Hirdetés

PC-t építettünk fillérekből – erre számíts, ha mindenen spórolnál



|

Egy számítógépre a világ összes pénzét el lehet költeni, de mit kapsz, ha a lehető legkevesebbet fordítanád rá? Mutatjuk, mire képes egy olcsó PC 2024-ben.

Hirdetés

Csodás gépkölteményeket lehet összeállítani, ha nem kell folyton az árcédulákat figyelni. Ezek a gépek mindenben szuperül teljesítenek, gyorsak, időtállók, halkak és jól is néznek ki. Igen ám, de ez a nagy többségnek elérhetetlen, 2-3 millió forintot fordítani egy számítógépre a legtöbb háztartásban nem reális. Szerencsére a PC egyik legnagyobb erőssége még 2024-ben is velünk van, ez pedig nem más, mint a rugalmasság és a szuper kompatibilitás.

Merthogy lehet építeni komplett asztali számítógépet annyiból is, mint amennyibe egy belépőszintű videokártya kerül. Méghozzá olyan PC-t, ami nem feltétlenül veszélyes hulladéknak jó csupán, hanem lehet rajta dolgozni, tanulni és régebbi játékokkal akár játszani is. Sőt, lehet, hogy annak is megéri egy ilyen, minimálkonfigba befektetnie, aki úgy érzi, 10-15 éves PC-je még mindig minden feladatra alkalmas és nincsen szüksége ennél erősebbre, modernebbre. Megmutatjuk a lehetőségeket új és használt komponensekkel is.

Hirdetés

A kompromisszumok földje

Spórolnál új számítógépeden? Minden fillért az élére állítanál? Akkor bizony jó néhány területen kompromisszumokra kell felkészülnöd. Az első ilyen a sebesség: az olcsó processzorok sokkal kevesebb maggal, alacsonyabb órajelen dolgoznak, játékra is alkalmas, dedikált grafikus kártyáról szó sem lehet és várhatóan a platform sem a legújabb, inkább egy, vagy két generációval ezelőtti. Ezt az alaplap határozza meg, amiből szintén egy belépőszintű, extra hűtéstől, vezérlőktől és csatlakozóktól mentes darabot kell választanod, hogy a költségeket minél lejjebb szoríthasd. A memória és tárhely kiválasztásánál is egyszerűbb példányokat kell célba venned, ám talán itt a legkevésbé fájdalmas a kompromisszum. A 8 GB-os RAM modulok egészen olcsók, SSD-ből pedig egy 500 GB-os modell elegendő tárhelyet biztosít általános feladatokhoz, miközben sebessége is kielégítő.

Az ár drasztikus lefaragása a cél minden egyes komponens kiválasztásánál, ám egy olyan ponthoz értünk, ahol - cikkünk címével szembe menve - arra biztatunk mindenkit, hogy mégse spóroljon. Ez nem más, mint a tápegység, amiből már 5000 forintért kapsz menő, fekete-piros színű, nagyventilátoros, 500-600 wattos modellt. Ez azonban borzalmas minőségű, a felhasználók beszámolói szerint 2-3 hónapot bír csupán, közben zajos, nagyon-nagyon melegszik, tehát rossz hatásfokú és bizony számtalan fagyásnak is az okozója. A végére marad a PC-s ház, ahol szintén nagy eltéréseket lehet tapasztalni árban. A szellőzés és szerelhetőség mellett a dizájn is fontos, hiszen ez a doboz lesz az asztalodon (vagy alatta) évekig, viszont a 7-10 ezer forintos példányok esetében a fent felsorolt elvárásokból bizony lejjebb kell adnod.

Cikkünkben három konfigurációt állítottunk össze, hogy megmutassuk, milyen lehetőségeid vannak, ha nagyon-nagyon olcsón szeretnél olyan PC-t, ami akár több évig megbízhatóan kiszolgál, a legtöbb általános feladatra megfelel és nem mellesleg bővíthető is. Az Intel- és AMD-konfigurációk mellett a használtpiacról is összeválogattunk egy komplett PC-t, valamint megmutatjuk, milyen lehetőséged van, ha szeretsz kísérletezni és még olcsóbban építenél használható gépet.

AMD-s konfig

Ha olcsón szeretnél PC-t építeni, az AMD AM4-es platform az ideális választás. Sok-sok éve piacon lévő, ám a mai napig kiválóan támogatott ökoszisztémáról van szó, amelynél mind alaplapból, mind pedig processzorból óriási a kínálat. Megleheted, hogy választasz egy olcsó CPU-t, majd idővel akár mai szemmel is erős, 16-magos szörnyetegre bővíted. Egyszerűen növelheted a RAM-ot és SSD-t is, később pedig videokártyával is kiegészítheted rendszered.

Persze alapkonfigurációnkba ekkora rugalmasság nem fért bele sem az alaplap, sem pedig a tápegység oldaláról. A ma elérhető, legolcsóbb - integrált GPU-val szerelt AMD Athlon 3000G nem túl acélos, mindössze kétmagos és 3,5 GHz-es tempóra képes. A jó hír, hogy az integrált Radeon az alapfeladatokra kiválóan alkalmas, a TDP mindössze 35 W, és a processzor egyszerre négy programszállal is képes boldogulni. Említhetnénk még a gyárilag engedélyezett tuningolhatóságot is, de ez ebben a konfigurációban nem jöhet szóba és valójában túl sokat nem is gyorsítana a gépen.

Az alapszintű A520-as alaplapba egy darab, 8 GB-os DDR4-3200 RAM-modult választottunk egy Silicon Power NVMe A60-as SSD-vel, ami fél TB kapacitást biztosít és 2 GB/s feletti tempóra képes. Ez garantálja a gyors Windows-betöltést és a programok fürge indítását.

A microATX méretű alaplaphoz egy kompakt házat néztünk ki, amelybe nem a feleennyiért megszerezhető Approx tápegységet, hanem egy megbízhatóbb, valós 420 W teljesítményű LC-Power kockát helyeztünk.

A konfiguráció így éppen 80 ezer forintból összejött. Ezért a pénzért egy általános feladatokra jól használható gépet kapsz, de ami ennél is fontosabb talán, hogy nagyon könnyen bővítheted akár Ryzen 5 CPU-ig is, a RAM-duplázás is 3 perc alatt elvégezhető, 6 ezer forintos mutatvány. Az integrált GPU Radeon mivolta ne tévesszen meg, a mai 3D-s játékok nem fognak futni ezen a gépen, ám az indie címek és a régebbi, 10-15 évvel ezelőtti játékok jó eséllyel játszható sebességgel indulnak majd.

Ezt kapod, ha még 20 ezer forintot ráköltesz: Ha megteheted, hogy 100 ezer forintra bővíted a keretedet, jelentősen felgyorsíthatod konfigurációdat. Egyértelmű a processzorcsere, ahol egy AMD Ryzen 3 3200G-re érdemes váltani. Ez már négymagos felépítésű, valamivel magasabb órajelen dolgozik, gyorsabb memóriamodulokat támogat, és az integrált Radeon Vega 8 grafikus mag is jelentősen erősebb. A maradék 10 ezer forintból kétféle bővítés hozhat érezhető javulást a felhasználói élmény tekintetében. Vagy megduplázod a memóriamennyiséget (2×8 GB DDR4-3200), vagy egy gyorsabb SSD-re váltasz, ami akár 3-3,5 GB/s szekvenciális tempóra is képes.

Inteles konfig

Amennyiben mindenképpen Intel alapú konfigurációban gondolkozol, vissza kell lépned egy generációt, és egy már lezárt platformot választani. Ez az LGA1200-as (az aktuális az LGA1700), amely annyiban nem rossz választás, hogy a processzorkínálat bőséges, az alaplapok olcsók, és idővel szépen fel tudod majd skálázni PC-d teljesítményét. Alapnak egy Gigabyte H410M-H V2 lapot választottunk H410-es chipkészlettel, ami DDR4 RAM-modulokat támogat, van rajta inteles GbE LAN-vezérlő és az M.2 foglalatot sem spórolták le. A CPU egy Intel Celeron G5905, mégpedig azért, mert ez a legolcsóbb, ma kapható LGA1200-as modell. A kétmagos, Hyper-Threading technológiát is nélkülöző processzor halványabban muzsikál, mint az AMD Athlon 3000G, de a különbség azért nem olyan óriási. Ami talán fájdalmasabb, hogy a TDP-értéke 58 W, ami majdnem a duplája az AMD CPU-nál tapasztaltnak. Természetesen integrált GPU is van a processzorban, ám ez sem egy erőgép, csupán a 2D-s asztalműveletekre és videolejátszásra lesz elegendő.

Az Intel-alapú konfiguráció többi eleménél nem kutakodtunk tovább, pontosan ugyanazokat a komponenseket választottuk, mint az AMD-s rendszer esetében. Ennek prózai oka mindössze az, hogy ezek a legolcsóbb, kategóriáikban elfogadható teljesítményt és szolgáltatásokat nyújtó példányok.

A végösszeg szinte pontosan ugyanannyi lett, mint az AMD PC esetében, ami beszédes adat. Tehát amennyiben minden komponens-választásodnál az ár az elsődleges és legfontosabb szempont, akkor azon nem fogsz spórolni, hogy AMD- vagy Intel-alapú számítógépet állítasz össze. Mindkét konfiguráció nagyjából azonos teljesítményt és szolgáltatásokat fog nyújtani, napi használat során ebben nem fogsz észrevenni változást.

Két dolog viszont megkülönbözteti a konfigurációkat. Az AMD-s PC jelentősen kevesebbet fog fogyasztani és kevésbé melegszik, valamint később olcsóbban tudsz sokkal erősebb CPU-ra váltani. Persze utóbbihoz a tápegységet és a gyári alaphűtést szinte biztosan cserélned kell majd, emellett pedig más korlátozásokkal is meg kell majd küzdened (például a mindössze 2 DIMM foglalat, a PCIe 3.0 limitáció stb.).

Ezt kapod, ha még 20 ezer forintot ráköltesz: Az AMD-s konfiguráció több elemét is sikerült érezhetően erősebbre cserélnünk ennyi pénzből, az Intelnél viszont egy kicsit rosszabb a helyzet. Az integrált GPU-t nélkülöző LGA1200-as processzorok vonzók, de külön VGA nem férne a keretbe, ezért két választásod marad. Plusz 10 ezer forintért választhatod az Intel Pentium Gold G6400 kétmagos CPU-t, ami négy programszállal tud dolgozni és 4 GHz-en pörög. Így megmarad még 10 ezer forintod RAM- vagy SSD-bővítésre. A másik lehetőség, hogy mind a 20 ezer forintot a 38 ezer forintos Intel Core i3-10105 CPU-ra költöd, és marad a 8 GB RAM, valamint a szerény teljesítményű NVMe SSD. A 10105-ös modell sokkal erősebb a G5905-nél. A négymagos processzor 8 programszálon tud dolgozni, 4,4 GHz-es Turbo Boostig pörög fel, erősebb az integrált GPU és mindezt úgy, hogy a hőtermelés alig magasabb.

A használtpiac ereje

Ha már takarékoskodásról szól cikkünk, nem maradhatott ki a használt komponensek világa sem. Ha ezt az utat választod, vagy legalábbis nem veted el azonnal, érdemes sokkal nagyobb türelemmel megközelíteni a kérdést. Ha 1-2 hét alatt válogatod össze a komponenseket, ezalatt pedig éjjel-nappal bújod a hirdetéseket, sokat spórolhatsz. A látványos spórolás másik módja, ha sikerül kifognod egy félkonfigurációt, vagy akár komplett gépet. Ezeket jelentős kedvezményekkel szokták kínálni, ráadásul neked is jobb, hiszen egyetlen eladótól, egyetlen fordulóban beszerezheted akár az egész gépet.

Persze nagyon fontos ezúttal is kiemelnünk, hogy rengeteg az átverés, a gátlástalan eladó, ezért nagyon oda kell figyelned választásnál és tesztelésnél, a fizetést pedig mindig hagyd a legvégére, ha már nálad a működő, kipróbált termék.

Cikkünk készítésének idején a fent már részletezett AMD és Intel konfigurációkhoz hasonló teljesítményű PC-t igyekeztünk összeállítani úgy, hogy nem feltétlenül az alkalmi vételeket, helyette az átlagárakat vettük figyelembe. Természetesen maradtunk az AMD AM4 platformnál a bőséges kínálat és jó árak, egyszerű bővíthetőség miatt. A komplett gép 10-12 ezer forinttal olcsóbb lett, miközben erősebb processzort, jobb alaplapot és gyorsabb SSD-t tudtunk beszerelni. Házakból óriási a kínálat, érdemes nézelődni, régebbi középkategóriás dobozokat fillérekért beszerezhetsz. Tápegységből minőségi, 500 wattos modell lett a kiszemelt, ráadásul ezt akkor sem kell leváltanod, ha mondjuk bővítenél Ryzen 5 CPU-ra és mellé tennél még egy középkategóriás VGA kártyát is.

Ezt kapod, ha még 20 ezer forintot ráköltesz: 20 ezer forintért értelmezhető teljesítményű videokártyát nem kapsz, viszont plusz 10 ezer forintért az AMD Ryzen 3 Pro 4350G processzor fejlettebb és gyorsabb is, mint a 3200G, miközben nem fogyaszt többet. A maradék 10 ezer forintot költheted akár 1 TB-os SSD-re, 16 GB RAM-ra vagy szebb, nagyobb PC-házra is.

Ezért érdemes leváltani régi PC-det akkor is, ha meg vagy vele elégedve

A korosodó, 10-15 éves számítógépek is kellő erővel rendelkeznek akár egy modern operációs rendszer és szinte minden alapszoftver futtatására. Például Windows 10 alatt futhat több lappal is a böngésző, lehet filmeket nézni, a szövegszerkesztés sem izzasztja meg a régi masinát, és még némi képszerkesztés is beleférhet. Aki ilyen gépet használ nap mint nap, joggal gondolhatja, hogy nem érdemes PC-t fejlesztenie, hiszen a mostani is tökéletesen megfelel minden feladatra. Azonban ez nem így van.

Egy mai, modern alapokra épített, belépőszintű PC könnyedén hozza azt a számítási teljesítményt, amit egy 10-15 éves csúcskonfiguráció, sőt, felhasználói élményben - köszönhetően például az NVMe SSD-nek - még ennél többet is nyújt. Ennél is vonzóbb tulajdonsága, hogy miközben a régi gép a modern OS és alkalmazások futtatásakor 60-80%-on dolgozik, addig egy modern PC-nek ez 20-30%-os terhelést jelent. A mai CPU-k sokkal jobban gazdálkodnak az erőforrásokkal, kevesebbet fogyasztanak általános feladatok végrehajtásakor és ez a teljes platformra is elmondható. Ha mindezt megfejeled egy 80Plus-besorolású tápegységgel, akkor a valós áramfelvétel is jelentősen alacsonyabb lehet, mint a 10-15 éves, amúgy jól működő gép esetében. Innen pedig egy gyors szorzással kiszámolhatod, éves szinten mennyit fogyaszt a régi PC-d, mennyit spórolsz azzal, hogy az új gép ennek töredékével beéri. Ha ehhez egy modern monitort párosítasz, ami 10-15 Wattal elketyeg, könnyen lehet, hogy az új PC-d kb. 2 év alatt behozza a vételárát.

A legkisebb PC

Cikkünkben általános, micro ATX-méretű PC-ket vettünk sorra, azonban ennél sokkal kisebb méretben is lehet mindenre alkalmas géped. A miniPC-k általános feladatokra tökéletesen megfelelnek, csendesek, sok port van rajtuk és általában RAM+SSD tekintetében bővíthetők is. Akár a monitor hátuljára szerelt modellt is választhatsz, így házilag, olcsón építhetsz AiO (All in One) gépet.

Van azonban egy másik lehetőség is, ám ekkor ki kell lépned az x86-os világból. Ez nem más, mint a Raspberry Pi, aminek 4-es és 5-ös verziói már kellően erősek ahhoz, hogy általános célokra is bevesd őket. A megfelelő portok és vezérlők adottak, legyen az Wi-Fi, Bluetooth, HDMI, LAN vagy USB, ráadásul mindez egy szappantartó méretű dobozban elfér, és a teljes költség is megáll nagyjából 40 ezer forintnál. Az operációs rendszer ezúttal mindenképpen Linux, de olyan, ami barátságos, grafikus felületet biztosít, és elfutnak rajta az általános szoftverek, mint a böngésző, az irodai programcsomag vagy éppen a videólejátszó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.