Hirdetés

Végre jól szól a mobil: iEAST SoundStream teszt



|

Minden zene-forrásunk a mobilon van, de a cincogó saját hangszóróknál és a dobozhangú Bluetooth hangszórócskáknál többre vágyunk? Akkor itt a megoldás, amivel a telefonos zene vezeték nélkül a nagy hangszórókra költözik.

Hirdetés

Furcsán megváltozott a világ a zenehallgatás terén: régebben az emberek lemezeket, kazettákat, CD-ket gyűjtögettek, amiket értelemszerűen a legtöbbször valamilyen vállalható méretű, ezáltal vállalható hangminsőgégű és hangerejű berendezésen játszottak le. Manapság viszont egyre többek esetében a zene fő forrása az okostelefon: nem is csak az azon tárolt fájlok lejátszása miatt, hanem azért, mert itt figyelnek a streaming szolgáltatások is, mint a Spotify, a Pandora, a TIDAL, és egy csomó egyéb.

Hirdetés

Ráadásul a mobilon streamelt zenéket a telefonon vihetjük bárhová, ami szintén megerősíti az eszköz multimédiaközpont-jellegét. Baj csak azzal van, hogy a lejátszáshoz a készülékek fizikai adottságai még a legkörültekintőbb kidolgozottság, csúcskategóriás felszereltség mellett sem ideálisak. Persze, fülhallgatóval már sok esetben elfogadható, vagy akár jó a végeredmény, de ha enélkül próbálkozunk, az eredmény siralmas. A kiváló stúdiókörülmények között felvett dalok cincogássá silányulnak a mobilok saját apró hangszóróin át, amit egy bizonyos szintig enyhíthetünk ugyan egy manapság divatos Bluetooth hangszóróval, de általában ezek teljesítménye is elmarad a valóban zenehallgatásra kifejlesztett hangrendszerekétől. Ráadásul a Bluetooth átvitel eleve veszteségesen tömöríti az átküldött zenét (kivétel az aptX szabvány, amely nagyon kevés mobilra, és még kevesebb lejátszóra, hangszóróra jellemző). Szóval adott a megoldás: valami egyszerű, mégis minőségi módon kell összekötni a telefont és az otthoni erősítőt, hangfalat, hifit.

De persze ez macerás dolog lehet, hiszen a legtöbb otthoni hangrendszert még az okostelefon- és kütyü-korszak előtt készítették, nincsenek felkészítve ilyen eszközökre. Szórakozhatunk különféle kábelekkel, toldalékokkal és egyéb barkácsmódszerekkel, de akkor a mobil mobilitása vész oda. No, és itt jön képbe tesztünk alanya, az iEAST SoundStream.

Hangos ékszerdoboz

A doboz a valóban apró és könnyű, szálcsiszolt alumíniumházas SoundStreamen kívül tartalmaz egy töltőfejet és egy microUSB töltőkábelt (ezért is jó pont jár: ha ezt netán elkevernénk, bármilyen mobilunk töltőjével használhatjuk), valamint egy sztereó jack-jack és egy sztereó jack / dupla RCA kábelt, amivel a legtöbb hangrendszerrel máris kompatibilisek tudunk lenni. A kis doboz hátuljára pár mozdulattal csavarhatjuk fel az apró WiFi antennát, és már kész is vagyunk.

A dobozka egyik oldalán stílusos, kerek bekapcsológombot, valamint a WiFi-párosításhoz használható WPS gombot találjuk, hátoldalán pedig az antennacsonk mellett a microUSB (töltő)csatlakozó, az SPDIF és jack kimenet, valamint az UTP LAN port található. Kívülről nincs is több látni- és tudnivaló, de nincs is ilyesmire szükség, minden más vezeték nélkül történik.

Kicsi, a bors, de óriási a hangja

Az apró eszköz első körben talán fejvakarásra is késztetheti a laikusokat: ez lenne a megoldás? Néhány Bluetooth hangszóró is nagyobb nála... Nos, ez tény, de itt nem is kell hangszórónak lennie az eszközben, ez ugyanis egy vezeték nélküli kapcsolódási pont saját hangrendszerünk és a zenét szolgáltató mobiltelefon (vagy tablet, esetleg laptop) között.

Működési elve gyermekien egyszerű: helyezzük el a kiválasztott hangrendszer közelében, és kössük össze vele egy sztereó jack, vagy egy SPDIF kábellel. Ennyi lesz az összes vezeték, amire szükségünk lesz, ráadásul mivel a cél-hangcucc közelében csücsül majd a kis doboz, a kábel (és maga a SoundStream) fel se fog tűnni a szobában. Egyébként az analóg (például jack-RCA) csatlakozással jobban járunk, mivel a SoundStream referencia szintű ESS Sabre DAC-ja szebb sztereó hangot garantál, mint napjaink akár több százezer forintos digitális erősítőiben lévő DAC-ok.

A hang forrásául szolgáló eszköz már WiFi-n kapcsolódik a SoundStreamhez, ráadásul nem dedikált kapcsolaton keresztül, így egyrészt a telefonon sem kell "beáldozni" az otthoni WiFihez csatlakozást, másrészt akár több forrás is láthatja a kis közvetítő eszközt. A SoundStreamet az otthoni WiFi hálózatra kapcsolhatjuk, mely kifejezetten gyorsan megoldható a társalkalmazás (az Android és iOS alatt egyaránt elérhető iEast Play) segítségével, vagy böngészőn keresztül. Innentől pedig gyerekjáték minden. Ha pedig a lehető legegyszerűbb és legstabilabb lejátszási élményre vágyunk, és van otthon kábeles hálózat is, az eszközön lévő hagyományos UTP csatlakozót is használhatjuk.

Leginkább Androidos telefonról teszteltünk, a társalkalmazás használatával valóban nagyon könnyen működött minden. A telefonra már feltelepített streaming fiókokat is villámgyorsan találta meg az app, az oldalról előhúzható menüben csak ráböktünk a Spotify sorra, és máris elindult az eredeti alkalmazás, ahol engedélyeztük a Spotify Connectet, és tádámm: máris az iEast Play-en belül láttuk a lejátszófelületet, a zene pedig megszólalt a csatlakoztatott hangszórókon. De használhatjuk a megszokott Spotify appot is, mivel az is látja a hálózaton a SoundStreamet! Sőt, bármilyen más, DLNA vagy Airplay eszközt kezelő appal is működik, mint például a Synology NAS-ok DS audio alkalmazása.

A hangminőségre nincs panasz: a SoundStream akár 24-bites/192 kHz-es zenefájlokat is dekódol, és minden népszerű zenefájlformátumot kezel (FLAC, APE, ALAC, WAV, WMA, AAC-LC, HE-AAC, MP3, OGG/Vorbis). A 2,4 és 5 GHz-es sávon egyaránt kommunikáló eszköz természetesen képes önálló WiFi hotspotként is működni, tehát olyan helyen is munkára foghatjuk, ahol nincs elérhető WiFi hálózat (vagy nem tudunk rácsatlakozni). Jó pont az AirPlay és DLNA kompatibilitás, valamint az online firmware-frissítés lehetősége is.

Jó hír, hogy a frissítésekkel további streaming szolgáltatók is elérhetőek lesznek a gyártó ígérete szerint (például a Soundcloud), ami pedig natív módon nem megy - például az Apple Music -, azt AirPlay-en keresztül lőhetjük ki a hangfalainkra. Ugyan azt okosotthon-vezérlés hiányában nem próbáltuk, de már több ilyennel is együttműködik a SoundStream, így a Fibaro Z-Wave-es vezérlőközpontjából is használhatjuk a lejátszót nem csak zenelejátszásra, de akár a központ "mondanivalójának" megszólaltatására.

Kis ötlet a nagy lakásban

Már az is nagy előrelépés, ha a mobilról úgy tudunk zenét közvetíteni az otthoni hangrendszerre, hogy közben nem szakadunk el a telefontól sem fizikailag, sem funkcióit tekintve: ameddig a WiFi hálózat elér, vihetjük magunkkal, maradhat a zsebünkben, vagy akár lejátszás közben is használhatjuk bármi másra levelezéstől a Facebookig.

Az viszont még jobb ötlet, ha igazi multiroom rendszert faragunk a SoundStream segítségével, bár ehhez persze szükségünk lesz két vagy több darabra az eszközből. Ha ezeket a lakás különböző helyiségeiben található hangrendszerekhez csatlakoztatjuk, akár egyetlen szobából vezérelhetjük az összes többiben szóló zenét: az appon belül külön látszik mindegyik csatlakoztatott eszköz, amikre akár egyenként lőhetünk ki különböző tartalmakat, de természetesen lehetőség van arra is, hogy ugyanazt a zenét zengessük a lakás minden egyes pontján. Összesen 8 SoundStream eszközt kapcsolhatunk így össze egyszerre, ami még egy kisebb kastélyt is ellát zenével.

Nem árt tudni, hogy az iEAST termékcsaládban több más modell is elérhető: az öt különféle eszköz között akad beépített erősítős is, amivel megoldhatjuk egy helyiség hangosítását, a multiroom rendszerben pedig a termékcsalád különféle modelljeit akár keverve is használhatjuk. A legkisebb iEAST dobozka már 13 900 forintos áron elérhető, és még ebben is Wolfson DAC dolgozik.

Az iEAST SoundStream (M20) jelenleg 34 900 forintért kapható az iEast.hu forgalmazóinál, ami tudását tekintve jó ár-érték aránynak mondható, ráadásul az érkező frissítéseknek köszönhetően jövőbiztos befektetésnek is tűnik. Az iEAST zenelejátszók minőségi digitál-analóg konverziójuk és modern szolgáltatásiak révén ideális eszközök ahhoz is, hogy régi analóg erősítőinkbe - amelyek meleg hangja sokak számára mindmáig utolérhetetlen a modern digitális erősítőkkel - új életet leheljen, ráadásul akár egy multiroom rendszer részeként is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.