Hirdetés

Nem csak szép, bivalyerős is a Lenovo és az Aston Martin közös PC-je, de esélyes, hogy nem ilyet kapsz idén karácsonyra



|

Nem voltunk szívbajosak: szétszedtük az Aston Martin és a Lenovo mérnökei által közösen fejlesztett asztali PC-t, és amit odabent találtunk, az még minket is meglepett.

Hirdetés

2020-ban, a Covid-lezárások idején nem kimondottan pörögtek az autóeladások, azonban az Aston Martin mérnökeinek kellett valami, amivel elfoglalják magukat. Lenéztek hát Lenovo ThinkStation munkaállomásaikra, és arra jutottak, hogy ennél dizájnosabbat is tudnak tervezni. A Lenovo mérnökeivel végzett közös munka eredménye lett a P5, P7 és PX munkaállomás, ahol a legutóbbit "tíz"-nek kell ejteni, nem pedig "iksznek".

Piros-fekete, mégsem gamer

A méretes asztali gépeknek álcázott munkaállomásokat nem arra tervezték, amire a legtöbben használják otthoni PC-iket: nem böngészni, játszani, vagy chatelni kell rajtuk, hanem 3D-s tervezőprogramokat futtatni, programozni, fejleszteni, MI-algoritmusokat tréningelni - olyan feladatokat végezni, amelyek megizzasztják a hardvert. Merthogy odabent 2 Intel Xeon CPU 120 maggal és akár 2 TB DDR5 RAM is lehet, sőt, 3 NVMe SSD és 4 darab Nvidia RTX A6000-s kártya is elfér bent.

Ezt egészíti ki az előröl kihúzható két, speciálisan hűtött NVMe adattároló, valamint két 3,5"-os HDD-rack. Hátul is izgalmasan alakul a több mint 30 kg tömegű PC: itt két darab, rackszerűen kihúzható, redundáns üzemben működő Delta tápegység van, ráadásul ezek nem csupán 1 kW feletti teljesítményre képesek, 80 Plus Platinum minősítéssel is rendelkeznek.

Kapjuk szét, mi baj lehet?

Az Aston Martin szalonjában volt szerencsénk testközelből is megcsodálni ezt a PX csúcskonfigot, sőt, ha már ott voltunk, szét is kaptuk. Az Aston Martin és a Lenovo mérnökcsapatát dicséri, hogy egészen apró részletekre is odafigyeltek,

így például a ThinkStation feliratot elforgathatod 90 fokkal, ha fekve helyeznéd el a gépet.

Ugyan nem feltétlenül szétszerelésre, sőt, semmiképp sem otthoni barkácsra tervezték ezeket a PC-ket, mégis végtelenül egyszerű szétszedni és utána ismét összerakni őket. Minden olyan részt, ami mozdítható, ahol húzni vagy nyomni kell a szereléshez, azt piros vonalak jelölik, de úgy, hogy az közben még jól is néz ki. A gépben temérdek ventilátor van, ám az oldallapot lekapva ebből nem sokat látsz, mert mindenhol légterelők fedik el a komponenseket. Az ilyen nem éppen megszokott egy átlagos DIY PC-nél, pedig nagyon hasznos tud lenni. Kóbor kábelekkel sem kellett harcolnunk, szisztematikusan tudtuk lebontani a gépet egészen a CPU hűtőbordákig és a VGA kártyákig. Amúgy a P-széria ezen példányai rack szekrénybe is szerelhetők, de ha valaki úgy dönt, ilyen vásárol, véleményünk szerint ne tegye, mert kívülről is lehet benne gyönyörködni.

Ha beválik, kiterjeszthetik

A Lenovo egyelőre csak néhány, komoly munkaállomásánál vetette be ezt a dizájnt, a kisebb, általánosabb célra szánt (vagy AMD-s) gépeinél az Aston-Lenovo dizájnvonallal nem lehet találkozni. Legalábbis egyelőre, nem kizárt, hogy amennyiben népszerűvé válik ez a vonal, újabb modellek következhetnek.

Ez valóban jó hír lenne, már csak azért is, mert ezeket a gépeket itt, Magyarországon, a Lenovo üllői gyárában készítik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.