Hirdetés

Újra asztali PC-kbe szánt processzoron dolgozik az Nvidia



|

Az Intel és Apple dominanciáját szeretnék megtörni az otthoni számítógépek piacán, ráadásul egyes hírek szerint az AMD mérnökei sem tétlenkednek a háttérben.

Hirdetés

A hagyományos asztali konfigurációk és a hordozható gépek piaca a változó irányú és mértékű értékesítési darabszámok ellenére még mindig óriási tortának számít, amiből jelenleg az Intel igen nagy szeletet birtokol. Ha viszont azt nézzük, hogy az x86-architektúráknak mekkora a részaránya, akkor abszolút dominanciáról beszélhetünk, amivel ellentétben az Apple a saját tervezésű lapkáival mutat egy lehetséges alternatívát.

Utóbbi gyártó chiptervezői részlege csak megmutatta, hogy az x86-on túl is van élet, és mára a teljes termékportfólió valamely Apple-lapkára épül. A remek teljesítmény-fogyasztás arány vitathatatlan tény, ám mivel az ökoszisztémából soha nem fognak kilépni ezek a gépek, a windowsos tábor egyelőre csak messziről követheti az Arm-alapú, M-sorozatú központi egységek hétköznapi működését.

Hirdetés

A pletykák szerint ez hamarosan megváltozhat, ám nem az Apple hozza majd el a megváltást, hanem az Nvidia és az AMD készíthet olyan termékcsaládokat, amik az Arm architektúrák aktuális generációján alapulnak.

A Qualcomm már nyakig benne van

Ha pedig próbáltál már Snapdragon 8cx központi lapkával szerelt, Windows operációs rendszerrel érkező gépet, akkor tudhatod, hogy nem igazán vált sikeressé ez a sztori. A lapkák számítási teljesítményén lehetne vitatkozni, de a fő problémát inkább az operációs rendszer speciális változata jelentette, kezdetben meglehetősen korlátozott alkalmazáskollekcióval vagy az x86-ról Armra fordítás miatt markáns sebességvesztéssel tarkítva.

Nem szabad elfeledkezni az autóiparba szánt Nvidia Orin processzorról sem, aminek monolitikus felépítése adhatja az alapot a 2025-ös PC-piaci belépéshez
Nem szabad elfeledkezni az autóiparba szánt Nvidia Orin processzorról sem, aminek monolitikus felépítése adhatja az alapot a 2025-ös PC-piaci belépéshez

Az okostelefonokban uralkodó gyártó hamarosan egy 12 magos dizájnnal ad friss löketet a PC-s terveinek, ám nagyon úgy fest, hogy az Nvidia és az AMD is lát potenciált az Arm térnyerésében; ezúttal egészen a végfelhasználókig hoznák le a már létező vagy csak nagyon speciális területekre tervezett lapkáikkal kapcsolatos tapasztalatokat.

Ebben talán az Nvidiának van a legnagyobb tapasztalata, hiszen a Grace processzor már egy létező termék, és az MI-korszakra hangolt specifikációinak köszönhetően egyre nagyobb rá a nagyvállalati kereslet. Miközben az AMD épp egy hibrid koncepció által léphet ki az x86 árnyékából, és vegyíti a két "világot" egy tokozáson belül. Nagyon vad ötletnek tűnik, de nem lehetetlen a hardver szintjén ez az elképzelés; más kérdés, hogy a Microsoft mikén reagált minderre.

Orin fejlesztői platform az Nvidiától; bőven van tapasztalat, de ez még nem elég ahhoz, hogy végfelhasználói üzletágat indítson a gyártó
Orin fejlesztői platform az Nvidiától; bőven van tapasztalat, de ez még nem elég ahhoz, hogy végfelhasználói üzletágat indítson a gyártó

Az első CPU-verziók megjelenése 2025-ben várható, addigra talán minden érintett szereplő készen áll majd az új platformok megjelenésére. Szó sincs arról, hogy teljes őrségváltás jönne, de az ultravékony gépek piacán az energiahatékonyság kulcsfontosságú, az Arm-dizájnok pedig ebben jobbak lehetnek a jelenlegi és jövőbeni x86-kínálatnál. Továbbá minden egyes új platformkísérlettel újabb és újabb igényeket lehet generálni, amire szüksége is van a PC-piacnak; miközben a gyártók architektúrákkal és gyártástechnológiákkal küzdenek az MI-korszak küszöbén, addig talán a felhasználók is kaphatnak valami újat és hasznosat. Lehetőleg ne túl drágán…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.