Hirdetés

Nem akarsz jelszavakkal molyolni, de nincs ujjlenyomat-olvasó a gépeden?



|

Akkor vegyél, mert egyáltalán nem drága mulatság, és vannak már jól sikerült, egyszerű kiegészítők. Mi is egyfajta vaktesztként rendeltünk egy teljesen ismeretlen modellt, ami olcsósága ellenére bevált.

Hirdetés

Mobilokon már egyre megszokottabb lesz az, hogy a kijelző feloldásakor nem remegő kézzel bepötyögött jelszóval vagy PIN kóddal azonosítjuk magunkat, csak rányomjuk az ujjunkat a megfelelő területre és máris tárul a Szezám. Ugyanez szép lassan laptopokon is megjelenik, de egyáltalán nem minden modellen, az asztali PC-k használói pedig eleve kimaradnak a szórásból. Nekik lehet hasznos egy apró USB-s kiegészítő, amelyből már egyre több akad a különféle netes boltokban, és egyáltalán nem is drágák.

Hirdetés

Az alapvető emberi kíváncsiság és a még alapvetőbb emberi lustaság vitt rá arra, hogy beruházzunk egy USB-s ujjlenyomat-olvasóba. Az elég vegyes kínálatból az értékelések gyors átolvasása után egy teljesen ismeretlen modellre, az Eikon mini USB Fingerprint Readerre esett a választás, ami most éppen 39 euró Amazonon (ráadásul rendeléskor épp 20 volt akciósan), szóval lekattintottuk és nemsokára meg is érkezett. Aztán lássunk csodát, érdekes módon semmi gond nincs vele, működik, kényelmes, és ennyi pénzért ennyi a lényeg.

A használata gyermekien egyszerű, első alkalommal az aljzatba csatlakoztatva már keresi is a drivert a Windows, és kész. Innentől a Windows Hello simán felismeri és használhatjuk a Windows 10 ujjlenyomatos belépését PIN kód vagy egyéb lehetőségek helyett. Az egyetlen apró kényelmetlenség talán annyi, hogy egy apró vonalon érzékel, ezért nem elég rátenni az ujjunkat, hanem végig kell húzni rajta az ujjbegyet, de szerencsére ez nem vészes folyamat, nem kell lassan óvatoskodni, egy erősebb mozdulat is megteszi.

Kipróbáltuk, mennyire megbízható, és megjátszottuk vele a "helyszínelő-trükköt", tehát egy fóliára rányomott ujjal próbáltuk becsapni, de ennyire egyszerűen nem verhető át. Szóval akinek mondjuk régebbi vagy olcsóbb laptopja van, és akad rajta egy fölös USB csatlakozó, viszonylag olcsón hozzájuthat egy kényelmes belépési módszerhez. Hasonló megoldásokból egyelőre olyanokat találtunk, amelyek vagy még kissé kényelmetlenek (például a drága és nagy Verifi P5100), vagy nagyok.

Viszont már vásárlás után találtunk rá a Kensington VeriMark K67977WW nevű apróságra, amit szintén érdemes lehet kipróbálni: ez szintén egyetlen kis dongle, tehát nincs kábel, csak az USB csatlakozóból kiálló pöcök, viszont ezen már nem kell végighúzni az ujjat, elég hozzáérinteni. Ráadásul az ígéretek szerint 360 fokban bárhonnan felismeri a mintát, szóval az általunk választott modellhez képest tényleg még egy fokkal felhasználóbarátabb. Igaz, ez már 50 euró környékén található a webshopokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.