Hirdetés

Súlyos aszály miatt lehet még nagyobb a chiphiány



|

A tajvani hatóságok olyan korlátozásokat terveznek bevezetni, amelyek érintenek két nagy chipgyártót is.

Hirdetés

Már amúgy sem túl rózsás a helyzet világszerte a chipkészletek kapcsán (a koronavírus és a kriptobányászat sem tesz túl jót), és tovább súlyosbítja a problémákat, hogy Tajvan egy olyan aszállyal néz szembe jelenleg, amelyhez foghatót rég tapasztalhattak már az ott lakók. Az országban ráadásul több, félvezetőket gyártó vállalat is tevékenykedik, és a chipek elkészítéséhez elég sok vízre van szükség naponta, ám a jelek szerint ennek kapcsán is súlyos problémák merülhetnek fel a közeljövőben.

A szárazság súlyosbodásával a hatóságok vörös riasztást adtak ki a vízkészletek kapcsán, és április 6-tól kezdve 15%-kal csökkentik az ipari felhasználásra szánt víz mennyiségét. Ez azért is különösen problémás, mivel olyan régiókat is érint a korlátozás, ahol jelen vannak a chipgyártók, többek között a TSMC és a Micron is. Az előbbi azt nyilatkozta, hogy a korlátozás nem fogja érinteni a gyártási folyamatot, és megnövelik a tankerekkel szállított víz mennyiségét, míg az utóbbi egyelőre nem reagált a hírre.

Hirdetés

A tajvani gazdasági miniszter szerint a szárazság egyelőre nem érintette a TSMC és a többi vállalat működését, ám a fent ecsetelt korlátozás bevezetése után romolhat a helyzet. Az országban egyébként még az AUO, a Winbond, az Innolux, a GlobalWafers, illetve a Phison is jelen van, és ha ezeket a cégek mind pórul járnak az aszály miatt, az bizony komoly hatással lehet a chiphiányra, és így többek között a GPU-k árára is.

Persze jó eséllyel számos vállalat rendelkezik víztartalékokkal, de azért remélhetőleg hamarosan helyreállnak a dolgok Tajvanban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.