Hirdetés

PC-forradalomra készül új processzorával a Qualcomm



|

A mobileszközökbe fejlesztett új generációs Snapdragon mellett bemutatkozott még egy lapka, ami teljesítményben és energiahatékonyságban felülmúlja az Intel és AMD aktuális fejlesztéseit.

Hirdetés

Az Arm-alapú központi egységek jelenléte a Windows PC-k piacán abszolút nem újkeletű, sok évvel ezelőtt a Qualcomm nagy lendülettel vetette bele magát az ultravékony és alacsony fogyasztású gépek szegmensébe, ám a Windows on ARM projekt a szoftveróriás oldalán igen sok döccenőt eredményezett. A 360 fokban átforgatható érintőkijelzővel érkező notebookok már-már tabletes élményt nyújtottak, viszont az ablakos operációs rendszer működési sebessége és alkalmazásfuttatási korlátozásai hamar megölték a kezdetben ígéretes felhasználói élményt.

Ráadásul egy-két masinával hardveres szinten is gondok akadtak, az első generációs példányok problémáit viszonylag hamar leküzdve még két generáció érkezett fokozatosan javuló sebességi mutatókkal és tudással; az áttörés azonban elmaradt.

A Qualcomm viszont nem adta fel a PC-piac meghódítására vonatkozó terveit, az új Snapdragon X Elite processzorral egyszerre száll versenybe az Intel, AMD vagy épp az Apple ellen.

Hirdetés

Újratervezés az alapoktól

A 8cx központi lapkák egyik nagy hátránya feltételezhetően a mobiltelefonokba, tabletekbe szánt architektúra volt. A finomhangolásokkal ugyan igyekeztek minél inkább közeledni a Windows OS követelményeihez, de mivel ez is nehézségekbe ütközött, az alkalmazásfejlesztők sem kezdtek el tömegével ARM-kompatibilis futtatókörnyezetre szabott programokat készíteni. Egy-két gyártó végig kitartott a Snapdragon mellett, de vélhetően a harmadik generáció megjelenése előtt jöhetett el az a pont, hogy ez az út nem a várt piaci sikerhez vezet.

Az X Elite fejlesztése jó eséllyel már ekkor elindulhatott. A cél egy olyan architektúra megalkotása lett, amit a legapróbb végrehajtóegységektől kezdve a Windows futtatására készítenek fel. Az Oryon néven futó mag ugyan továbbra is Arm-alapon készül, de a Qualcomm saját architektúráját tartalmazza, ami egy érdekes váltás a 8cx történetét figyelve. Ez a sztori ugyanis szintén házon belüli tervezéssel indított a Kryo magok révén, ám a harmadik generáció már a Cortex-X1 és A78 magokra épült, kizárólag az integrált videóvezérlő és modem érkezett a gyártó műhelyéből. Az X Elite-tel ismét fordult a kocka, de nemcsak a felhasznált magok szintjén: a mérnökök új elképzelés alapján alkották meg a lapka tudását.

Kezdjük ott, hogy miközben lassan minden egyes eszközben hibrid processzordizájnokat találni, addig az új Snapdragon 12 darab teljesen azonos képességű magot tartalmaz, melyek órajele 3,8 GHz-en tetőzik, 1 vagy 2 mag esetében azonban a 4,3 GHz-es üzemfrekvencia a felső határ. Nincsenek ún. energiatakarékos magok, a 12 egységet három tömbbe rendezve működtetik, gyorsítótárként 42 MB-nyi kapacitás áll rendelkezésre.

Az integrált Adreno grafikai egység számait tekintve már nem volt ennyire közlékeny a gyártó, a 4,6 TFLOPS számítási teljesítmény leírva jól hangzik, de nagyon nehéz jelenleg érdemben összehasonlítani bármilyen videokártya vagy konzol teljesítményével, viszont a gyártó egyértelműen nyit a gaming felé. A 4K@120 Hz kijelzőtámogatás nem meglepő, és akár két 5K-s kijelző kezelésével is megbirkózik, a DirectX 12 Ultimate-tel való megfelelőség és a ray-tracing képességek azonban egy eléggé kigyúrt IGP-re vonatkoznak - azért várhatóan nem ezzel fogunk Alan Wake II-t futtatni maximális grafikai minőségen.

"Hűha!" teljesítmény vs. valóság

A majd' háromszoros számítási teljesítménnyel érkező, kifejezetten AI-feladatok gyorsítására szolgáló NPU egység ígéretes, mint ahogy az integrált USB 4 is kellemes, a Wi-Fi 7 és 5G-szabványokat azonban külön modem segítségével kínálja csak az X Elite. Ennél talán egy fokkal izgalmasabb, hogy a gyártó előzetes teljesítménymutatókat és összehasonlításokat is villantott, amik alapján az Oryon-magok bizony alaposan feladják majd a leckét az Intel és AMD számára, továbbá az Apple-nek sem árt, ha minél előbb bemutatja az M3 lapkacsaládját.

A grafikonok alapján a kulcs a kiemelkedő energiahatékonyság, vagyis hogy egységnyi energiafelhasználás mellett mekkora számítási teljesítmény nyerhető ki. Ebben egészen kivételesnek tűnik az X Elite, csak úgy röpködnek a 60% körüli számok az Intel és AMD aktuális mobil csúcslapkáival szemben. A Geekbench 6 egymagos tesztjében egyelőre a csúcson áll az új lapka, és olyan CPU-kat előz meg, mint a Core i9-13980HX, a Ryzen 9 79040HS vagy az Apple M2 Max.

A számok tehát egyelőre káprázatosak, de a valós tesztek várhatóan jóval árnyaltabb képet festenek majd. Sőt, amit most látni, tulajdonképpen elavult összehasonlítássá válik, hiszen a Qualcomm a jövő év közepére ígéri az első, Snapdragon X Elite-tel szerelt notebookokat, addigra pedig befutnak az Intel Core Ultra és Ryzen 8000 mobil egységek is, feltételezhetően erősebb CPU-magokkal és integrált grafikával. Úgy hírlik, hogy a Samsung biztosan készít majd gépet az új SoC-ra, és talán a korábbi 8cx-gépeket gyártó partnerek sem ágálnak majd az ellen, hogy egy újabb alternatívával bővítsék ki a termékkínálatukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.