Hirdetés

Olcsó mesterséges intelligencia PC-t építhetsz az Asus új grafikus vezérlőjével



|

A mindössze két kártyahelyet elfoglaló RTX 4070-es játékra sem rossz, de a kialakításának köszönhetően most nem épp a játékosok számítanak célcsoportnak.

Hirdetés

A Turbo elnevezésű típusokkal mindig is kísérletezett a tajvani gyártó, az egyre terebélyesebb hőcsöves hűtések miatt óriási növekvő videokártyák mellett kialakult egy speciális igény, amire generációtól függően érkezett egy vagy több termékszintű válasz. Kezdetben sokan csak nevettek a mérnökök döntésén, hiszen olyan vezérlőkre került rá az egy darab blower-típusú ventilátort és fedett bordázatot tartalmazó hűtőmodul, amikkel három légkavaró is nehezen boldogult.

Pedig a koncepció abszolút működőképes, munkaállomásokba és szerverekbe szerelve ez az elvárt kiépítés, az egy szem ventilátor ugyanis remekül illeszkedik az ATX-szabványban és szerverplatformokban megálmodott légáramlási tervezetekhez. A beszívott levegőt nagy sebességgel kitolja a kártya hátlapján, a generált hő nem a gépházon belül reked, illetve többkártyás összeköttetésre is lehetőséget ad.

Hirdetés

Az USA által a kínai piacra kivetett exporttilalom hatására kialakult RTX 4090-es szétszereléses történeteken nemcsak szörnyülködni lehet, hanem inspirációként jelentkeznek, az Asus mérnökei ugyanis a Turbo GeForce RTX 4070 kapcsán nem feltétlenül a játékos közösséghez kívánnak szólni. Sokkal inkább azon felhasználók lehetnek a célzott vásárlói körben, akik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos számítások, gyorsítások jövőbeni igényei alapján építenek speciális konfigurációkat.

Ha ezt a feladatot az Nvidia erre célra paraméterezett gyorsítóival kellene megoldani, akkor csak úgy röpködnének a milliós összegek, így viszont egy szimpla RTX 4070-es árával lehet kalkulálni, ami mellé az alaplap kiépítésétől függően még beférhet 1 vagy 2 társkártya. A blower ventilátor zajossága ugyan nem ismert, de maga a grafikus lapka sem az architektúra tetejéről érkezik, mindössze egy darab 8-tűs PCIe-tápellátáson veszi fel a szükséges energiát, az órajeleit tekintve pedig az Nvidia referencia ajánlásait követi.

Felmerülhet a kérdés, hogy mindez nagyon szépen hangzik, de az otthoni környezetben épített PC-vel miként lehet bármit is tenni az AI-korszak küszöbén. Nos, elég csak pár percnyit utána olvasni, máris kiderül, hogy az Nvidia egy sor szoftveres funkciót és fejlesztői eszközt kínál a GeForce RTX-eket használók számára. Ezek egy része a játékos világhoz kapcsolódik, de a generatív AI térnyerése egy sor új utat nyithat, a vállalkozó kedvűek pedig saját nyelvi modelleket alkothatnak, és építhetik fel a például a saját chatbot fejlesztéseiket.

Az Asus tulajdonképpen erre reagált, nincs tuning vagy csili-vili LED-es hűtés, csupán egy céleszköz, aminél a játék inkább csak másodlagos.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.