Hirdetés

Rekordsebességre készül az Intel az új laptopokba szánt processzoraival



|

Az asztali verziók tuningra kihegyezett példányai után hamarosan a felsőkategóriás gamer laptopokban is megjelenhetnek a 14. generácios Raptor Lake központi egységek.

Hirdetés

Nem okoz különösebb meglepetést az a pletyka, miszerint az Intel a Raptor Lake-Refresh kódnéven futó fejlesztéseit nagyteljesítményű notebookokban is elérhetővé teszi. A 14. generációs Core i termékcsalád ezzel a kategóriával egyúttal elbúcsúztatja magát a kereskedelmi megnevezést, hiszen a Meteor Lake-generáció már új néven és osztályozás szerint igyekszik minél több felhasználót átcsábítani a versenytárstól.

Ez a "kis" váltás egyébként várhatóan újabb zavart okozhat az értékesítési láncok végpontjain, hiszen az új architektúrát elhozó újgenerációs fejlesztés megjelenése még karácsony előtt várható, a friss pletykák és kiszivárgott teszteredmények alapján ugyanakkor a 14. generációs frontvonal is készen áll a bevetésre. Az elkülönítést vélhetően úgy tervezi az Intel, hogy a Raptor Lake-Refresh kizárólag nagyteljesítményű gépekben lesz elérhető, míg a Meteor Lake lapkákat az ultravékony szegmens kapja meg. A számok alapján azonban nemcsak ebben lesz különbség a két Core-generáció között.

Hirdetés

A 13-as termékcsalád esetében már többen megtapasztalhatták, hogy a csúcsmodell címmel megáldott Core i9-13900HX (és ennek órajelben turbózott verziói) fogyasztási keretének maximuma 150 W körül található, ami ugyan egy csúcsérték, de mind a mai napig döbbenetes szám annak fényében, hogy az RTX 4090 mobil verziója hasonló limiten belül próbál minél magasabb 3D-s teljesítmény elérni. Nem csoda, hogy egyes partnergyártóknál a 18"-es hüvelykes gaming notebook kategória újjászületett a 13. generációs HX processzorok miatt, egyszerűen kell a nagyobb terület a hőcsővek számának és a bordázat területének növeléséhez.

A csúcsverziókban megmaradt a 8 darab P-mag és 16 darab E-mag, az előbbiek közül az egyik akár 6 GHz-re boostolhat, ha az Intel ütőképes üzenetet akar tenni a 14. generációs platform mellé
A csúcsverziókban megmaradt a 8 darab P-mag és 16 darab E-mag, az előbbiek közül az egyik akár 6 GHz-re boostolhat, ha az Intel ütőképes üzenetet akar tenni a 14. generációs platform mellé

Ebben a tekintetben a Core i9-14900HX sem hoz változást, a tipikus fogyasztási keret ugyan 55 W-on áll, ám a 175 W-os felső határ továbbra is azt jelzi, hogy ezzel a CPU-val csak nagyméretű, csúcskategóriás laptopokban találkozhatunk. A 24 mag és 32 processzorszál támogatása változatlan, az órajel azonban egyelőre titok. Mivel nagyon kicsi változást jelent a "Refresh" jelző, ezért az Intel akár még azt is megpróbálhatja, hogy a 14900HX-szel betör a 6 GHz-es boost-órajel szintre, aminek reklámértéke nyilvánvalóan irtózatosan erős; vélhetően erősebb, mint 138 MB-nyi L3-gyorsítótárat kínálni egy processzortokozáson belül.

Kis érdekesség, hogy a tesztelt platformban egy ARC 570M grafikus vezérlő kapott helyet. A kereskedelmi forgalomba kerülő dizájnok esetében inkább az RTX-grafika lesz preferált
Kis érdekesség, hogy a tesztelt platformban egy ARC 570M grafikus vezérlő kapott helyet. A kereskedelmi forgalomba kerülő dizájnok esetében inkább az RTX-grafika lesz preferált

A 6 GHz pedig nagyon jól hangzik, igaz, hogy ezt majd csak egy magra képes tartani a CPU, és egyébként az egész platform nagy hőtermelési és fogyasztási mutatókkal bír; de a 6 GHz a pokolban is 6 GHz. Természetesen ez mind pletyka egyelőre, és egyébként még az is megeshet, hogy a showt elviszi a Core i7-14750HX, ami az asztali testvérmodelljének megfelelően 20 fizikai maggal bír, és közvetlen utódja lesz az i7-13850HX-nek.

Egy-két teszteredmény már kiszivárgott, de egyéb adat vagy a várható bolti megjelenés dátuma még nem ismert. Mivel a platform és annak képességei alapvetően nem változtak, ezért a partnergyártók többsége csak frissíteni fogja a már kapható notebookokat, de még így is előfordulhat, hogy az Intel nem engedi rá a 14. generációs HX-eket a Core Ultra megjelenésére. A karácsonyi szezon egyébként is nehézkes lesz, hiszen a notebookgyártók nagy része már szállítja az ünnepi vásárlási rohamra szánt típusokat, emiatt pedig sem a Meteor Lake, sem a felturbózott Core i család nem tud megérkezni a karácsonyfák alá. Legalábbis hazánkban biztosan nem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.