Hirdetés

Teszteltük a Wi-Fi-t, ami mindenhol veled van



|

Hiába érett szabvány a Wi-Fi, még mindig nagy kihívás a tökéletes lefedettséget megoldani egy lakásban vagy házban. Megnéztük, van-e esély a gondtalan hálózatra.

Hirdetés

Több mint 20 éve indult útjára a Wi-Fi szabvány, ami alapjaiban járult hozzá a ma már megszokottnak tekinthető vezeték nélküli eszközhasználathoz. A Wi-Fi kiépítése olcsó, a kompatibilitás mesés és a sebességgel sincsenek nagyobb gondok. Persze ez csak akkor igaz, ha lakásodhoz vagy házadhoz megfelelő hálózatot sikerült tervezned és kiépítened, nem spóroltál a főbb komponenseken, vegyesen használsz kábelt és rádiós kapcsolatot, no és nem sajnáltad a több órát a beállításra.

A Wi-Fi-vel járó nyűgökre minden gyártó kínál különféle megoldásokat, és könnyen belefuthatsz olyan cikkbe, hirdetésbe is, ami azt sugallja, hogy egyszerűen és gyorsan kiépíthetsz tökéletes otthoni hálózatot. A kissé külön, de az európai piacon igen erős AVM termékeivel néztük meg, hogy vajon a mesh rendszer kínálja-e a megoldást minden Wi-Fi-gondra.

Hirdetés

Sebesség vagy lefedettség

Routerválasztáskor már a termék nevében találkozhatsz egy számmal, amit egyszerű megérteni: minél nagyobb ez a szám, annál jobb a router - legalábbis a gyártók igyekeznek ezt elhitetni velünk. Valójában ez az 1200, 1800, 5400 vagy akár 11000 csupán azt mutatja meg, hogy aggregálva mekkora elméleti teljesítményre képes az adott router. A valóságban egy-egy kliens ennél jóval lassabban kapcsolódik, ráadásul a kapcsolat minősége még a legújabb, legdrágább modelleknél is erősen függ a távolságtól és egyéb zavaró tényezőktől. Ha drágább routert vásárolsz, a központi egység sebessége lesz jobb, a többcsatornás működésben lehet eltérés és ma már a tri-band mód sem ritka, ahol a 2,4 GHz mellé két darab 5 GHz-es rádiómodul is kapcsolódik, vagy a még újabb, 6 GHz-es frekvencia is támogatott a Wi-Fi 6E és a Wi-Fi 7 által. De legyen az akár a legdrágább gaming router, a hatótáv nem lesz jobb, mint egy átlagos, középkategóriás modell esetében.

Érdemes a mesh mastert, vagyis a fő routert középen elhelyezni
Érdemes a mesh mastert, vagyis a fő routert középen elhelyezni

Ha azt szeretnéd, hogy az egész lakásod, házad minden pontján azonosan szupererős Wi-Fi-jel legyen, nem elég egyetlen router, ki kell azt egészítened jelismétlőkkel. Ennek egy elegánsabb formája a mesh, ahol akár korlátlan számú egység dolgozik egy hálózatként azon, hogy neked mindenhol stabil netelérésed legyen. A mesh-hálózatok alapszolgáltatása a Wi-Fi roaming, vagyis ahogy mobileszközöddel a lakásban mozogsz, kütyüd automatikusan mindig a legközelebbi mesh-csomóponthoz fog kapcsolódni. Minden adatcsomagot és alcsomópontot, vagyis mesh szatellitet a mesh master irányít, így elegendő ezen elvégezni a beállításokat, minden más eszköz átveszi ezeket.

A mesh szatellitek egészen kicsi, akár kábelek nélküli eszközök
A mesh szatellitek egészen kicsi, akár kábelek nélküli eszközök

Mesh a gyakorlatban

Az AVM tapasztalt szereplő a hálózati eszközök világában, ám hazánkban csak egy kis réteg ismeri termékeit. A Fritz!-eszközök leginkább tőlünk nyugatra, ott is Németországban népszerűek, de más európai országokban is jól látható piaci részesedéssel rendelkeznek. Termékeik mind egyedi piros-fehér dizájnnal rendelkeznek és különlegességük, hogy minden firmware-fejlesztést a német mérnökök végeznek az alapoktól, a chipek, komponensek gyártóitól nem veszik át az alap gyári vezérlőszoftvereket. Ez valamivel hosszabb fejlesztési időszakokat jelent, cserébe viszont nagyon ritka, hogy egy-egy központilag felfedezett biztonsági rés az AVM termékeit is érinti.

Az AVM a hagyományos routerekből többfélét is kínál, elérhető akár DSL, 4G/5G-s, optikai és kábeles modemmel szerelt is (sajnos ezeket itthon nem tudod használni, mert a hazai szolgáltatók hálózata nem támogatja harmadik fél eszközét), emellett jelismétlők, powerline adapterek, DECT telefonok és számos okosotthon-kiegészítő is elérhetők. A széles kínálatból szinte bármelyik hálózatos eszközt választhatod, az képes a gyártó mesh-rendszerében összekapcsolódni a többi AVM termékkel. Ezt próbáltuk ki tesztünkben is.

Ez az elhelyezés nem ideális, a mesh szatellitek túlságosan távol kerültek a fő routertől
Ez az elhelyezés nem ideális, a mesh szatellitek túlságosan távol kerültek a fő routertől

Rendszertesztünk fő központjaként egy modemektől mentes, de DECT-központként bevethető Fritz!Box 4060-as routert állítottunk csatasorba. Ez egy kompakt, szögletes eszköz, amelyen mindössze egyetlen Connect feliratú gomb található. Hátul a szolgáltatód modemének fogadására szolgáló WAN port 2.5 GbE kapcsolatra képes, amihez további három 1 GbE LAN port is tartozik. Kapsz még USB 3.0 csatlakozást, ami a beépített NAS-szolgáltatásnál jöhet jól (hálózati nyomtatómegosztás nem támogatott), viszont külön analóg telefoncsatlakozás nincsen, így a DECT-központ használata hazánkban nem lehetséges.

A rádiós rész Tri-band kialakítású, vagyis a két, 5 GHz-es Wi-Fi 6 mellé egy 2,4 GHz-es modul is tartozik, és természetesen teljes a kompatibilitás minden új és régi klienseszközzel. Az elméleti sebesség 2400+2400+1200 Mbit/s, vagyis egy "AX6000-es" routerről van szó. A 4×4-es MU-MIMO router a Wi-Fi 6 szabvány minden szolgáltatását támogatja, emellett beállíthatsz vendég Wi-Fi-t, használhatod a WPS-t, van WPA3 titkosítás és a Wi-Fi Eco mód a fogyasztás leszorításában is segíthet.

Szép a Fritz!Box 4060, de még szebb lenne több LAN porttal
Szép a Fritz!Box 4060, de még szebb lenne több LAN porttal

Az egyedi, de magyarul sajnos továbbra sem elérhető kezelőfelület barátságos, de használata némi tanulást igényel. A webes felületen elérhető menüben mindent a legapróbb részletig beállíthatsz, a fejlesztők tényleg mindenhez biztosítanak hozzáférést. Az egyedi szolgáltatások közül érdemes megemlíteni a távoli elérést akár applikáción keresztül, a pár kattintással beállítható VPN-szervert (WireGuard vagy IPSec), valamint a Fritz!NAS hálózati fájltárolót. Találsz okosotthon-vezérlést is, ahová a cég termékein felül bármilyen, DECT ULE és HUN FUN-kompatibilis eszközt felvehetsz. Természetesen ehhez is jár applikáció, ahogy a helyi hálózatod távoli menedzselését, valamint a mesh-kiépítést is elvégezheted egyszerűen.

Mobil appon keresztül akár távolról is menedzselheted otthoni hálózatodat
Mobil appon keresztül akár távolról is menedzselheted otthoni hálózatodat

Nem minden mesh egyforma

Nagyszerűen hangzik, hogy szinte minden AVM hálózati eszközt össze tudsz fűzni egyetlen mesh-rendszerbe (ilyet csak kevés konkurens kínál), azonban az öröm nem lehet teljes, ugyanis a kiváló kompatibilitásért cserébe a teljes kapcsolódású mesh rendszer topológiát fel kellett adni. Ez dióhéjban azt jelenti, hogy a Fritz!Box-alapú mesh rendszer topológiája csillag alakú: minden mesh-szatellitnek egyenesen a mesh masterhez kell kapcsolódnia, nem tudod úgy kiépíteni a rendszert, hogy a szatellitek csak egymással kapcsolódjanak direktben (mert például az egyik túl messze lenne a fő routertől), miközben a csomagirányítást kizárólag a központ végzi. Szerencsére van egy kis segítség is ebben, mégpedig az, hogy az AVM mesh-rendszere a hibrid kiépítést is támogatja, vagyis egy-egy szatellit kapcsolódhat kábelesen LAN-on és Wi-Fi-n is. Utóbbinál a stabil és nagy sávszélességű backhaul elérése érdekében a rendszer kombinált, többcsatornás kapcsolatot épít ki, így egyszerre forgalmazza az adatot két, vagy akár három Wi-Fi kapcsolaton is a két mesh-csomópont között. Ezzel könnyedén gigabit feletti tempót lehet elérni és kevésbé fájdalmas, hogy a backhaul nem dedikált rádiós csatornát használ, hanem osztozik a klienseszközökkel.

Akárcsak a konkurensek esetében, úgy a Fritz!Box mesh rendszerének kiépítése is végtelenül egyszerű. Elegendő letöltened a mobilos alkalmazást, vagy böngészőn bejelentkezni a webes felületre, majd a mesh master beállítását követően a Connect gombok megnyomásával csatlakoztatni a mesh szatelliteket. Fontos, hogy a párosítás Wi-Fi-n történjen meg akkor is, ha kábeles kapcsolatot tervezel - ezt a beállítás után már automatikusan felismeri a rendszer és átvált rá.

A mesh rendszerek Achillesz-ina a mesh csomópontok megfelelő elhelyezése. Nem minden gyártó segít ebben és miután egy jól beállított mesh rendszer egyetlen eszközként, mondhatni szuperhálózatként látszik, később a szatellit egységek elhelyezését kimérni sem igazán lehet. Az AVM mobilos applikációjában és a webes felületen is jól láthatod, melyik csomópont milyen sávszélességgel kapcsolódik a fő routerhez, sőt, azt is, hogy melyik kliens éppen melyik ponthoz van hozzárendelve és milyen sebességgel kommunikál.

A mobil app hasznos információkat nyújt és egyszerűen kezelhető
A mobil app hasznos információkat nyújt és egyszerűen kezelhető

A teszt során három mesh szatellitet kapcsoltunk a hálózatba: egy Fritz!Repeater 6000-et, egy Fritz!Repeater 3000 AX-et és egy Fritz!Repeater 1200 AX-et. A két gombnyomásos párosítást követően az automatikus felprogramozás és a frissítések eszközönként nagyjából 5 percet vettek igénybe. A csomópontok elhelyezését követően a mobil appot használva gyorsan kiderült, melyik került túl messze a fő routertől. Ilyenkor minden egyes áthelyezés után várni kellett kb. 3 percet, amíg újraindult az adott csomópont, majd ismét elvégezhettük a mérést. Más gyártóknál láttunk már valós idejű Wi-Fi-jel-ellenőrzést, ami kényelmesebb és gyorsabb is. Egy csomópontot LAN-on csatlakoztattunk, amit automatikusan eszerint kezelt a rendszer.

A kliensek kapcsolatait egyesével is ellenőrizheted és kezelheted
A kliensek kapcsolatait egyesével is ellenőrizheted és kezelheted

A Fritz! mesh rendszerének beállításánál és felügyeleténél két választási lehetőséged van. Ha gyorsan és nem túl bonyolultan szeretnéd kezelni hálózatodat, a mobil applikációban rögtön láthatod, mi hogyan működik, itt éred el a fontosabb funkciókat, továbbá itt kezelheted a kliensek korlátozását is. Ha szereted beleásni magad az apró részletekbe, a webes beállítófelületet vedd célba. Itt a teljes hálózati topológia mellett az egyes kliensekre lebontott beállításokat is kezelheted. Például fejlett QoS-t állíthatsz be és prioritást adhatsz egyes feladatoknak és klienseknek is. Szintén aprólékosan kezelheted a szülői felügyeletet: profilokat hozhatsz létre időbeosztással, webszűréssel és hálózati kapcsolat-alapú tiltással minden egyes kliensre.

Kevés mesh rendszer kínál mobil appos és webes kezelőfelületet - az AVM mindkettőt nyújtja
Kevés mesh rendszer kínál mobil appos és webes kezelőfelületet - az AVM mindkettőt nyújtja

Ígéret vs. valóság

Ahogy a többi hálózati eszközöket gyártó céget, úgy az AVM-et sem kell félteni, ha ígéretekről van szó. A Fritz! mesh rendszert minden eszközénél kiemelten hirdeti a cég, mint könnyen elérhető és nagyszerű funkciót. A valóságban a beállítás valóban nem túl nehéz, bár arra ügyelned kell, hogy elsőre mindent Wi-Fi-n párosíts még akkor is, ha később részben, vagy teljesen kábeles backhaul-kapcsolatot használsz. A Fritz!Box 4060 egy prémium router, és mint ilyen, nem meglepő 110 ezer forintos ára. Tőlünk nyugatra ez a modell már 70-80 ezer forintért beszerezhető, ám még így is a felső ligába sorolható. Különösen annak fényében, hogy sajnos Wi-Fi 6E nincsen, a mesh rendszer is csak csillag formációban építhető ki, a kezelőfelület nem tud magyarul, csupán 3 LAN-csatlakozással kell beérned és az analóg telefonvonalat külön nem képes fogadni a készülék. Ugyanakkor a rejtett antennás Fritz!Box 4060 kiváló lefedettséget és teljesítményt biztosít már egymaga is, a WAN-port 2,5 Gbit/s sebességre képes, a NAS, a VPN, a QoS és a szülői felügyelet funkciók nagyszerűek, ahogy a mobil appok és a webes felület is profi.

Ne riasszon el a rejtett antenna - a Fritz!Boxok hatótávja kiváló
Ne riasszon el a rejtett antenna - a Fritz!Boxok hatótávja kiváló

A mesh rendszer kiépítésekor csalódást okozott, hogy a mesh masterhez minden csomópontnak csatlakoznia kell, ez pedig megnehezítette némileg az elhelyezést. Szerencsére az applikáció segített az ideális pontok megtalálásában, ezt követően pedig a szatellitek automatikusan több csatornán is csatlakoztak, így a sebességgel nem akadt gond. A sebességméréseknek ezúttal annyiban nincsen sok értelmük, hogy minden lakás/ház más és más, de az fontos információ, hogy az AVM hibrid mesh rendszere jól tud alkalmazkodni ehhez - pláne akkor, ha kábeles kapcsolatot is ki tudsz építeni.

A rendszer üzemeltetését érdemes még megemlíteni. A mobil app egyszerűen kezelhető és hasznos információkat mutat, a hálózatodról push értesítéseket és e-mailes összefoglalókat is kaphatsz (például új, ismeretlen eszköz csatlakozásakor), továbbá érdemes a VPN-t is aktiválni, ami nagyszerűen működött a teszt során. Nem olcsó az AVM Fritz!Box-alapú mesh rendszer, de nem is sokkal drágább, mint a konkurens tri-band hálózatok kiépítése. Külön plusz pontot érdemel, hogy itt nem kell lemondanod a webes felületről, a haladó beállításokról és az olyan extrákról, mint például a fejlett QoS, a port-átirányítás stb. Szintén mellette szól a sok-sok választható és mesh-kompatibilis hálózati eszköz, melyeknek hála rugalmasan lakásod, házad adottságaira szabhatod rendszeredet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.