Hirdetés

Nuki Smart Lock 3.0 Pro teszt - hogy lehet egy zár okos?



|

Utólag is könnyedén felszerelhető az okoszár, ami ugyanúgy kulcsot használ és nem csupán kényelmedet, biztonságodat is növelheti. Sőt, ha elfelejtetted, helyetted bezárja az ajtódat.

Hirdetés

Sci-fibe illő pillanat, amikor a lakásodhoz közeledve az otthonod felismeri, hogy te érkezel meg és felkínálja, hogy kinyissa-e a bejárati ajtódat. Ez a sokáig csak filmekben látott jövőérzést te is megtapasztalhatod, ráadásul ehhez még a bejárati ajtódat, de a záradat vagy a kulcsaidat sem kell lecserélned. Teszteltük a Nuki Smart Lock 3.0 Pro okoszárat, amit nem mellesleg Európában, sőt azon belül is

Magyarországon gyártanak.

A Nuki céget Grazban alapították 2014-ben, ám azóta egészen nagyra nőtt a startup és a világon is elismert márka lett a zárautomatizálás terén. A cégnek ma már 100-nál is több terméke van, a fő irányvonal pedig az, hogy már meglévő lakások, ajtók és zárak esetében megoldják az utólagos automatizálást, vagy nem túl szép magyar szóval élve a "felokosítást".

Hirdetés

A Nuki Smart Lock 3.0 Pro a legújabb modell, amelyből Pro és normál változat is készült. A normál, nagyjából 50 ezer forintért beszerezhető zár elemes működés mellett Bluetooth kapcsolatot és műanyag forgatógombot kínál. A Pro verzió nagyjából dupla ennyiért, 100 ezer forint környékén USB Type-C-n tölthető NiMH akkumulátort kapott, a Wi-Fi modult beépítették, és a feketében, illetve fehérben elérhető szerkezet alumínium gombbal is kezelhető.

Mindkét 3.0-s zár csendesebb, de erősebb motort kapott, a LED-es gyűrű többszínű, de ami talán a legfontosabb, hogy szinte mindenféle zárra felszerelhető és ez a művelet mindössze néhány perc alatt elvégezhető.

Barátságos szerelés

A Nuki Smart Lock 3.0 Pro esetében talán a legnehezebb feladatuk az volt a mérnököknek, hogy mindenféle zárra felszerelhetővé tegyék a motoros blokkot. Éppen ezért kétféle ellenrészt találsz a dobozban, amivel a különféle zárszerkezetekre fel tudod erősíteni a készüléket. A záradat nem kell lecserélni, sőt kívülről semmi sem látszik majd a Nuki okoszárból, miután csakis egy belső modulról van szó. Az egyik módszer a csavaros rögzítés, amihez egyetlen imbuszkulcs elegendő, a másik megoldás kétoldalas ragasztós, amit gyárilag előkészítettek. A szerelés első lépéseként le kell töltened a Nuki applikációt mobiltelefonodra, ez vezet végig a folyamat minden lépésén. Nyelvből sajnos a magyar nem választható, de a gombok, feliratok és az ábrákkal jelölt útmutatás megértése így sem okozhat gondot.

Mielőtt nekifognál a szerelésnek, előbb az akkumulátort pattintsd ki a főmodulból és USB Type-C-n keresztül töltsd fel. Mivel NiMH akkumulátorról van szó, le lepődj meg, hogy a töltési idő akár a 8-10 órát is elérheti. Tesztünk során az egyik töltőfejet és kábelt nem kezelte az akkupakk, de egy normál, 5V/2A-s USB-s töltővel jól működött a Nuki akkumulátora.

A Nuki okoszár BT 5.0-n keresztül kapcsolódik telefonodhoz, így végezheted el a firmware-frissítést és a zárszerkezethez igazítást is. Ez utóbbi során először manuálisan kell zárnod az ajtódat, majd a Nuki modulja nyitja és zárja az ajtót, ezzel kalibrálva a szükséges fordulatot és erőt. Később finomhangolhatod is ezt, legyen szó akár a fordulási szögről vagy a sebességről. A felhelyezés nagyon egyszerű, a motort és akkumulátort tartalmazó modult szimplán csak rá kell pattintanod a rögzített ellenrészre. A leszerelés kicsit bonyolultabb (érthető okokból), de mindösszesen egy műanyag fület kell kiakasztanod és lehúzhatod a főmodult az ellenrészről. A Nuki okoszár a zárba helyezett kulcsot fordítja el, amelyből többféle méretet is szépen kezel és az sem okoz neki gondot, ha a kulcs nyaka megvastagított - itt ötletesen rugós ellenrészt használtak a mérnökök.

Amint ezzel megvagy, tulajdonképpen a szerelés, inicializálás és beállítás meg is történt, viszont ha azt szeretnéd, hogy valóban okos legyen bejárati ajtód, érdemes az applikáció minden pontján egyesével végighaladni.

Felokosított ajtó

Ugyan a gombnyomásra nyíló és záródó ajtózár is nagy élmény, valójában attól lesz igazán praktikus a Nuki eszköze, hogy felprogramozhatod mindenféle szcenárióra, és sok rutinfeladatot automatizálhatsz is. Alapfunkció, hogy innentől kezdve a Nuki Smart Lock 3.0 Prót a mobilod segítségével bárhol a világból nyithatod és zárhatod. Ha fiókot is létrehozol (ez szinte kötelezőnek is mondható), értesítéseket is kapsz minden manuális és applikáción keresztüli nyitásról és zárásról. A rendszer érettségét mutatja, hogy részletes felhasználókezelést is kapsz az appban, sőt az érzékeny beállításokhoz appon belüli külön jelszót adhatsz meg. Szintén a biztonságot szolgálja a végpontok közti titkosított kommunikáció, amelyről itt olvashatsz bővebben.

A másik fontos funkciógyűjtemény az automatizálás. A teljes naplózás mellett beállíthatsz nyitás utáni időzített, automatikus bezárást, esti, vagy tetszőleges időszakhoz kötött nyitást és/vagy zárást, továbbá felvehetsz vendégbejárási lehetőséget is, akinek beállíthatod, hogy melyik nap, mettől meddig kezelheti applikáción keresztül a zárat.

Természetesen a digitális asszisztensekkel is kompatibilis a Nuki ökoszisztémája, így a Google mellett az Amazon és az Apple rendszerével is kompatibilis, amikről hivatalos tanúsítványok is árulkodnak. A Nuki rendszere API-szinten is elérhető, így egyéb rendszerekhez is illesztheted. A Nuki a Smart Lock 3.0 Próhoz számtalan kiegészítőt is ajánl. Ilyen például a távirányító, a nyitás- (és nyitva tartás-) érzékelő vagy az ujjlenyomat-olvasós kódpanel, amire tetszőleges belépőkódot és ujjlenyomatokat programozhatsz fel.

Érezhetően okosabb otthonod lehet

A Nuki Smart Lock 3.0 Pro egy ötletes és igen hasznos okosotthon-kiegészítő, amelynél nagyon sok minden stimmel ahhoz, hogy sikeres legyen. A szerelés valóban pár perces művelet még hozzáértés nélkül is, a beállítás pedig szintén egyszerű és egyértelmű az appon keresztül. Miután az ajtódon kívülről semmiféle módosításra nincsen szükség, sőt nem is látszik onnan, hogy ilyen eszközt szereltél fel, lakásbiztosításod sem csorbul. Mi több, a végpontok között titkosított, minden aktivitáshoz egyedi kódot használó, zárt rendszer igen biztonságos. Ehhez sokat hozzáad az azonnali értesítés is, így minden nyitásról és zárásról rögtön értesítést kapsz mobilodon.

Az applikáció kellőképpen átlátható, de sajnos magyar nyelven nem működik. Jó hír viszont, hogy a fejlesztők az okosóra-tulajokra is gondolnak, így Wear OS, Tizen OS (Samsung), Apple és Garmin órákhoz is készítettek appokat. Wear OS 4.0-ával teszteltük a zárat és szuperül működött a nyitás és zárás, viszont a Garmin applikáció sajnos még béta és nem tudtuk életre kelteni. Az USB Type-C-s töltés kényelmes és egyszerű, de a tízórás töltési idő kicsit kellemetlen - cserébe nagyjából fél évente van csupán erre szükség, napi 8 nyitással és zárással számolva.

A Nuki Smart Lock 3.0 Pro egy jól kitalált és megépített eszköz, ami hasznára lehet bármely otthonnak, még akkor is, ha az egyelőre nincsen felszerelve okoseszközökkel. Utólag is könnyen felszerelhető, biztonságos, az applikációval pedig sok trükköt megtaníthatsz neki. Ugyan a Pro verzió ára kissé borsos, 100 ezer forint környékén mozog, ráadásul a töltési idővel sem vagyunk kibékülve, mégis érdemes ezt választani, mert az alumínium gomb, a Wi-Fi és az akkumulátor hasznos extrák.

Nuki Smart Lock 3.0 Pro

Ár: 94 230 Ft
A Nuki Smart Lock 3.0 Pro egy jól kitalált és megépített eszköz, ami hasznára lehet bármely okosotthonnak.
  • fekete és fehér szín
  • kétféle felszerelhetőség
  • alumínium készülékház és gomb
  • 110×60×60 mm, 580 g
  • BT 5.0, Wi-Fi n
  • iOS, Android, Huawei app
  • minden ismert digitális asszisztenst támogat
  • API elérhető
  • jogosultságkezelés
  • extra kiegészítők
  • automatizálható működés
  • 2500 mAh NiMH akku
  • kb. 6 hónap akkuidő, 10 órás töltési idő
  • USB Type-C csatlakozás
PRO
  • könnyű szerelés és beállítás
  • jó applikáció rengeteg hasznos funkcióval
  • jó automatizálási lehetőségek
  • digitális asszisztensek támogatása
  • biztonságos
  • hasznos kiegészítők
Kontra
  • drága
  • az akku csak nagyon lassan tölthető
  • lehetne egy kicsit még halkabb a motor
  • néhány modul még fejlesztésre szorul (pl. Garmin app)
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8577
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Nuki Smart Lock 3.0 Pro
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 404
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-11-07 10:07:41
    [gameinfo_webpage] => https://nuki.io/en/smart-lock-pro
    [gameinfo_tags] => nuki, zár, okosotthon, biztonság, teszt
    [gameinfo_url] => nuki-smart-lock-3-0-pro
    [gameinfo_pro] => könnyű szerelés és beállítás
jó applikáció rengeteg hasznos funkcióval
jó automatizálási lehetőségek
digitális asszisztensek támogatása
biztonságos
hasznos kiegészítők
    [gameinfo_kontra] => drága
az akku csak nagyon lassan tölthető
lehetne egy kicsit még halkabb a motor
néhány modul még fejlesztésre szorul (pl. Garmin app)
    [gameinfo_data] => fekete és fehér szín
kétféle felszerelhetőség
alumínium készülékház és gomb
110×60×60 mm, 580 g
BT 5.0, Wi-Fi n
iOS, Android, Huawei app
minden ismert digitális asszisztenst támogat
API elérhető
jogosultságkezelés
extra kiegészítők
automatizálható működés
2500 mAh NiMH akku
kb. 6 hónap akkuidő, 10 órás töltési idő
USB Type-C csatlakozás
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 1
        )

    [gameinfo_price] => 94 230
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A Nuki Smart Lock 3.0 Pro egy jól kitalált és megépített eszköz, ami hasznára lehet bármely okosotthonnak.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 404
            [manufacturer_name] => Nuki
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => http://nuki.io/en
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/nuki-smart-lock-3-0-pro-8577.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => könnyű szerelés és beállítás
            [1] => jó applikáció rengeteg hasznos funkcióval
            [2] => jó automatizálási lehetőségek
            [3] => digitális asszisztensek támogatása
            [4] => biztonságos
            [5] => hasznos kiegészítők
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => drága
            [1] => az akku csak nagyon lassan tölthető
            [2] => lehetne egy kicsit még halkabb a motor
            [3] => néhány modul még fejlesztésre szorul (pl. Garmin app)
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.