet az ARC 700-as vezérlők után. Különböző útitervekben szóba került egy amolyan ráncfelvarrás, a szaksajtó és a játékosok többsége azonban a Battlemage kódnéven érkező új generációra kíváncsi. Erről azonban eddig a bizonyos interjúig semmit sem lehetett tudni.

Hirdetés

Még valamikor ősszel egy lapkáról készült kép járta körbe a szaksajtót, az Intel által szervezett gyárlátogatás során került fényképező elé egy Battlemage lapka, ám a reakciókból az látszott, hogy erre talán maga az Intel sem számított; inkább nem kommentálták az így felmerülő kérdéseket.

Megtették most, az amerikai PC World által készített helyszíni interjúban az Intel képviselője nemcsak megerősítette a következő ARC-kártyageneráció érkezését, hanem adott egyfajta helyzetjelentést is, hogy a fejlesztés megfelelő ütemben halad az idei megjelenés felé. A mérnökcsapat nagyjából harmada dolgozik az új kártyákon, kifejezetten a szoftveres, meghajtóoldali optimalizációkra fókuszálva, míg a csapat java már a Celestial kódnevű architektúra hardverfejlesztéseivel foglalatoskodik. A Battlemage első, véglegesnek tekintett lapkaverziója jelenleg tesztelés alatt áll, ám többet erről egyelőre nem osztanak meg a nyilvánossággal. Olyannyira nem, hogy zárásként annyit sikerült megtudni, hogy a megjelenés vélhetően még a következő, 2025-ös CES előtt megtörténik, ami inkább egy "ne kérdezzetek most többet egy ideig" válasz, mintsem valós ígéret.

Az Intel ugyanis korábban azt közölte, hogy az új ARC-kártyák legerősebb kiadásával egyértelműen a felsőkategóriát szeretnék megcélozni, az RTX 4080 és RX 7900 szinthez pedig komplexebb hardveres felépítés, megerősített ray-tracing képességek és hatékonyabb AI-gyorsítást segítő elemek szükségesek. Ha ezek mind meglesznek, akkor a játékos közösség csak örülhet, hiszen egy harmadik piaci résztvevő alaposan felkavarhatja az AMD és Nvidia közti "állóvizet", mint ahogy az alsóbb kategóriákban az ARC 770 és 750 már tett hasonlót tavaly ősszel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.