Hirdetés

Dupla sebességű hagyományos merevlemezek érkeznek



|

Manapság könnyű azt állítani, hogy az SSD-k lekörözték a HDD technológiát, de még bőven van puskapor a mozgó alkatrészes adattárolásban.

Hirdetés

Amióta megjelentek az SSD-k, nagyjából egyértelműnek veszi mindenki, hogy ez a technológia előbb vagy utóbb felváltja a hagyományos merevlemezek uralmát, hiszen az új eszközökben sokkal gyorsabb az adatok elérése és írása, ráadásul a mozgó alkatrész nélküli kivitel miatt sok helyzetben strapabíróbbak is. Az egyetlen terület, amiben a HDD-k még jobbnak számítanak, az a tárkapacitás kérdése, és ezen belül a tárterületre vetített ár-érték arány, de szép lassan ezen a téren is javítanak az SSD-k.

Hirdetés

Ez viszont még nem jelenti azt, hogy a hagyományos merevlemezek most már utolsó napjaikat élnék. A HDD-k esetében még mindig akadnak ugyanis olyan fejlesztések, amelyek a sebesség javítására fókuszálnak, és bár olyan gyorsításra nem érdemes számítani, ami az SSD-k szintjére emelné őket, van még puskapor a régebbi technológiában.

A Seagate egy olyan megoldással kísérletezik, amely igazából nem új ötleten alapul, de most minden szempontból működőképesnek tűnik. A merevlemezekben ugyebár az író- és olvasófejek egy olyan kar végén helyezkednek el, amely a forgó lemezfelület fölött mozog. Mivel a HDD-kben egymás fölött több lemez található, elvileg megoldható lenne, hogy mindegyikhez külön, egymástól függetlenül mozgatható kar kapcsolódik, de a méretbeli, melegedésbeli és fogyasztásbeli problémák miatt ezt mindezidáig úgy oldották meg, hogy az összes lemezhez kapcsolódó fej egy közös karon helyezkedik el, ami értelemszerűen határt szab az elérési sebességnek.

Az elmúlt évek (sőt évtizedek) hamvába holt kísérletei után a Seagate most egy viszonylag egyszerűnek tűnő húzással két karra osztotta az író- és olvasófejeket, amik egymástól független vezérlést kaptak, az elv nagyjából a következő ábrával modellezhető:

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mivel az adatok felét elvben (egy jól optimalizált adateloszlású, defragmentált HDD esetén) egy külön kar fejei használnak, és a másik felét egy másik karon lévő fejek, az adatelérés sebessége akár meg is duplázódhat. Persze ez az ideális eset, ami kockás papíron működik, ezért a gyártó is a "majdnem duplája" kifejezést használja.

Arról pedig egyelőre nem esett szó a technológia beharangozójában, hogy a dupla vezérlés és mechanika miatt drágábbak lesznek-e az ilyen típusú HDD-k, esetleg érezhetően nő-e majd a fogyasztásuk vagy épp a rezonancia miatt tapasztalhatunk kellemetlenségeket. A Seagate mindenesetre eltökélt, hogy elsőként a vállalati és adatközponti szegmensben "belátható időn belül" megjelenteti az új módszert használó merevlemezeit - a részleteket majd mondjuk, ha bármi kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.