Hirdetés

Felbukkant egy furcsa GeForce GTX 480



|

512 CUDA maggal dolgozik a 2010-ből előkerült ritka NVIDIA grafikus vezérlő.

Hirdetés

2010-ben többször felbukkant a hírekben egy olyan GeForce GTX 480-as videokártya, amely 512 CUDA maggal rendelkezett. Sokan azt hitték, piacra dobja az NVIDIA, de végül nem így lett. Most, 10 évvel később végül előkerült egy működő darab: Kínában bukkant fel, és több szempontból is érdekességnek számít. Maga a GeForce GTX 480 kora egyik leggyorsabb videokártyája volt, a nagy fogyasztás és melegedés miatt azonban nem lopta be magát mindenki szívébe. A mostani, korlátlan változat magas fogyasztása is jól mutatja az akkori problémát. 

Hirdetés

A GF100-as lapkát tehát nem használták ki anno teljesen, a 40 nm-es kártya csak 480 CUDA maggal dolgozott, akkoriban pedig nem igazán volt még példa arra, hogy egy csúcstermék ne használja ki a lapkában rejlő képességeket teljes mértékben. 

A most előkerült kártya egyébként ugyanazt a PCB-t és komponenseket használja, mint a sorozatgyártott modell, de a GF100 itt mind az 512 CUDA magot dolgoztatja. A mérések szerint 6 százalék extra teljesítményt jelentett volna anno, de 194 wattos többletfogyasztás árán - vagyis az NVIDIA jó okból nem dobta piacra ezt a verziót. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.