Hirdetés

Szeretnél stabilabb, biztonságosabb eszközöket? Akkor fizess az adataiddal!



|

Igencsak megosztó téma, hogy mikor érdemes engedni az adatgyűjtést és mikor kell minden eszközzel irtani. Te miért vagy hajlandó az adataiddal fizetni?

Hirdetés

Az információ pénz és hatalom: ezt mára (remélhetőleg) a felhasználók jelentős többsége megtanulta. Merthogy semmi sincsen ingyen az interneten sem, hiába olvashatod el a híreket, nézhetsz videókat, hallgathatsz zeneszámokat - ilyenkor is az adataiddal fizetsz azért, hogy hagyományos fizetőeszközzel ne kelljen. A rólad gyűjtött információkat pedig felhasználják a cégek, értékesítik, amiből viszont már konkrét anyagi hasznuk származik. Nem is kevés.

Az adatgyűjtés az elmúlt években elrettentően nagy méreteket öltött. Ma már nem csupán a Facebook, a mobilod operációs rendszere, a Windows vagy éppen a Google gyűjt rólad és cselekedeteidről adatot, hanem szinte minden: a játékok, a felhasználói szoftverek, szinte minden weboldal, az otthoni okoseszközeid és ha modernebb autód van, hát bizony az is.

Hirdetés

Az anonimitás illúziója

A legtöbb adatgyűjtés során - és itt most maradjunk szigorúan az etikus, ellenőrzött, biztonságos szolgáltatásoknál - olyan információkat szereznek be rólad, amelyekből a személyedet egyértelműen azonosítani nem lehet. A legtöbb program (mobil app vagy PC-s szoftver) például kíváncsi az eszközöd típusára, a rendszer verziójára, a kijelződ felbontására és orientációjára, az országodra, ahol éppen tartózkodsz, a szoftverükben, vagy weboldalukon lekattintott linkekre, esetleg néhány eszközbeállításra, perifériáid listájára, néha pedig más, feltelepített programok neveire. Ezen információk roppant hasznosak például hirdetési szempontból is, és azt hihetnéd, hogy ezekkel még nem tudnak egy, az egyben azonosítani.

Igen ám, de tegyük fel, hogy valaki megvásárolja ezeket az adatokat, majd keres egy olyan céget, aki pedig másféle adatokat gyűjt a felhasználókról: olyanokat, amelyek szintén nem tudják azonosítani az adott felhasználót, de ezzel a másik adatbázissal összefűzve már hajszálpontosan tudják, ki vagy, mikor merre jársz, mit csinálsz, hányszor veszed elő a mobilodat a zsebedből és azzal pontosan mit is csinálsz.

Ez így pedig már ijesztő, nem is csoda, hogy sokan úgy kezdik minden weboldal böngészését, hogy inkább többet kattintanak (vagy pöccintenek), de minden sütit letiltanak, az operációs rendszerben lekapcsolják az adatgyűjtést és az adott eszközön is tiltanak mindent, ami ilyesmit tenne. Egy népes tábor szerint azonban nem ez a helyes viselkedés.

Amikor neked lesz jobb, ha segítesz az adataiddal

A legutóbb kiadott Intel grafikus vezérlőkhöz készült driver kapcsán parázs vita alakult ki a felhasználók között. Történt ugyanis, hogy az új, 4577-es számú Intel Graphics Driver telepítője alapértelmezetten feltelepíti a Computing Improvement Program modult, vagyis a CIP-et. Ez nagyon sejtelmesen hangzik, pedig valójában nem más, mint egy, a Windowson a háttérben futó adatgyűjtő modul. Az Intel ennek köszönhetően birtokába jut a számítógépeddel kapcsolatos szinte minden hardveres információnak, a PC-használati szokásaidnak, az átlagos akkutöltöttségednek, hogy mennyi RAM-ot és tárhelyet használsz, sőt, a helyi hálózaton megtalálható egyéb okoseszközeid listáját (például okostévé, stream eszköz) és az általad meglátogatott weboldalak típusát is (vagyis a tényleges címet nem, csak az oldal témabesorolását) kideríti.

A támogatók érve a következő: Azzal, hogy segíted az Intelt (és más hardver- és szoftvergyártókat) ezen adatokkal, neked is jobb felhasználói élményed lehet, hiszen az információk birtokában egy-egy hiba forrásának felkutatása és a javítás elkészítése sokkal hatékonyabb lehet, vagyis végeredményben egy stabilabb, jobb, gyorsabb stb. terméked lesz.

Az Intel CIP kezdeményezése még csak nem is újkeletű. Az AMD és az Nvidia, sőt, a Google, a Microsoft és az Apple is dolgoznak ilyen adatgyűjtő modulokkal, és itt is sokféle adat vándorol a gyártóhoz a felhasználóktól. Az Intelnél és néhány egyéb cégnél azonban külön gond, hogy alapértelmezetten aktiválódik is ez a modul, extra lépések kellenek ahhoz, hogy ez alól felmentsd magad. Ellenpélda az AMD telepítője, ahol egy külön lépés figyelmeztet erre és ha nem fogadod el a részvételt, attól még a te felhasználói élményed éppen olyan lesz, mint azoké, akik belemennek az adatszolgáltatásba.

Te melyik táborba tartozol?

A kérdést megválaszolni tehát nem egyszerű: hajlandó vagy megosztani adataidat, ha ezzel hátrányod nem keletkezik, és megvan az esélye, hogy ha sokan gondolkodtok hasonlóan, az adott termék vagy szolgáltatás stabilabb, gyorsabb, biztonságosabb, egyszóval jobb lesz?

Az Intel CIP-en felhördülni véleményem szerint nem szabad, már ami a kihirdetett célt illeti. Az viszont már inkább problémás, hogy alapértelmezetten települ ez a modul minden Intel GPU-val szerelt PC-re (CPU-ba integrált grafikus chip is játszik). Felháborodni csak akkor háborodtam fel, amikor elolvastam, hogy pontosan mit is gyűjt az Intel: itt pedig több olyat is találtam, ami szerintem már túlzás (hálózati eszközök listája, meglátogatott weboldalak kategórialistája). Az eredmény: inkább többet kattintottam és letiltottam a CIP-et teljes egészében.

Te engeded a cégeknek, hogy ilyen jellegű adatokat gyűjtsenek, vagy minden erőddel tiltod és irtod ezt?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.