Hirdetés

Szép csendben elkezdte lecserélni az RTX 4090-ek leégő csatlakozóit az Nvidia



|

Remélhetőleg már nem kell a leolvadástól tartania annak, aki a jövőben veszi meg a csúcskártyát.

Hirdetés

Tavaly novemberben a teljes tech sajtó az Nvidia RTX 4090-től volt hangos. Az Ada Lovelace architektúra csúcsa valóban egy mérnöki remekmű. Legalábbis ami a teljesítményét illeti, a kártyának volt ugyanis egy gyenge pontja: az új, összesen 16 tűs tápcsatlakozó.

12VHPWR néven emlegetett csatolófelületnek hatalmas terhelést kellett kibírnia, és ha egy keskenyebb gépházban a felhasználók kicsit agresszívebben hajtották meg a kábelt, vagy nem dugták be milliméter pontosan a dugót, az könnyen a csatlakozó leolvadásához, a kártya sérüléséhez vezetett.

Hirdetés

A specifikációk kidolgozásával és szabványosításával foglalkozó PCI-SIG konzorcium néhány hete jelentette, hogy megszületett a csatlakozó továbbfejlesztett változata, a jelek szerint pedig az Nvidia már el is kezdte azt használni, noha hivatalosan sehol nem kommunikálták, hogy áttervezték volna a kártyákat. Egy Reddit-felhasználó azonban arról számolt be, hogy a most vásárolt RTX 4090 Founders Edition kártyája már az új, süllyesztett csatlakozóval érkezett.

Ebben a változatban az érzékelőket 17 mm-rel húzták bentebb. Ettől azt  várják, hogy kisebb terhelés éri majd a csatlakozót, nem érnek össze a tűk, és teljesen elkerülhető lesz a túlmelegedés, leolvadás. Ugyanezt a megoldást alkalmazzák egyébként a mostanában gyártott RTX 4070 és RTX 4070 Ti modelleknél is, és a partnergyártókat is elkezdték felkészíteni. Bár egyik cégtől sem láttunk még ilyen csatlakozóval szerelt kártyát, az MSI már a Computexen mutatott olyan tápegységet, ami fel volt készítve erre a megoldásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.