Hirdetés

Mi lesz az SSD-kkel? Bennfentest kérdeztünk!



|

Exkluzív betekintést kaptunk a Solid State Drive-ok jövőjébe! Visszatér a tavalyi drágulás? Meddig lesz még SATA SSD? Van jövője az M.2-nek és mi következik utána? Mi a mai tárolók gyenge pontja?

Hirdetés

"Titkos összetevő", "a PC-k és gépek megmentője", "a legjobb, ami egy számítógéppel történhet" és ehhez hasonlókat mantráznak azon felhasználók, akik HDD-ről váltottak SSD-re az elmúlt időszakban. És bizony, a gyors tárhely kivétel nélkül minden feladat során felgyorsítja a PC-t, notebookot, hibridet. A rendszer villámgyorsan indul, a programok azonnal reagálnak és a fájlműveleketnél sem a bitkolbász bámulása a fő feladatunk.

Hirdetés

Sajnos azonban nem teljesen rózsaszín az SSD-világa: egészen az elmúlt évig töretlenül fejlődtek a technológiák, gyorsultak a tárolók és nagyjából évente feleződött a forint / gigabájt mutató (vagyis duplázódott az azonos áron kapható kapacitás). Aztán hirtelen pumpa került a küllők közé, az árak pár hét alatt megduplázódtak, elmaradtak az új generációs tárolók.

Reménysugár

Idén szerencsére megtorpant a drágulás, sőt, szépen lassan egyre olcsóbbak az SSD-k - már-már közelítenek a 1,5 évvel ezelőtti árszintekhez. További jó hír, hogy az M.2-es piac is felélénkülni látszik, merthogy a SATA megfojtja ma már a legolcsóbb, legegyszerűbb SSD-t is. Az NVMe és a PCIe kapcsolat a logikus továbblépés, ahol az eddigi 6 Gbit/s helyett akár 32 Gbit/s sávszélesség is rendelkezésre áll, illetve az adatszervezés is fejlettebb, ami igen jó hatással van az IOPS-értékekre. De vajon mit hoz 2018? Pillanatnyi csupán az árzuhanás vagy beindulnak az SSD-k árai a lejtőn és hamarosan 500 GB/1 TB-os SSD-je lehet bárkinek elérhető áron? Meddig kell még SATA-ra hagyatkoznunk és meddig kérnek komoly felárat az M.2-ért? És mi lett a SATA Expressel? Az U.2 kinek készült? Sikerült minden választ kicsikarnunk Tony Hollingsbee-ből, a Kingston Technology SSD üzletágának menedzseréből.

 

PC World: Nagyon lassan, de halványulni látszik a SATA SSD, miközben egyre többet hallunk az M.2 NVMe szabványról. Mikor veszi át az uralmat a piac felett az M.2 NVMe (legalábbis rendszermeghajtóként)?

Tony Hollingsbee, Kingston Technology: Mi is azt tapasztaltuk, hogy az átállás már megkezdődött, és ahogy egyre több új platform kezeli az NVMe szabványt, végre itt a lehetőség megmutatni, milyen tartalékok rejlenek még a Flash adattárolásban. A SATA protokoll túl sokáig fojtotta le az SSD-ket. Úgy számolunk, hogy 2018-ban ez az átállás széles körben megindul, amiben olyan, új termékek is nagy szerepet játszanak, mint például a most bemutatott SSDNow A1000, a Kingston belépőszintű és olcsó, de már M.2 PCIe NVMe SSD-je. Ez a tároló elhozza az NVMe teljesítményt az árérzékeny felhasználók számára is.

PCW: Hogy látod a SATA Express és az U.2 szabványok jelenét és jövőjét? Mindkettő halálra van ítélve, vagy van még jövőjük?

TH: A SATA Expresst a Kingston nem támogatja termékkel. Az olyan szabványok támogatását helyezzük előtérbe, amelyek a piacon nagy mennyiségben megtalálhatók, népszerűek. Az U.2, mint platform, fényes jövő előtt áll, de ez az adatközpontok világában várható. Ennek kapcsán már készülünk is saját U.2-es meghajtóval, amit 2018-ban tervezünk piacra dobni.

PCW: 2017-ben a végfelhasználóknak szánt SSD-k árai sokkolóan magasra szöktek, ami alaposan le is lassította az adoptálás tempóját, főként a nagyobb kapacitású meghajtók esetén. Most, hogy az árak ismét egyre barátságosabbak, sok olvasónk kérdezi, hogy ez csupán egy pillanatnyi korrekció és ismét drágulás várható, vagy ez egy hosszabb távú pozitív folyamat eleje és hamarosan minden eddiginél nagyobb kapacitású SSD-nk lehet eddig soha nem látott, barátságos áron?

TH: Tavaly a készlethiány és a drágulás hátterében alapvetően a félvezetőgyártók átállási folyamata állt, ugyanis 2D-ről 3D NAND technológiára álltak át. Mostanra ezzel az átállással végeztek, így a piacon mindenhol megindulhatott a 3D NAND chipek terjedése nagy mennyiségben. Ez természetesen magával hozta az azonnali árcsökkentéseket, emellett pedig a kapacitás is növekedésnek indult, ami főként a nagyobb adatsűrűséget kínáló 3D NAND-nak köszönhető. Az általános elvárás szerint az árcsökkenés folytatódni fog 2018 első felében, azonban a második félévben ez a trend lelassul, ahogy a kereslet növekszik és egyre több felhasználó akar majd mind nagyobb és modernebb SSD-re váltani.

PCW: Tiszta sor, hogy a csupán PCIe x2-n kapcsolódó A1000-es SSD-vel az a célja a Kingstonnak, hogy a SATA SSD-k sebességhatárát áttörve közelebb, megfizethető közelségbe hozza az NVMe tárolókat a végfelhasználók számára. Mi mégis tűkön ülve várjuk, mikor érkezik a KC1000 után egy vérbeli Kingston/HyperX, csúcskategóriás NVMe SSD.

TH: Valóban, a barátságos árazású A1000-es SSD célja, hogy SATA-árszinten is bármely felhasználó át tudja törni a SATA6G határait és megtapasztalja az NVMe-teljesítményt. Később, de még 2018-ban frissíteni fogjuk a KC1000-es szériánkat, ahogy fokozatosan átállunk mindenhol a 3D NAND chipek használatára. Ez komoly előrelépés lesz teljesítményben és kapacitásban egyaránt.

PCW: Mit gondolsz az M.2 hűtőbordáról? Fontos kiegészítő és hamarosan a Kingston és/vagy a HyperX kínálatában is feltűnik, vagy létezik már valamiféle új technológia, amely megszünteti az M.2 SSD melegedéséből adódó dinamikus teljesítménycsökkenést?

TH: Hatalmas kihívás lenne fix hűtőbordát szerelni az M.2 meghajtókra, miután ezek a tárolók sokféle eszközbe kerülnek beszerelésre. A rendelkezésre álló hely, a formátum sem mindig ugyanakkora, például a vékony ultrabookoknál ilyen elképzelhetetlen, de más gépekben is hozzáérhet egy nagyobb borda a rendszer többi komponenséhez. Az előre felszerelt M.2 hűtőborda nem lenne praktikus megoldás, miután az M.2 SSD-ket oly sok helyen alkalmazzák, így a hatékony rendszerhűtés az, ami kiemelten fontos egy ilyen gépben, ezáltal biztosítva a megfelelő hőmérsékletet és a hosszú élettartamot a meghajtó és a többi komponens számára.

PCW: Mit gondolsz az Intel Optane Technológiáról? Van jövője?

TH: Minden olyan technológia, ami egyedi, nem széles körben elfogadott szabványra épül, hátrányos helyzetben van az olyan, iparági szabványokhoz képest, mint például a SATA, az M.2 stb. A Kingston - ahogy eddig is - a jövőben is az olyan technológiákra, foglalatokra és szabványokra fókuszál, amiket a lehető legszélesebb körben használnak, bárki számára elérhető, ahol a szabványosítás egyértelmű. Vagyis Optane meghajtót nem tervezünk bemutatni.

PCW: Az M.2 NVMe után mi lesz a következő nagy dobás az SSD-k világában?

TH: Az M.2 NVMe után a fő hangsúlyt a hot swap (működés közben cserélhető) U.2 meghajtók kapják az adatközpontok piacán. Emellett már fejlesztés alatt van az M.3, amely igazán izgalmasnak ígérkezik, és persze továbbra is figyeljük a legújabb trendeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.