Hirdetés

Razer Stream Controller X teszt – itt az Elgato Stream Deck kihívója?



|

A Razer újabb hardverrel próbálja meg magához édesgetni a streamereket, de az innovációról valahogy megint elfeledkeztek.

Hirdetés

Néhány éve még úgy tekintettünk a Razerre, mint a gaming szektor egyik nagy úttörőjére, ahol a mérnökök vadabbnál vadabb ötletekkel állnak elő. Legyen szó a parányi házba brutális videokártyákat zsúfoló Blade laptopokról, az RGB fényekkel megtámogatott légszűrő maszkról vagy az olyan, csupán koncepciós fázisig eljutó termékekről, mint a 3 kijelzős laptop, esetleg a moduláris, asztalba épített gamer PC.

A streaming szektorban azonban egy másik vállalat ragadta magához a kezdeményezést, és épített olyan ökoszisztémát, ami mellett ma már egyetlen tartalomgyártó sem mehet el szó nélkül. Ez a vállalat az Elgato, amit a programozható makró-billentyűzet, a Stream Deck repített a Holdig, de azóta mindent is gyártanak a fényektől kezdve a mikrofonokon át az összecsukható zöld háttéren keresztül egészen a capture kártyákig. Ebből a tortából persze mások is szeretnének egy-egy szeletet, többek közt a Razer, amely ma már szintén kínál virtuális hátteret (igaz, kék helyett zöldet), spéci webkamerát, fényeket, sőt stream vezérlőből sem ez az első próbálkozása.

Hirdetés

Ezen a területen azonban látszólag nem akarnak úttörők lenni: a tavaly nyáron bemutatott Razer Stream Controller valójában egy átmatricázott, akkor már több mint egy éve kapható Loupedeck Live kontroller volt, ami a prémium szegmensben kínált alternatívát. Most pedig megérkezett ennek leegyszerűsített változata, a potméterek és érintőpanelek nélküli Razer Stream Controller X, ami a tradicionális Stream Deck kihívója akar lenni - és hardveresen sikerül is felvennie a versenyt az Elgato üdvöskéjével.

A modern dizájn kifejezetten jól áll a Stream Controller X-nek. A vezérlő szögletes kialakítást kapott, a gumi borítású, lepattintható USB-C kábelnek köszönhetően pedig utaztatni is könnyebb lesz a kütyüt. A gumi talpú állvány dőlésszöge ugyan nem állítható, de néhány mágnessel nagyon stabilan tartja a kontrollert, aminek egyébként az előlapja is lepattintható és testreszabható. A gombok útja rövid, egyértelműen tudjuk, mikor nyomtuk be eléggé.

Nyomkodó

Amint bekapcsoljuk az eszközt, jön a fekete leves. Csatlakoztatás után azonnal elkezd települni a Razer Synapse szoftver, de erre szerencsére nem lesz szükségünk a használathoz, elég a Loupedeck furcsaságaival megküzdeni. Ez ugyan fejlődött valamennyit a debütálás óta, de továbbra is nagyon esetlen az egész. Az alapértelmezett profil rögtön 15 felprogramozott gombbal érkezik, amelyek viszonylag jól lefedik, hogy mire is használnak az emberek egy ilyen hardvert: elsősorban nyilvánvalóan az OBS funkciók kezelésére, de sokan vesznek Stream Decket kreatív appok, például Photoshop vagy Premiere Pro vezérlésére, Spotify kezelésre, Discord és otthoni automatizációs feladatok irányítására.

Hogy mennyire fapados az egész rendszer, azt jól mutatja, hogy bár az alapértelmezett profilon is van Discord gomb, ez még csak nem is magát a programot nyitja meg, hanem a böngészőben a Discord.com weboldalt: a szoftverben semmilyen Discord integráció nincs.

A menüt a programban jobb oldalon találjuk, kategorizálva a különböző funkciókat. Már alapvető dolgokat is sokkal nehezebb megtalálni, mint az Elgato szoftverében, köszönhetően annak, hogy ezt telepakolták teljesen felesleges funkciókkal. Például van gyárilag dupla jobbklikk + Alt, kirakhatjuk egy gombra, hogy hányadik hét van idén, vagy hogy 90 fokkal elforgassuk a kijezőt. Ez utóbbi lehetett volna egy hasznos opció a menüben, de nem erről van szó: gombot csinálhatunk belőle, ami aztán nem forgatja tovább a panelt, a visszaállításhoz egy másik gombot is ki kell raknunk a felületre.

Ezen felül akadnak programspecifikus profilok, amelyek feloldanak extra funkciókat például a Photoshop vagy After Effects használata közben. Ezek a funkciók azonban valami furcsa okból kizárólag akkor érhetőek el, ha az adott profilban vagyunk, vagyis ha valaki egyszerre használ több szoftvert (és lássuk be, az esetek túlnyomó részében ez a helyzet), akkor bukja az egészet. A rendszer legnagyobb szégyene viszont az, hogy nem támogatja az OBS legfrissebb, 29-es verzióját. A Stream Controller X 2 hónappal ezelőtt debütált, az OBS új verziója pedig több mint 5 hónapja elérhető, azonban ha valaki frissített, nem tudja azt vezérelni innen.

A Stream Controller X tökéletesen illeszkedik a Razer ökoszisztémába: egy jól kinéző, funkcionális, minőségi hardvert kapunk, megtámogatva egy katasztrofális szoftverrel, ami bizonyos helyzetekben gyakorlatilag használhatatlanná teszi az egész eszközt. Ahogy a gyártó a streaming szegmensbe szánt legtöbb termékével tette, itt sem volt meg az újító szándék, nem teremte értéket vagy bővít egy már létező produktumot, de még csak nem is olcsósítanak. Egyszerűen csak lemásolnak valamit anélkül, hogy annak valódi erejére öszpontosítanának. Így pedig csak egy túlárazott, béna koppintást kapunk.

Razer Stream Controller X

Ár: 74000 Ft
Hiába próbálták, nem sikerült lemásolni az Elgato Stream Decket
  • Méret: 111 x 80.7 x 30 mm
  • Súly: 146g (Stream Controller X) 177 g (Állvány)
  • Interfész: 15 programozható membrános gomb
  • Szoftver: Loupedeck
PRO
  • Modern dizájn
  • Minőségi kialakítás
Kontra
  • Teljesen fölösleges lehetőségek
  • Már-már használhatatlan szoftver
  • Alapvető dolgokat nem támogat
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8362
    [topic] => 1
    [group] => 15
    [gameinfo_name] => Razer Stream Controller X
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 107
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-06-05 10:31:47
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => Razer, stream controller
    [gameinfo_url] => razer-stream-controller-x
    [gameinfo_pro] => Modern dizájn
Minőségi kialakítás
    [gameinfo_kontra] => Teljesen fölösleges lehetőségek
Már-már használhatatlan szoftver
Alapvető dolgokat nem támogat
    [gameinfo_data] => Méret: 111 x 80.7 x 30 mm
Súly: 146g (Stream Controller X) 177 g (Állvány)
Interfész: 15 programozható membrános gomb
Szoftver: Loupedeck
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 5
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 4
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 74000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Hiába próbálták, nem sikerült lemásolni az Elgato Stream Decket
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 107
            [manufacturer_name] => Razer
            [manufacturer_url] => razer
            [manufacturer_link] => www.razerzone.com
            [link] => /gyarto/razer
        )

    [link] => /termekinfo/razer-stream-controller-x-8362.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Modern dizájn
            [1] => Minőségi kialakítás
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Teljesen fölösleges lehetőségek
            [1] => Már-már használhatatlan szoftver
            [2] => Alapvető dolgokat nem támogat
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 6.0
)
1
                        
  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    5

  • Szoftver:

    4

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.