Hirdetés

Továbbra is jól fogynak a PC-k és tabletek, a Chromebookok viszont nagyot zuhantak



|

A legfrissebb adatok alapján a Chromebookok piaca megszenvedte a pandémia lecsengését.

Hirdetés

A koronavírus-járvány első két évében elemzői közhelynek számított, hogy az otthonaikba kényszerült emberek jóval több elektronikai eszközt vásárolnak, ami az egekbe tolta a PC-k, táblagépek és konzolok eladásait is.

A Canalys legfrissebb elemzése viszont arról árulkodik, hogy a piac kezd visszatérni a normális kerékvágásba, s ezt leginkább az oktatási szektorban kelendő Chromebookok kategóriája szenvedi meg.

Az elemzőcég szerint 2022 első negyedévében 118,571 PC és tablet fogyott, ami 3%-kal marad el a tavalyi év azonos időszakában mért mennyiséghez képest. Korai lenne azonban kongatni a vészharangokat, mivel a 2019 első negyedévi, vagyis a pandémia előtti adatokhoz mérve továbbra is 19% az összetett éves növekedési ráta.

Hirdetés

A Chromebookoknál viszont komoly visszaesést okozott, hogy a járvány alatti nagy bevásárlást követően az oktatási intézmények visszafogták a beszerzéseiket: a tavalyi első negyedévet véve alapul a Google online operációs rendszerét futtató masinákból 59,7%-kal kevesebb fogyott 2022 első három hónapjában, ami szám szerint 4,898 millió eladott gépet jelent. A legjobban a Lenovo szerepelt 1,22 millió eladással, a második helyre az Acer (1,129 millió eladott géppel), a harmadikra pedig a Dell (876 ezer eladott géppel) futott be.

A PC- és tablet piacot együttvéve az idei első negyedévben az Apple dominálta a mezőnyt 22,303 millió leszállított masinával, a második a Lenovo (21,088 millió eladott géppel), a harmadik pedig a HP (15,866 eladott géppel). Hármuk közül viszont csak az Apple könyvelhetett el növekedést az előző év azonos időszakához képest, igaz, mindössze 1,1%-os mértékben.

Ha pedig csak a táblagép-eladásokat nézzük, nem meglepő módon akkor is a cupertinóiak jönnek ki győztesként. Az almás cég 14,881 millió iPadtől szabadult meg 2022 első negyedévében, mögötte a 7,860 millió Galaxy Tabot eladó Samsungot, majd a 3,568 millió Fire tabletet leszállító Amazont találjuk. Az előző év azonos időszakához képest csak az Amazon produkált növekedést, 3,3%-os mértékben, míg az iPadek eladásai 2,2%-kal zsugorodtak. Ez az adat egybecseng az Apple saját pénzügyi jelentésével, ami bevételcsökkenésről számolt be a táblagép kategóriában.

A PC/tablet-piac jövőjét illetően a Canalys elemzése fokozódó ellátási gondokat jósol az ukrajnai háború miatt, a Chromebookok kilátásait illetően viszont bizakodó hangot üt meg, amit az ázsiai csendes-óceáni térség közelgő tömeges eszközbeszerzéseire alapoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.