Hirdetés

Ebben a laptopban szó szerint semmi sincs



|

Mármint se processzor, se memória, se háttértár, de operációs rendszer sem. És mielőtt megkérdeznétek - nem csak levélnehezék, nagyon is működik.

Hirdetés

A szóban forgó eszköz a NexDock 2, és külsőre tényleg egy laptopnak tűnik. Van neki például teljes billentyűzete, tapipadja és 13,3 hüvelykes full HD IPS kijelzője, 4x1W hangszórói, az oldalán SD kártyaolvasó, UAB-A és USB-C port, jack fülhallgató-csatlakozó és HDMI bemenet. Viszont ha csak úgy önmagában próbálnánk bekapcsolni, annyit se mondana, hogy klatty.

Hirdetés

A NexDock 2 ugyanis nem más, mint egy ötletes dokkoló az olyan mobilokhoz, amelyek rendelkeznek valamilyen desktop üzemmóddal. Ezt jelenleg az újabb Samsung Galaxy Note és S modellek tudják (itt Dex a technológia neve), valamint a Huawei egyes készülékei (az EMUI Easy Projection használatával). Ezeket a telefonokat egy átalakító segítségével lehet különféle megjelenítő eszközökre kötni, így asztali operációs rendszerhez hasonló felülettel működtethetjük őket. A NexDock 2 pedig pont ezt használja ki, de többet ad annál, hogy egyszerűen csak egy monitort kapjunk a rajta lógó mobillal.

A laptop-testre csatlakoztatott telefonnak így nem csak kijelzője, de egyben billentyűzete és tapipadja is lesz egyszerre, ráadásul a további csatlakozók segítségével akár külső egeret is használhatunk, meg még egy rakás egyéb perifériát. Ezáltal aztán tényleg szinte minden szempontból teljes értékű PC-t csinálhatunk a telefonból (amit a NexDock 2 akkumulátora tölteni is képes), játszhatunk, irodai feladatokat végezhetünk, vagy nagy képernyőn nézhetünk filmeket, videókat. Ezáltal tényleg megoldható az, hogy ne kelljen egy külön laptopot vinni mondjuk egy üzleti útra, de mégis képesek leszünk az alapvetőkön is túlmutató feladatok elvégzésére akár a repülőn, akár a szállodai szobában.

Az eszközt úgy készítették fel, hogy a jelenlegi desktop mode-os mobilok mellett a jövőben megjelenő, hasonló technológiás készülékeket is fogadni tudja, de emellett kapcsolhatunk hozzá Raspberry Pi mini PC-t, használhatjuk laptopok másodlagos kijelzőjeként, játékkonzolok képernyőjeként, Chromecast és más tévés stickeket rácsatlakoztatva mobil szórakoztató központtá változtathatjuk, de akár rackes szerverek kezeléséhez is alkalmazhatjuk.

A NexDock 2 nevéből következik, hogy volt egy elődje is, ezt tavaly mutatták be és egy sikeres Kickstarter kampányt követően több mint 3000 darabot szállítottak le belőle, de rögtön el is kezdték a még fejlettebb utód elkészítését. Ezt most még 199 és 229 dolláros előrendelési áron lehet beszerezni a Kickstarter oldalon, a szeptemberi megjelenéskor a tervek szerint 279 dollárba kerül majd. Az ötlet mindenesetre sikeresnek tűnik, hiszen az előirányzott 44 203 dolláros cél helyett már 386 000 dollár fölött jár az összekalapozott támogatás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.