Hirdetés

Samsung Galaxy Z Fold5 teszt – kis lépés az embernek



|

A Samsung összehajtható mobilja még mindig a legjobb a piacon, de ennél többre lesz szükség a jövőben, ha meg is akarja őrizni a helyét.

Hirdetés

Nem lehet minden évben a feje tetejére állítani a világot, ez teljesen egyértelmű. Hiába is várjuk az új mobiloktól vagy operációs rendszerektől, hogy forradalmi újdonságokat villantsanak, az elmúlt 4-5 évben máshová helyeződött a fókusz. A kutatás-fejlesztéssel foglalkozó részlegek nem akarják minden évben a nulláról kezdeni a munkát, miközben még messze nem aknázták ki az eszközökben rejlő potenciált. Ebből adódóan nagy dizájnváltásra leghamarabb 3-4 generációnként számíthat az ember, a köztes időben megjelenő modelleken, még ha egyértelműen tetten is érhető a fejlődés, nem fogják azonnal felnyomni azok pulzusát, akik szűk egy évvel korábban váltottak az akkori csúcskészülékre. Ez valahol szomorú, de a jelenlegi árazást elnézve egyszerre megnyugtató is, hiszen legalább nem kell évente új telefont vennünk.

Nincs ez másként a Samsung Galaxy Z Fold5-tel sem, ami bár több ponton is hozott előrelépést, ha egy laikus kezébe adjuk a tavalyi készülékkel együtt, nem biztos, hogy elsőre rávágja, melyik melyik. Még úgy sem, hogy már külsőre is látszik a különbség.

Hirdetés

Kicsit más, mégis ugyanolyan

A Z Fold5 érezhetően vékonyabb lett elődjéhez képest: 15,8 mm helyett mindössze 13,4 mm vastag összehajtva, ami persze még mindig sokkal vaskosabb mondjuk egy iPhone-nál, de a készülék keskeny profiljának köszönhetően nagyon kényelmes egy kézben tartani. A méretcsökkenést nemcsak a hát elvékonyításával, hanem a zsanér cseréjével érték el: az új Flex Hinge-nek köszönhetően végre nincs hézag a kijelző két oldala közt, teljesen laposra hajtható a telefon. A gombok ugyanott találhatóak, a korábbi Gorilla Glass Victus Plus borítást viszont a 25%-kal strapabíróbb Victus 2 váltotta.

A zsanér nagyon stabilan fogja össze a készülék két oldalát, a kinyitás és összecsukás könnyű, a két oldal pedig halk, de annál kielégítőbb puffanással ér össze. A Z Fold5 is megkapta az IPX8-as minősítést, vagyis nem árt neki a vízbe merülés (legalábbis amíg nem sós tengervízről beszélünk), de a porba, homokba azért ne ejtsük le a strandon.

A készülék fogása azért is kényelmesebb, mert keskenyebb lett a ház. A külső, 6,2"-es panel emiatt meglehetősen szokatlan képaránnyal dolgozik. Az AMOLED kijelző felbontása 2316x904 pixel, vagyis több mint egy centivel karcsúbb, mint mondjuk a Pixel Fold külső kijelzője. A 48-120 Hz-es képfrissítés mellé magas fényerőt, élénk színeket és a felbontásnak köszönhetően nagyon éles képet kapunk, de ha nem csak fogyasztani akarjuk a tartalmat, akkor kompromisszumokat kell kötnünk. Fotózásnál és videózásnál remek szolgálatot tesz, és a közösségi felületeken is kényelmesen böngészhetünk, csak ne akarjunk kommentet írni. A billentyűzet kényelmetlenül össze van préselve, ezért ha egy hagyományos telefonról váltunk, gyakorlatilag teljesen újra kell tanulnunk a gépelést.

A készüléket kinyitva egy jól használható mini tabletet kapunk. A Dynamic AMOLED 2X néven emlegetett kijelző 2176 x 1812 pixeles felbontással dolgozik, 1-120 Hz-es dinamikus képfrissítéssel. Az új zsanér egy picit más ívben hajtja a kijelzőt, ennek következtében pedig a gyűrődés alig észrevehető még akkor is, ha csak a főképernyőt nézegetjük, de ha több alkalmazást használunk, multimédiás tartalmat fogyasztunk vagy játszunk a telefonon, esetleg fotózunk, egész biztosan nem fog feltűnni.

Szoftver és hardver teljes harmóniában

A táblagépes kialakításhoz végre az operációs rendszer is felnőtt: egyszerre akár 3 alkalmazást is megnyithatunk párhuzamosan (lebegő ablakos módban akár 5-öt is) és a megfelelő helyre mozgathatunk és forgathatunk a képernyőn, ennél több már fölöslegesen összenyomná az appokat, olvashatatlanná téve a szöveget. A kijelző két oldala közt nagyon könnyen mozgathatunk dolgokat, így például a bal oldalt megnyitott levelezésbe könnyedén bedobálhatjuk jobbról a képeket.

A szoftveres megoldások ráadásul még inkább kiemelik a mezőnyből a Galaxy Z Fold5-öt: a One UI remekül támogatja a Flex Mode-ot, és azonnal érzékeli, ha elkezdjük behajtani a kijelzőt. A kamera alkalmazás például azonnal osztott képernyős módba vált, így nagyban látjuk az elkészített fotóinkat, ha pedig elforgatjuk a telefont, a készülék rájön, hogy valószínűleg letámasztottuk egy asztalra, ezért aztán a kezelőfelületet is leválasztja az alsó panelre.

Hasonló a helyzet a multimédiás appoknál, a YouTube például minden kezelőgombot áthelyez és felnagyít, így evés vagy munka közben fél kézzel is könnyen kezelhető a felület, pörgethetjük a videókat, állíthatjuk a hangot vagy a fényerőt. A Galaxy Z Fold5 esetében érezhető, hogy a Samsung igyekezett feldolgozni az elmúlt évek tapasztalatait, és folyamatosan beépíteni azokat a szoftverbe: nincs még egy összehajtható telefon, ami ennyi trükkel rendelkezne, ilyen szinten összhangban lenne hardver és szoftver.

Kamerából jó lesz a tavalyi

Jó lenne a kamerarendszerről is részletesen beszélni, de az a helyzet, hogy tavalyhoz képest mindössze annyi változott, hogy a vaku pár centivel arrébb került. Hátul ugyanaz a trió található

  • 12 MP ultraszéles, rekeszérték: f/2.2, pixelméret: 1.12μm, látószög: 123 fok
  • 50 MP széleslátó dual-pixel autofókusszal és optikai képstabilizátorral, rekeszérték: f/1.8, pixelméret: 1.0μm, látószög: 85 fok
  • 10 MP telefotó, rekeszérték f/2.4, optikai képstabilizátor, pixelméret: 1.0μm, látószög: 36 fok, 3x optikai zoom

Nagyon örültünk volna, ha már a Galaxy S23 Ultra kamerarendszerét látjuk viszont ezért az árért, de az elvékonyított kasztniba csak komoly kompromisszumok árán lehetett volna belepréselni azokat a szenzorokat és lencséket.

Az előlapi 10 megapixeles szelfikamera továbbra is teszi a dolgát, a kijelzőbe süllyesztett belső szenzor viszont még mindig botrányos. A mindössze 4 megapixeles érzékelő mosott színeket, életlen képet produkál, márpedig munkához, konferenciahívásokhoz ezt fogjuk használni, és ha ilyenkor úgy nézünk ki a felvételen, mintha kaputelefonnal csatlakoztunk volna be a hívásba, ki fognak minket nevetni a túloldalon.

A legerősebb Samsung

Bár maga a kamerarendszer pixelre pontosan ugyanolyan maradt, a telefon fotós és videós teljesítménye valamelyest azért fejlődött, köszönhetően a megnövelt órajelű Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chipnek, ami a legerősebb chip, mely valaha Samsung telefonba került. Ugyanez az SoC dolgozott az S23-as szériában is, ugyanakkor itt az extra helynek köszönhetően valamivel jobb a hőelvezetés, ami jótékony hatással van a teljesítményre. Ennek köszönhetően a különböző szintetikus teszteken a Z Fold5 rendre lepipálja a Galaxy S23 Ultrát, ugyanakkor hétköznapi használat során ez valószínűleg észrevehetetlen lesz hosszútávon is. Ezzel a hardverrel a kamera app is reszponzívabb, az éjszakai képekre sem kell annyit várni, gyorsabban dolgozik a képfeldolgozó és javító algoritmus. Akár 8K/30 fps videókat is készíthetünk, bár a 4K/60 fps-sel valószínűleg jobban járunk, hacsak nem akarunk extrém módon bezoomolni később.

Szintén jótékony hatással van az új chip az üzemidőre: bár az akkumulátor kapacitása a Z Fold4-hez hasonlóan 4400 mAh, a készülék valamivel jobban bírja, normál használat mellett nem kell izgulnunk amiatt, hogy kihúzza-e a nap végéig. 0-ról 50%-ra durván fél óra alatt tölt fel a készülék, de nagyon örülnénk, ha végre a Samsung is összekapná magát, és nem limitálná 25 W-ra a töltést. Nem feltétlenül kell a Redmi Note 12 Explorer nyomában loholni és 210 W-os adapterrel dolgozni, de vannak készülékek, amelyek vezeték nélkül is hozzák ennek a dupláját.

Hogy mennyi?!

Összességében elmondható, hogy a Samsung Galaxy Z Fold5 nem egy rossz készülék, sőt, megkockáztatom, hogy a legjobb összehajtható mobil jelenleg a piacon. Ennek azonban ára van: itthon a legkisebb, 256 GB-s tárhellyel szerelt modellt is 769 990 Ft-ért kínálják, míg az 1 TB-os változatért több mint 900 ezret kérnek. Egy ilyen árcímke láttán minimum felszalad az ember szemöldöke, miközben a Galaxy Z Fold5 tényleg csak egy iteratív frissítés. És ezért az árért továbbra sem fért bele az S Pen. Erre mondjuk valószínűleg az a magyarázat, hogy egyébként sincs helye a telefonban a stylusnak, de ha valaki szeretne egyet (márpedig a Fold5 hatalmas kijelzője szinte könyörög egy tollért), annak a 800 ezer forintos telefonja mellé még vennie kell 25-ért egy tollat, meg aztán 40-ért egy tokot, amibe bele is tudja azt pattintani.

Ha tehát valaki tavaly már lecsapott egy Galaxy Z Fold4-re, annak nem lesz könnyű megindokolni, hogy miért is van szüksége erre a kiadásra. Ez a modell határozottan nem nekik szól, hanem azoknak, akik eddig ódzkodtak az összehajtható telefonoktól, de mostanra elég kiforrottnak érzik a technológiát. És ez a modell már tényleg az, a korábbi kiadások fényében viszont egyáltalán nem izgalmas. Talán majd a Z Fold6-tal kicsit merészebb lesz a Samsung. Kénytelen lesz, különben a konkurencia a fejére nő.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Ár: 769990 Ft
Egy picit szebb, egy picit jobb, és egy picit drágább lett.
  • Méretek: 154,9 x 129,9 x 6,1 mm, Súly: 253 g
  • Kijelző: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 7,6" 1812 x 2176 pixel
  • Külső kijelző: 6,2", 904 x 2316 pixel
  • Operációs rendszer: Android 13, One UI 5.1.1
  • SoC: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
  • Memória: 12 GB
  • Kamerák:
  • 50 MP, f/1.8, 23 mm, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 10 MP, f/2.4, (telefotó), PDAF, OIS, 3x optical zoom
  • 12 MP, f/2.2, 123˚, 12 mm (ultrawide), 1.12µm
  • 4 MP, f/1.8, 26 mm, 2.0µm, kijelzőbe épített
  • 10 MP, f/2.2, 24 mm, 1/3", 1.22µm
  • Kapcsolat: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, 5G
  • Akkumulátor: 4400 mAh, 25 W vezetékes töltés
PRO
  • villámgyors hardver
  • az új kasztni zsebben és kézben is kényelmesen elfér
  • a One UI még mindig remekel
Kontra
  • unalmassá váló dizájn
  • a kamerarendszer nem fejlődött
  • lassú töltés
  • tavalyhoz képest keveset újít
  • az S Pen nem fért bele az árba
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8440
    [topic] => 1
    [group] => 19
    [gameinfo_name] => Samsung Galaxy Z Fold 5
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 7
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2023-08-07 18:57:17
    [gameinfo_webpage] => 
    [gameinfo_tags] => samsung, galaxy z fold, fold 5
    [gameinfo_url] => samsung-galaxy-z-fold-5
    [gameinfo_pro] => villámgyors hardver
az új kasztni zsebben és kézben is kényelmesen elfér
a One UI még mindig remekel
    [gameinfo_kontra] => unalmassá váló dizájn
a kamerarendszer nem fejlődött
lassú töltés
tavalyhoz képest keveset újít
az S Pen nem fért bele az árba
    [gameinfo_data] => Méretek: 154,9 x 129,9 x 6,1 mm, Súly: 253 g
Kijelző: Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 7,6" 1812 x 2176 pixel
Külső kijelző: 6,2", 904 x 2316 pixel
Operációs rendszer: Android 13, One UI 5.1.1
SoC: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Memória: 12 GB
Kamerák:
50 MP, f/1.8, 23 mm, 1.0µm, Dual Pixel PDAF, OIS
10 MP, f/2.4, (telefotó), PDAF, OIS, 3x optical zoom
12 MP, f/2.2, 123˚, 12 mm (ultrawide), 1.12µm
4 MP, f/1.8, 26 mm, 2.0µm, kijelzőbe épített
10 MP, f/2.2, 24 mm, 1/3", 1.22µm
Kapcsolat: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, 5G
Akkumulátor: 4400 mAh, 25 W vezetékes töltés
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 7
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 769990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Egy picit szebb, egy picit jobb, és egy picit drágább lett.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 7
            [manufacturer_name] => Samsung
            [manufacturer_url] => samsung
            [manufacturer_link] => http://www.samsung.com
            [link] => /gyarto/samsung
        )

    [link] => /termekinfo/samsung-galaxy-z-fold-5-8440.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => villámgyors hardver
            [1] => az új kasztni zsebben és kézben is kényelmesen elfér
            [2] => a One UI még mindig remekel
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => unalmassá váló dizájn
            [1] => a kamerarendszer nem fejlődött
            [2] => lassú töltés
            [3] => tavalyhoz képest keveset újít
            [4] => az S Pen nem fért bele az árba
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.9
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    8

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Akkumulátor:

    8

  • Kinézet:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.