Hirdetés

Ukrajnában bukkant fel és közlekedik egy Amerikában totálkárosra tört Tesla



|

Az egykori tulajdonos igencsak meglepődött, amikor meglátta, hogy valaki még a Spotify fiókját is használja.

Hirdetés

Bár még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy mindenki számára ismert és elfogadott dolog legyen az információbiztonság, egyre többen végeznek legalább alapvető tisztogatást, mielőtt továbbadnak egy laptopot vagy okostelefont. Nyilván senki nem szeretné hogy illetéktelenek nézegessék a képeit.

De mi a helyzet egy törött telefonnal? Vagy épp egy törött autóval, amire szintén rákapcsolódtunk?

Hirdetés

A CNBC egyik szerkesztője, Jay Yarow hónapokkal ezelőtt törte totálkárosra a Tesla Model X-ét az Egyesült Államokban. A kocsi egy bontóba került, ahonnan egy online aukción keresztül értékesítették, hogy donor autónak használják. Az egykori tulaj aztán igencsak meglepődött, amikor jelzett az applikáció, hogy az egykori kocsija él és virul, és valahol a háborús Ukrajna déli részén közlekednek vele. Az új tulajdonos még a Spotify fiókjához is hozzáfért. 

Az eset rengeteg kérdést felvet. Ha valaki autót bérel és csatlakoztatja a telefonját Bluetoothon keresztül, általában kérdés nélkül szinkronizál mindent, a kontaktlistájától kezdve az utazás adataiig. Ezeket az adatokat pedig később a hozzáértők képesek lehetne kinyerni a fedélzeti számítógéppől. Vajon mennyit fizetnének a feketepiacon egy híresség utazási adataiért, vagy a telefonjában lévő számokért? Márpedig ezeket egyáltalán nem lehetetlen megszerezni, egy roncstelepen pedig már senki nem foglalkozik az adatbiztonsággal.

A Tesla egyébként lehetővé teszi, hogy új tulajdonost állítsunk be az autónak távolról (de egy ilyen esetben nyilván fogalma sincs az előző tulajnak az adatokról), vagy leválaszthatjuk az autót a fiókunkról, arra azonban nincs lehetőség, hogy távolról töröljük az adatokat, mint mondjuk egy iPhone esetében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.