Hirdetés

Nagyon szokatlan irányban próbálkozik egy új böngésző



|

A szerverek helyett blockchain technológiára és p2p kommunikációra épít a Blockstack Browser.

Hirdetés

A mai böngészők úgy működnek, hogy amikor valamit csinálunk, kapcsolódnak egy távoli szerverhez. Ez történik, amikor hírt olvasunk, ha videót játszunk le, ha zenét hallgatunk, egy játékot indítunk el vagy egy régi operációs rendszert emulálunk. 

Hirdetés

A Blockstack azonban szeretné decentralizálni az internetet, és elérni, hogy ne a Google, a Microsoft, az Amazon és a további óriások szervereitől függjünk. Ehelyett gépek csoportjai kommunikálnának egymással. 

A cég kiadta a Blockstack Browsert, ami nem önálló böngésző, hanem a Chrome, a Firefox és a Safari alá telepíthető beépülő. Egyelőre csak a fejlesztőknek szól, de fél év múlva jöhet a fogyasztói verzió. 

A telepítés után egy blockchain technológiával működő, p2p kommunikációt használó böngészőt kapunk. Ennek hála a fejlesztők létrehozhatnak a Twitterhez vagy a Facebookhoz hasonló szolgáltatásokat, amelyek nem egy központi szerveren léteznek, hanem szétszórva egy hálózatnyi gépen. 

Az adatokat nem több PC-n tárolják, hanem szétszórt és titkosított csomagokban, amelyekhez mindig csak maga a felhasználó fér hozzá olvasható formában. 

Ha az ötlet beválik, akkor olyan internetes megoldások terjedhetnek el, amelyek nagyobb irányítást garantálnak az adatok és a magánszféra fölött, illetve a kormányzati kéréseknek, blokkoknak és cenzúrának is nehezebben esnek áldozatul (elvégre nem lehet és nem elég egy szervert blokkolni). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.