Hirdetés

Tovább emelkedhetnek a videokártyák árai



|

A dráguló alkatrészek és a készlethiányok az áremelés felé terelik a GPU-gyártókat és a forgalmazókat egyaránt.

Hirdetés

Akárcsak a konzolok legújabb generációját, úgy a frissen megjelent videokártyákat is meglehetősen nehéz beszerezni. Nyilvánvaló, hogy azok, akik már a tavalyi évben szerették volna kihasználni a legütősebb hardverek erejét, meglehetősen bosszúsan zárták 2020-at. Most azonban úgy tűnik, hogy egy pár hónapos késlekedésnél komolyabb következményei is lesznek csúszásnak.

Nem kell hozzá közgazdaságtan PhD, hogy tudjuk, készlethiány akkor alakul ki, ha egy termékre kiugró, vagy legalábbis stabil kereslet mutatkozik, melyet a termelés nem tud kielégíteni. A nagy kereslet pedig általában azt is jelenti, hogy egyes emberek komolyabb összegeket is hajlandók kifizetni, hogy mások előtt hozzájussanak egy-egy portékához - esetünkben az Nvidia GeForce RTX 3000-es és az AMD Radeon RX 6000-es szériához.

Hirdetés

Ez azonban már elve komolyan képes megnövelni egy adott termék árát, hiszen minden kereskedő tudja, hogy a ritka árut drágábban is elviszik. De nem ez az egyetlen jelenség, mely jelenleg a GPU-k áremelkedését segíti elő.

Itt van nekünk még az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború, mely 25 százalék adóval súlyt minden, a keleti országból érkező alkatrészt, minek hatására a gyártók szintén kénytelenek árat emelni.

A MyDrivers nevű portál ráadásul most arról számolt be, hogy egyik forrásuk szerint a GDDR5, GDDR6 és a GDDR6X VRAM-ok ára is emelkedni fog. Mivel ezek a fent említett videokártyák elengedhetetlen alkatrészei, így szinte biztos, hogy ezt a drágulást is a gamerek fizetik majd meg.

Egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen árakról beszélhetünk, de valószínűleg senkinek nem csal mosolyt az arcára, hogy az eleve aranyáron mért videokártyákért még többet fizethet ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.