Hirdetés

Csúnyán megjárhatod, ha nem tartod évente karban a MacBookod



|

Ha veszel egy MacBookot, elég csupán néha megsimogatnod, ennyi elég a karbantartáshoz - így hangzik a közkedvelt tévhit. A Smart Clinic vendégcikkében szervizes szakemberek mesélnek a legfontosabb tudnivalókról.

Hirdetés

Több éves tapasztalat alapján állíthatjuk, hogy a MacBook tulajdonosok fenyegetően kevés információval rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy milyen karbantartási feladatokat kell(ene) elvégezniük ahhoz, hogy a minden nap használt eszköz hosszú időn keresztül meggyőző teljesítményt nyújtson.

Hirdetés

Pedig ezek a "javítások" éppen olyan fontosak, mintha egy autóról - MacBook esetében pedig leginkább mintha egy Ferrariról - lenne szó. Kellő odafigyelés nélkül ráadásul nemhogy döcögős lesz a gép működése, végső esetben teljesen fel is mondhatja a szolgálatot. De nézzük végig, milyen meghibásodásokat produkálhat egy több éve elhanyagolt MacBook!

Ventilátor problémák

Tipikus tünete a MacBook porosodásának, illetve a hővezető paszta elöregedésének, ha a gép használat közben túlzottan melegszik, már-már égeti a lábunkat vagy a ventilátor folyamatosan kattog, elviselhetetlenül zúg. Ezek a jelenségek egyrészt felhasználói szempontból is rendkívül zavaróak, de további hibák előjelének is tekinthetjük ezeket, ami viszont már jelentősebb anyagi kárral járhat.

A ventilátor túlmelegedésének elkerülésére bevethetjük a Mac Fan Control-t, amivel röviden fogalmazva a ventilátorok sebességét tudjuk szabályozni. Bővebben a program segítségével a MacBook-ban található hőmérséklet szenzorok alapján befolyásolható, hogy milyen hőfokon és fordulatszámon lépjenek működésbe a ventilátorok.

Rendszer lassulás

Sokan nem gondolják, de a MacBook szoftveres karbantartására is érdemes évente időt szánni. Ez azonban nem összekeverendő a rendszerhez folyamatosan megjelenő frissítésekkel, amit az Apple egyfajta javító csomagként tesz elérhetővé a korábbi, macOS-ben felfedezett hibák javításának érdekében.

A rengeteg letöltött alkalmazás, képek, videók, dokumentumok hónapok alatt felhalmozódnak és ez a rendszernek is problémát okozhat. Ilyen esetben a MacBook nem képes ezeket megfelelő sebességgel megnyitni/futtatni és a gép elindítása is jóval több időbe telhet, mint elvárnánk. Mielőtt azonban a macOS újratelepítése vagy helyreállítása mellett döntenénk, érdemes néhány egyszerű trükköt alkalmazni, amivel gyorsítható a rendszer.

Alaplapi meghibásodások

Az alaplapi problémák már komoly aggodalomra adnak okot, bármilyen elektronikai eszközről is legyen szó és ez alól a MacBook sem kivétel. Egyrészt azért, mert az ilyen meghibásodások javítása minden esetben bonyolultabb szerviz folyamat és jelentős tapasztalatot igényel még a szakemberek részéről is. Másrészt pedig jóval drágább végösszegre számíthat az, aki ilyen gondokkal fordul egy szervizhez.

A MacBook karbantartásának hiányában leginkább a GPU (grafikus feldolgozó egység) és a CPU (processzor) kerülhet veszélybe. A hiba okát ezekben az esetekben is a hővezető paszta kiszáradásában kell keresni, mivel ez az anyag ekkor már nem képes a hőt a ventilátor irányába terelni, ennek hiányában pedig az említett alaplapi alkatrészek túlmelegednek.

Csak viszonyításképp; míg a MacBook pasztázása 10-15 ezer forintra tehető, addig a GPU újraforrasztása (típustól függően) 40-50 ezer forintról indul. Azonban, ha a gép továbbra sincs karbantartva, akár a GPU chip cseréje is szükségessé válhat, ami már a 70-100 ezer forintot is megütheti. Még tovább vezetve a gondolatot, egészen egy új MacBook beszerzésének kényszeréig is eljuthatunk, ez esetben pedig több százezres tételről beszélhetünk.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a károkat?

A felsorolt meghibásodások mindegyike elkerülhető, ha a MacBook karbantartására rendszeresen, évente sor kerül - ezekhez a javításokhoz alapvetően a gép tisztítása, újrapasztázása, illetve szoftveres karbantartása tartozik. De 3-4 évente az akkumulátort is érdemes cserélni, mivel ellenkező esetben akár fel is púposodhat, ami újabb alaplapi hibákhoz vezethet. Ha a MacBook egyre lassabban képes megnyitni az alkalmazásokat, fájlokat, akkor SSD beépítéssel vagy memória bővítéssel is javasolt felfrissíteni a gépet.

Fontos azonban, hogy ezek a folyamatok szakember által legyenek elvégezve, akinek az ehhez szükséges tapasztalat és megbízható minőségű eszközök, anyagok állnak rendelkezésére. A tapasztalataink azt mutatják, hogy az otthoni körülmények közt elvégzett karbantartás után ugyanis a MacBook-ok hatalmas többsége végül mégis szakemberhez kerül. Meglepő adat, de a szervizünkbe hozott gépek 40%-a éppen ilyen otthoni javítás következményeként jutnak el hozzánk.

Ezeknél az eszközöknél a gyakorlott, precíz mozdulatok elengedhetetlenek a hibátlan eredményhez és már egyetlen óvatlan pillanat is elég ahhoz, hogy nagyobb baj keletkezzen. Legtöbbször a MacBook akkumulátor szalagkábele szakad el gyakorlat hiányában, illetve a kijelző háttérfénye roppan meg szintén a tapasztalatlan kezek között. És míg előbbi egy új alkatrész árának beszerzésével "megúszható", addig a kijelző csere 120-200 ezer forint többlet költséget jelent. De a Track Pad vagy a billentyűzet is megadhatja magát otthoni javítás esetén, ami szintén több tízezres anyagi kárt von maga után.

Ha most a homlokodra csaptál és azonnal szervizbe vinnéd a Macbook-od, ezen a linken még több információt elolvashatsz az egyes javítások részleteivel kapcsolatban. Sőt, olvasóink számára limitált ideig egy kedvezményes kupon is elérhető, amit a Smart Clinic szervizeiben tudsz felhasználni. Figyelünk rá, hogy az éves karbantartás ne nyűg, hanem lehetőség legyen a kedvenc MacBook-od még hosszabb használatára!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.