Hirdetés

Nagyot gyorsulhatnak a DDR6 memóriák



|

Akár a DDR5-ös adatátviteli sebesség kétszerese is elérhető lesz, amire minden bizonnyal szükség lesz a processzorokba integrált egyre erősebb AI-gyorsítók miatt.

Hirdetés

Egyelőre nehéz elképzelni, hogy mit nyújthat majd a következő DDR-szabvány, hiszen a felhasználók többsége jelenleg a DDR4-DDR5 párosra tervezi PC-építési projektjeit, a processzorgyártók egyszerre két vasat tartanak tűzben annak érdekében, hogy megfelelő szinten maradhasson a CPU-k és platformjaik iránti kereslet. Az akár 8000 MT/s-et elérő DDR5 kifejezetten a felső-közép és felső kategóriás konfigurációkat célozza, míg az eggyel korábbi technológia a költséghatékony megoldásokat segíti, nem is akárhogy.

Nagyon kérdőjeles tehát a DDR6 létjogosultsága, és a híradásokból az látszik, hogy a gyártók nem nagyon forszírozzák a következő generáció nyújtotta sebességet, fejlődést. A színfalak mögött természetesen zajlanak a fejlesztések, és ha hasonló formában tör be az új szabvány, akkor komoly adatátviteli fölényre lehet képes. Már csak az a kérdés, hogy mely processzorok fogják elsőként támogatni.

Hirdetés

A DDR-szabványok JEDEC-hitelesítése alapján az adatátviteli sebességet tekintve megduplázódhatnak az értékek a DDR6-tal, de egyelőre nem tudni, milyen üzemfrekvencián nyitnak majd a kezdeti szériák. Ha figyelembe vesszük a DDR5-5200/5600 kezdő lépcsőfokokat, akkor a DDR6-nál 10400/11200 MT/s kiinduló értékekre számíthatunk, a gyorsabb modulok kapcsán pedig DDR6-12800/16800 lehet a működési intervallum.

Fontos tényező a modulonkénti memóriacsatornák számának duplázása, a négy sávval és az ehhez szükséges vezérlő IC- és platformszintű optimalizálásokkal a maximális elméleti adatátvitel átléphet a 134 GB/s-ot. Viszonyításként a DDR5-nél valahol 67 GB/s-nél húzható meg a felső limit, a túlhajtásra hangolt DDR6-ok a kétszeres szorzót is átléphetik ideális esetben.

Ehhez természetesen több faktor szükséges, és a memóriagyártók technológiai előzeteseit tekintve nem sok adat áll rendelkezésre. Nem tudni, hogy az AMD és az Intel mely architektúrával kíván DDR-generációt váltani, az eddig megjelent adatok szerint az idei év processzorai kizárólag DDR5-tudással érkeznek. A 2025-ös év második fele viszont már izgalmasabb lehet, az Intel sorai közül a Panther Lake kódnevű Core termékcsalád, míg az AMD oldaláról a Zen6-ra épülő Ryzenek kínálhatnak elsők között DDR6-támogatást.

A memóriaátviteli sávszélesség növelésének egyik oka lehet a CPU-kba integrált NPU-egységek erősödése a mesterséges intelligencia számítások miatt, illetve a hibrid felépítésű magok és lapkaszeletek hatékonyabb működtetése (különösen igaz ez a szerverpiacra) is indokolhatja a váltást. Teljes sorcserére várhatóan nem kerül sor, két vagy három DDR-szabvány remekül megfér egymás mellett, így pedig a felhasználók is könnyebben eldönthetik, mire van leginkább szükségük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.