Hirdetés

Nem csak embereket, de robotokat is oktat az Nvidia legújabb AI-modellje



|

Több mint 30 különböző feladat betanítására képes.

Hirdetés

Míg a robotika világában az embereknek mint tanároknak egyre kisebb szerepük van, addig sokkal inkább előtérbe kerül és felértékelődik a mesterséges intelligencia oktató jellege. Elvégre a legtöbb AI-alapú modell a gépi tanulásra épül, melynek értelmében minél több információt, inputot kap, idővel annál tájékozottabb, végső soron hatékonyabb lesz.

A mesterséges intelligencia korában a legtöbb nagyvállalat már villantott valamit a technológiával kapcsolatban, elég csak az Android, a Facebook vagy a Spotify által bevezetett funkciókra gondolnunk. Azonban most az Nvidia is egy újabb hihetetlen technológiával állt elő: egy olyan AI-asszisztenst alkottak meg, ami nem csak az embereknek, de a robotoknak is képes segíteni különböző feladatok és kézmozdulatok betanításában.

Hirdetés

Az Eureka névre keresztelt asszisztens többféle robotikus kart is kiképzett például fiókok kinyitására, labdák elkapására, de egy kéznek még az ujjak közötti tollforgatós trükköt is megtanította.

Az NVIDIA Research szakértői szerint a GPT-4 alapokon működő modell 30 különböző feladat betanítására képes, ráadásul a tanítási algoritmusai 80 százalékkal hatékonyabbak, mint az emberek által írtak. Ebből adódóan a robotok teljesítménye is jelentős növekedést mutat, amely sok esetben az 50 százalékot is meghaladja.

Az Eureka mindezek mellett folyamatos önértékelést végez, illetve a robotok teljesítményét is figyelemmel kíséri és azok szerint módosítja algoritmusait, monitorozza a sikeres és a sikertelen utasításait.

Bár a dolog nem teljesen új keletű, de a robotokat tanító robotok ötlete még így is egy elég elrugaszkodott gondolat lehet. A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével minden bizonnyal több ilyen, az Eurekához hasonló kezdeményezéssel találkozhatunk majd, amik idővel egyre hatékonyabbá válnak és akár az emberek teljes körű oktatására is képesek lehetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.