Hirdetés

Philips 16B1P3302D teszt – erre számíts, ha hordozható monitort választasz



|

Könnyű, vékony és pofonegyszerűen bevethető a Philips mobil monitora, ami hatalmas segítség lehet, ha nem zavar, hogy néhány funkció kimaradt belőle.

Hirdetés

Különösen notebook-választásnál nehéz dilemma, hogy a hordozhatóságot, vagy a kényelmesebb, hatékonyabb használatot helyezzük-e előtérbe. Vagyis egy 13-14"-os, 1 kg-os notebookot könnyen lehet cipelni akár egész nap, nem fogja lehúzni a vállunkat, cserébe munkánál szűkösnek fogod találni a kisebb képátlót, sokszor lassítani fog majd, hogy mindig teljes méretű ablakokban kell használnod a programokat és ezek között váltogatni.

Az elegáns megoldás egy másodlagos kijelző, ám ez csak olyan esetekben működik, ahol van asztal és konnektor, na és persze nem kell folyton cipelned a nehéz és nagy monitort magaddal. A harmadik megoldás a mobil monitor, ami viszonylag új kategória, de abszolút kézenfekvő és a mai modern technológiákkal már a kompromisszumok jelentős része is kiszűrhető. A Philips megoldását teszteltük.

Hirdetés

Borítékba zárt mobilmonitor

Praktikus és minimalista, filcanyagból készült hordtáskából húzhatod elő a Philips 3000-es családba tartozó, 15,6"-os mobilkijelzőjét. Ezt szó szerint bárhol megteheted, ugyanis nem jár hozzá tápegység, talp, állvány stb. mert ilyesmikre nincs is szüksége. Ez ugyanis egy komplett monitor, amely USB Type-C kapcsolaton kapja a tápellátást és a szükséges videójelet is. A 15,6"-os képátló 16:9-es képarányt biztosít 1920×1080-as felbontás mellett.

Az edge LED-megvilágítású IPS-panel 4 ms-es válaszidő mellett 75 Hz-es frissítésre képes, fényereje maximálisan 250 cd/m2, a kontrasztarány pedig 700:1-hez. A betekintési szögekkel nincsen gond, de a fényerő és a kontraszt nem éppen a legjobb értékek. A válaszidő és a bemeneti késleltetés nagyobb, mint egy hasonló árazású, asztali monitor esetében, ám ennél a modellnél elsődleges fontosságú volt az alacsony fogyasztás és a kis méret. A színtér-lefedettség sem kiemelkedő, a 6 bit+FRC módban dolgozó panel mindössze 64%-át fedi le az sRGB színtérnek. Az alacsony fényerőből könnyen kitalálható, hogy nincsen HDR-mód sem, viszont villódzásmentes a kép és a kékfény-kibocsájtás is kellően alacsony, így szemkímélő a monitor.

A monitor hátlapjának alsó éléből hajtható ki az integrált talp, ami 0 és 90 fok között fokozatmentes döntést enged. A készülékház praktikusan fémből készült, így nem hajlik, nem recseg a monitor, de az átlagos vastagságú, kb. 6 mm-es káva már műanyag, a matt panelt pedig semmi nem védi a véletlen karcoktól, ütődésektől. Dönthetősége, szabad elhelyezése és mérete folytán egyesek feltételezhetik, hogy érintésérzékeny a panel, ám ez a Philips ezen modelljénél nem így van.

A talp bal oldalán találsz néhány csatlakozót és egyszem be/kikapcsoló gombot. A két USB Type-C a legfontosabb ezek közül, amelyek be- és kimenetként is tudnak funkcionálni. A monitornak beépített akkumulátora nincsen, a tápellátást Type-C-n keresztül kapja akár a notebooktól, akár külön USB-s tápegységről. A fogyasztás meglehetősen jó, EnergyStar rendszerben mérve átlagosan 6,2 Watt, míg ECO móddal ezt 4,4 Wattra szoríthatod le.

A videojel a legtöbb modern notebook Type-C portján támogatott DisplayPort szabvány szerint érkezhet a monitorhoz, erre használhatod a másik Type-C csatlakozást. Megfelelő

laptop, okostelefon vagy bármilyen más mobileszköz

esetén a Type-C-Type-C kábel többfunkciós, így küldi a hang- és videójelet a Philips külső monitra felé a szükséges tápellátással egyetemben. Ha a másik Type-C portra külső tápegységet csatlakoztatsz, úgy a monitor innen veszi a szükséges áramot, sőt, a notebooknak is továbbítja, így miközben két monitoron dolgozol, notebookod akkumulátorát a monitort tápláló töltőfej tölti. A két USB Type-C porton a monitor képes 90 Wattig fogadni a töltést, és 65 Wattig kimenetként szolgáltatni azt bármely kompatibilis notebook számára. Szintén a monitor talpán találsz egy jack csatlakozót, valamint jobb hátul három további gombot, amelyek az OSD menüben való navigálásra szolgálnak. Még mindig a monitor hátuljánál maradva érdekes, de adott esetben praktikus extra a két VESA furat, amelyekkel tartókonzolra is felszerelheted a rendkívül vékony USB-s monitort.

Mobilokkal válogatós

A Philips monitorának nagy előnye, hogy mobiltelefonnal, tablettel is használható. Pontosabban használható, feltéve, hogy az eszközöd támogatja a videokimenetet Type-C portján és a monitor sem utasítja vissza azt. Ehhez a Philips az USB-C szabvány DP-Alt módját használja, amely az iparágban is a legszélesebb körben használt, viszont tesztünkön rögtön egy hibába futottunk: a Samsung Galaxy S23-as mobillal nem kapcsolt be a monitor. A Philips mérnökeivel történt nyomozás során az alábbi kompatibilitási listát sikerült összeállítanunk:

  • Samsung A5 = PASS
  • Samsung Note 20 = PASS
  • Huawei P30 Pro = PASS
  • Huawei Mate40 Pro = PASS
  • OnePlus Never Settle = PASS
  • Samsung S10 = PASS
  • Samsung S22/S23 = FAILED (próbál csatlakozni, de megszakad már az elején)

Vagyis épp az egyik legnépszerűbb mobilgyártó újabb generációs termékeinél van gond. A hiba felderítése még folyik, reméljük, valamiféle megoldás születik, mindenesetre aki erre választaná a Philips mobilmonitorát, jó, ha tud erről.

Hordozható, hasznos is, de néhány ziccer kimaradt

A mindössze 1 kg-os monitor átmérőben és méreteit tekintve ideális társ mobilizált munkaállomás mellé. A FHD felbontással sincsen gond, ez kiválóan egészíti ki bármely notebook kijelzőjét, ráadásul a Type-C-n megoldott többirányú csatlakozás is kényelmes. Ma már a legtöbb új notebook (akár belépőszinten is) kezeli ezt a fajta felhasználást, tehát a támogatással nem lesz gond. A Philips által mellékelt kábel meglehetősen merev és vastag is, ráadásul szimpla műanyag borítást kapott és az egyik végére erősített Type-A-Type-C átalakítót sem tudjuk igazán mire vélni. A minőségi kábelek között kutatva vékonyabb, harisnyázott, 100 Wattig hitelesített Type-C kábeleket is lehet találni a piacon.

Üzleti monitorként kezeli a Philips ezt a 16B1P3302D modellt, és az itt elvárható szolgáltatásokat hozza is a monitor. Ugyanakkor nagyon jó lett volna, ha egy hagyományos HDMI-bemenet is került volna a talpra, amihez külön tápellátás mellett bármilyen PC-t rá lehetne kapcsolni. A másik gondunk a panel gyatra színhűségével adódott. A szokásosnál alacsonyabb fényerő és gyenge kontraszt még némileg érthető is a fogyasztás minimalizálása miatt, de a színtér-lefedettség szabad szemmel is láthatóan rossz, így DTP munkára egyáltalában nem tudjuk ajánlani ezt a modellt.

A konkurencia is komoly gond a Philips monitora számára. A 120 ezer forintos ár meglehetősen magas, ha például a hasonló tudású, de alacsonyabb fogyasztású (5,3 W) és könnyebb (0,8 kg) Asus ZenScreen MB166C-hez hasonlítjuk, ami 65-80 ezer forint között beszerezhető (az alacsony ár egy jelenleg is tartó akció eredménye lehet). Szintén komoly kihívó a 600 grammos Lenovo ThinkVision M14, ami nagyobb felbontást, jobb fényerőt és kontrasztot kínál 10-15 ezer forinttal olcsóbban. Aki érintőfelületet is szeretne, a 90 ezer forintos Verbatim PMT-15-öt nézze meg, sőt, ezen még HDMI port is elérhető.

Philips 16B1P3302D hordozható monitor

Ár: 119 900 Ft
Üzleti monitorként kezeli a Philips ezt a 16B1P3302D modellt, és az itt elvárható szolgáltatásokat hozza is a monitor.
  • 15,6", 16:9, FHD-felbontás
  • IPS-panel, matt
  • 250 cd/m2 fényerő, 700:1 kontraszt, 75 Hz frissítés
  • 4 ms GtG válaszidő
  • 64% sRGB
  • alacsony kékfény-kibocsájtás, villódzásmentes
  • 2×USB Type-C port, jack
  • OSD menü
  • 90/65 W PD 3.0 tápellátás
  • magyar menü
  • 0/90 fokban hajtható zsanér és talp
  • hordtáska
  • 6,2 W tipikus fogyasztás
  • 359×232×11,9 mm, 1,03 kg
PRO
  • masszív fém ház
  • dupla Type-C port, 90/65 W PD-tápellátás
  • szemkímélő mód
  • alacsony fogyasztás
  • hordtáska
Kontra
  • rossz színhűség
  • alacsony kontraszt és fényerő
  • vastag, merev kábel
  • nincsen HDMI
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8630
    [topic] => 1
    [group] => 20
    [gameinfo_name] => Philips 16B1P3302D hordozható monitor
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 24
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-12-06 19:09:32
    [gameinfo_webpage] => https://www.philips.hu/c-p/16B1P3302D_00/business-monitor-hordozhato-monitor
    [gameinfo_tags] => philips, monitor, kijelző, mobil, notebook, hordozható, teszt
    [gameinfo_url] => philips-16b1p3302d-hordozhato-monitor
    [gameinfo_pro] => masszív fém ház
dupla Type-C port, 90/65 W PD-tápellátás
szemkímélő mód
alacsony fogyasztás
hordtáska
    [gameinfo_kontra] => rossz színhűség
alacsony kontraszt és fényerő
vastag, merev kábel
nincsen HDMI
    [gameinfo_data] => 15,6", 16:9, FHD-felbontás
IPS-panel, matt
250 cd/m2 fényerő, 700:1 kontraszt, 75 Hz frissítés
4 ms GtG válaszidő
64% sRGB
alacsony kékfény-kibocsájtás, villódzásmentes
2×USB Type-C port, jack
OSD menü
90/65 W PD 3.0 tápellátás
magyar menü
0/90 fokban hajtható zsanér és talp
hordtáska
6,2 W tipikus fogyasztás
359×232×11,9 mm, 1,03 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 119 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Üzleti monitorként kezeli a Philips ezt a 16B1P3302D modellt, és az itt elvárható szolgáltatásokat hozza is a monitor.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 24
            [manufacturer_name] => Philips
            [manufacturer_url] => philips
            [manufacturer_link] => http://www.philips.com
            [link] => /gyarto/philips
        )

    [link] => /termekinfo/philips-16b1p3302d-hordozhato-monitor-8630.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => masszív fém ház
            [1] => dupla Type-C port, 90/65 W PD-tápellátás
            [2] => szemkímélő mód
            [3] => alacsony fogyasztás
            [4] => hordtáska
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => rossz színhűség
            [1] => alacsony kontraszt és fényerő
            [2] => vastag, merev kábel
            [3] => nincsen HDMI
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    5

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.