Hirdetés

Rengeteg régi processzort letilthat a Windows 11 következő nagy frissítése



|

Meglepő változtatás bújik meg a 24H2-es frissítés kódjában.

Hirdetés

Sokan a Windows 11 viszonylag szigorú hardveres követelményeivel, köztük például a TPM biztonsági modul előírásával magyarázzák, hogy a Windows 10-zel rengeteg szempontból megegyező platform még évekkel a rajtja után sem közelítette meg az elődje népszerűségét, mindössze 28% körüli részesedést hasítva ki a Windowszal ellátott PC-k piacából.

E logika mentén az operációs rendszernek inkább a lazítás felé kellene haladnia, ha a Microsoft még ki akar hozni belőle valamit, ám úgy néz ki, hogy a redmondiak továbbra sem akarnak letérni a megkötések ösvényéről.

Egy X-felhasználó legalábbis azt állítja, hogy a Windows 11 következő nagy frissítése, a 24H2-es csomag már teljesen letiltja az olyan processzorokat, amelyek nem támogatják a POPCNT utasítást, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyen hardverrel szerelt számítógépeken egyszerűen be sem fog bootolni a rendszer.

Hirdetés

A jó hír, hogy a POPCNT-támogatás kötelezővé tétele csak olyan ősrégi CPU-kat zár ki, amiket ma már valószínűleg nagyon kevesen használnak: az AMD a 2008-ban debütált Nehalem-architektúrával emelte be a repertoárba az utasítást, míg az Intel a 2011-ben megjelent 2. generációs Core CPU-kkal, vagyis még a legfiatalabb POPCNT-mentes erőforrás is közel 13 éves.

Így aztán a fejlemény inkább abból a szempontból érdekes, hogy egyáltalán miért látta szükségesnek a Microsoft épp most előírni ezt a követelményt. A választ jó eséllyel csak redmondban tudják, és persze az sem biztos, hogy az előírás érvényben marad, hiszen még hónapokra lehetünk a 24H2-es frissítés nyilvános debütálásától.

A frissítés kapcsán egyébként újabban már több forrás is arra számít, hogy ez lesz a korábban Windows 12 néven emlegetett update, amely elhozza majd a mesterséges intelligenciás funkciók mély integrálását, kihasználva az AI-képességekkel ellátott legújabb Intel és AMD processzorokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.