Hirdetés

Trump Amerikába költöztetné a félvezető-gyártást



|

Az amerikai kormányzatnak elege van abból, hogy a Távol-Keleten készül a legtöbb chip, a legnagyobb gyártókkal már tárgyal a költözésről.

Hirdetés

Az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodásról esélyesen nem kell már külön túl sokat írni: a Trump-kormányzat folyamatos csatákba bonyolódik a legnagyobb távol-keleti országgal, aminek a leglátványosabb része a Huawei teljes ellehetetlenítése volt, de sok más téren is folyik a huzavona, aminek egy érdekes új fejezete nyílhat a napokban.

Hirdetés

A kimondott okok között leginkább a kémkedés és hasonló vádak szerepelnek, de emellett arra is gyakran hivatkoznak az amerikai politikai-gazdasági szereplők, hogy Kína több amerikai termékkel kapcsolatban túl szigorú vámokat alkalmaz, ezért tulajdonképpen ők is hasonló intézkedésekkel szeretnének visszavágni. Emellett persze ott az amerikai vállalatoktól érkező lobbi, és az is, hogy a bukdácsoló gazdaság, valamint a koronavírus hatásai miatt nagyon erős munkahely-teremtésbe kell fogni az Államokban.

A folyamat legújabb epizódját jelzi az az értesülés, amely szerint két fontos chipgyártóval is komoly tárgyalásokat folytat az amerikai kormány arról, hogy a távol-keleti üzemek helyett az Egyesült Államokban építsenek új gyárakat és fokozatosan helyezzék át ezekbe a gyártási folyamatokat. A Reuters értesülései szerint az egyik ilyen szereplő az Intel, amelynek szóvivője annyit erősített meg ebből, hogy valóban folynak tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy "megerősítsék a mikroelektronikai és kapcsolódó technológiák hazai gyártását". Ez még nem is akkora csoda, hiszen az Intel amerikai vállalat, tehát itt arról győzködi őket a kormányzat, hogy ne vigyék ki más országokba a termelést.

Az viszont már érdekesebb, hogy a Trump-adminisztráció a TSMC-vel is tárgyal, ami viszont konkrétan tajvani cég. Tajvan jogállása ugyebár elég kusza, hiszen elvileg a szigetország elszakadt Kínától, jó ideje független kormánya van, amelyet többek között az Egyesült Államok is elismer - Kína azonban nem, és folyamatosak azok a fenyegetések, melyek szerint szeretnék a "renegát területet" újra a sajátosan kommunista államon belül tudni. Épp ezért egy ilyen költözést amolyan biztonsági lépésnek is fel lehet fogni, még ha viszonylag kicsi is az esély egy konkrét, kiélezett kínai-tajvani konfliktusra.

A TSMC képviselői egyelőre homályos választ adtak a fejleményeket firtató kérdésekre, ezek szerint egyelőre keresik a megfelelő helyszíneket Tajvanon kívüli gyárak létrehozására, "köztük amerikai lehetőségekkel". A tárgyalások azért ennél valószínűleg előrehaladottabbak, hiszen már márciusban felröppentek olyan hírek, hogy a TSMC az Apple-lel tárgyal egy amerikai gyáregység indításáról. Az Apple a tajvani vállalat egyik legnagyobb ügyfele, és egyre biztosabban állítják különféle források, hogy az iPhone-okban és iPadekben használt saját processzorok után a Mac termékvonalban is elszakadnának az Inteltől, hogy saját CPU-kkal szereljék fel a 2021-ben érkező gépeket.

Apró érdekesség, hogy a dél-koreai Samsung már működtet is egy chipek gyártására szakosodott üzemet a texasi Austinban, állítólag őket is pöcögteti az amerikai kormány azzal kapcsolatban, nem akarnak-e még több gyártási folyamatot áthozni az óceánon. Ha az efféle folyamatok valóra válnak, és a számtástechnikában használt félvezetőkből egyre több készülne az Egyesült Államokban, az hosszabb távon Amerikában jelenthet némi árcsökkenést (a távol-keleti áruk szállításával spórolhatnak, és persze azzal is, hogy a kormánytól az áttelepülő gyárak erős adókedvezményeket kaphatnak a tervek szerint). Közvetve az európai vásárlók is jól járhatnak vele, ha az Amerikában készült processzorokba és egyéb eszközökbe olcsóbban kerülnek a hozzávalók, de persze azért várjuk ki a végét a dolognak, hiszen még nem tudni, tényleg spórolnak-e annyit a félvezetőgyárak a kedvezményekkel, valamint a hardver-összeszerelők a könnyített szállítással, hogy valóban olcsóbbra jöjjenek ki a laptopok, telefonok és egyebek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.