Hirdetés

Nem hazudott az Apple, lehengerlő az M2 Ultra chip teljesítménye



|

Beváltani látszik a reményeket az Apple legújabb csúcsprocesszora.

Hirdetés

Ugyan a hónap elején lezajlott WWDC fejlesztői konferencia legnagyobb durranása egyértelműen a Reality Pro AR/VR headset volt, a hardveres vonal egy másik bombát is tartogatott az új processzor, az M2 Ultra képében, amely a profi felhasználásra szánt Mac Studio és Mac Pro konfigurációkat hivatott új szintre emelni.

A 24 CPU-, 76 GPU- és 32 mesterséges intelligenciás magot tartalmazó erőforrás lényegében két összeházasított M2 Maxből áll, ahogy az előd M1 Ultra is két M1 Maxre épült. Az előző generációs csúcs-SoC esetében az utólagos tesztek viszont sajnos nem váltották be teljesen a reményeket, így adta magát a kérdés, hogy az M2 Ultra teljesítménye vajon felnő-e az Apple ígéreteihez.

Hirdetés

A cupertinóiak a bemutatón akár kétszeres teljesítménybeli ugrást lengettek be a tavaly piacra dobott M2 Maxhez képest, 20 és 30 százalékos ugrásokkal a kifejezetten processzor-, illetve kimondottan GPU-igényes feladatokban. Ennek járt utána az új chipet próbára tevő Luke Miani, aki egy új Mac Studióban tesztelte az M2 Ultra képességeit.

A jó hír, hogy az almás cég ezúttal nem túlzott, az aktuális bajnok teljesítménye valóban lehengerlő. A Cinebench R23 tesztben például 28,730 pontot hozott a SoC, míg az M2 Max 14,701-ig jut, vagyis az M2 Ultrának nagyjából összejött a duplázás. Ami a GPU-t illeti, a Rise of the Tomb Raiderrel 1440p-s felbontásban, közepes grafikai beállítások mellett az M2 Ultra 147 fps képkockasebességet produkál, míg az M2 Max 131-et.

A profiknak különösen fontos lehet a videóvágás kérdése is, itt pedig az M2 Ultra valósággal letépi az arcunkat: egy adott, 15 perces Final Cut Pro projekt exportálását 8 perc alatt végzi el a csúcsprocesszor, az M2 Maxnek pedig 12 perc 38 másodpercre van szüksége ugyanehhez, míg az M1 Ultrával még ennél is tovább, 13 perc 56 másodpercig tart a munka.

Az előrelépés tehát minden fronton jelentős, ehhez azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen az M2 Ultrával szerelt gépek egyike sem a filléres kategóriába tartozik: a Mac Studio 980 ezer, a Mac Pro pedig 3,3 millió forintról indul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.