Hirdetés

Videokártya-szankciók: Az RTX 4090-es sújtó Kína-szindróma még hazánkban is gondot okozhat



|

A méltán népszerű, az ára miatt viszont csak egy szűk réteg számára elérhető csúcskártya élete egészen izgalmas fordulatot vehet a távol-keleti piacon, köszönhetően az Egyesült Államokból érkező tiltásnak.

Hirdetés

Méretéből, technológiai készletéből fakadóan és pénzügyi teljesítményét tekintve az Nvidia várhatóan egyre többször kerülhet a nagyhatalmak célkeresztjébe, és bár ez a "gondos" figyelem egyelőre nem okoz katasztrofális hatásokat, a vállalatnak egyre több, be nem tervezett manővert kell tenni az eredményesség fenntartása érdekében. A MI-számítások gyorsítására tervezett lapkákkal bankot robbantottak, és a teljes portfoliót, illetve a versenytársakat vizsgálva, a jövő év várhatóan újabb rekordokról szólnak Jensen Huang cégénél.

Hirdetés

Nem csoda, ha a kormányzati figyelem a gazdasági hadszíntereken zajló háborúban az Nvidiára terelődik, a Biden-adminisztráció újabbnál-újabb lépésekkel igyekszik visszafogni, hátráltatni a távol-keleti óriás technológiai fejlődését, különösen a mesterséges intelligencia alkalmazására tekintettel. De hogyan vált a harc egyik fegyverévé a GeForce RTX 4090? Senki nem gondolta volna korábban, hogy az egyébként erős tudással és sebességgel rendelkező gamereknek szánt VGA lesz az egyik szimbolikus eleme a szankciók kivetésének alkalmazása közben.

Korlátozott képességek és teljesítmény

Az MI-vel kapcsolatos technológiai fejlődés, a különböző szoftveres és hardveres tényezők ugrásszerű növekedés nemcsak izgalomban tartja a világot, szinte nem telik el nap bizonytalanságot, aggodalmat keltő hír nélkül. Még a tűz közelében lévők (vagy épp a tüzet lángra lobbantók) sem feltétlenül tudják, hogyan kellene kikövezni ezt az utat, és milyen szabályozások mentén érdemes felépíteni vele a jövőt, a nagyhatalmi erőfitogtatások közepette pedig az egyik kulcselem lett abban, hogy az egyik oldalon előnyt, míg a másikon akár évtizedes hátrányt generáljanak vele.

A jobb oldali grafikon vonatkozik az RTX 4090-re, a 4800-as ponthatár túllépés miatt keletkezett zűrzavar miatt érkezik a speciális D-kiadás
A jobb oldali grafikon vonatkozik az RTX 4090-re, a 4800-as ponthatár túllépés miatt keletkezett zűrzavar miatt érkezik a speciális D-kiadás

Az Egyesült Államok egyik szankciós döntése nyomán exporttilalom vonatkozik minden egyes olyan videokártyára, amelynek TPP-értéke (Top Processing Performance) meghaladja a 4800-as határt. Az egyébként igen konkrét szabály kizárólag a nem adatközpontokba szánt gyorsítókra érvényes, tehát minden olyan gyorsítóra, grafikus kártyára, ami pl. asztali munkaállomásokba és otthon használt konfigurációkba illeszthető. A szankciós radar természetesen azonnal bejelzett a GeForce RTX 4090-re, amely átlépi ezt a határértéket, ebből pedig egészen furcsa piaci reakciók születtek.

Fórumokban találkozni megvásárolható elemekként a valaha ROG-kártyaként legyártott RTX 4090 darabjaival, a nyomtatott áramkörön már nincs rajta a GPU a VRAM
Fórumokban találkozni megvásárolható elemekként a valaha ROG-kártyaként legyártott RTX 4090 darabjaival, a nyomtatott áramkörön már nincs rajta a GPU a VRAM

A korlátozások közeledtével a gyártók többsége a kínai piacra fókuszáltan szállította le a készleteit, ebben az időszakban a nyugati piacok egy részén kissé hiányossá vált az RTX 4090-es kínálat; egyértelmű, hogy az utolsó lehetséges darabot is le akarták szállítani a november 17-től érvénybe lépő korlát előtt. A bőséges készletekkel azonban nem az történt, amire egy átlagfelhasználó vagy viszonteladó számítana, a beérkező kártyákat szinte azonnal elkezdték szétszerelni, olykor magát a GPU-t és a memória modulokat sem kímélték annak érdekében, hogy a darabokból új, szerverekbe illeszthető méretű vezérlők születhessenek. A kiszolgálókba, adatközpontokba szánt lapkákra szintén érvényes a korlátozás, valójában ezen a ponton nyomna igazán az Egyesült Államok döntés, nem meglepő, hogy a nyomtatott áramkör lecsupaszítására és a kártyák újjáépítésére álltak át egyes viszonteladók.

Barkácsolás helyett speciális D-verzió

Hamarosan elérkezhet az a pont, amit akár egy új D-napnak nevezhetünk el, az Nvidia ugyanis iparági források szerint a TPP-értékhatár alá belőtt RTX4090 típussal készül, amivel kifejezetten a kínai piacot célozná. Nyilvánvalóan a vállalat számára sem mutat jól, hogy az aktuális generáció játékosoknak szánt csúcsverzióját szétszerelik, majd két kártyahelyet foglaló hűtésekkel újjáélesztik, ezért a 2024-es évre érvényes "Sárkány éve" tudatában már gyártás alatt áll az RTX4090 "D" kiadás.

Egyelőre nagyon keveset tudni a szankciók miatt megszülető verzióról, csupán a grafikus lapka kódneve derült ki: AD102-250. Ez így minden bizonnyal a többség számára semmit nem mond, annyi viszont sejthető, hogy a normál RTX 4090-re szerelt AD102-300 (majd nem sokkal később 301-re módosított) GPU-hoz képest több letiltott végrehajtóegységet tartalmazhat. A stream processzorok számának csökkentésével együtt a tensor-magok aktivált darabszámában várható negatív irányú változás, továbbá az órajelekkel játszhatnak még úgy a mérnökök, hogy a 4800-as TPP-pontszám alá kerüljön be a gyorsító.

Még csak annyit tudni, hogy új GPU-t kap az RTX 4090 D-verziója, a pontos számadatok nem ismertek; a terv az, hogy csak a kínai piacon legyen kapható
Még csak annyit tudni, hogy új GPU-t kap az RTX 4090 D-verziója, a pontos számadatok nem ismertek; a terv az, hogy csak a kínai piacon legyen kapható

Maga a lépés cseppet sem meglepő, teljesen racionális út a vállalat részéről, ugyanakkor érdemes lesz figyelni, hogy a január elején érkező RTX 4080 Superhez képest hol áll majd a sebesség ranglétrán ez a különleges "D" kiadás. Az Nvidia kifejezetten a kínai piacra szánt és exportált termékről beszél, de azt már az AMD oldalán is látni lehetett, hogy a globális kereskedelmi csatornák mentén nem mindig marad meg "egy helyen" az adott VGA-típus. Hogy Magyarországra kerülhet-e RTX 4090 D, erősen kétséges, mindenesetre érdemes figyelni majd az árakat, a Super kártyákkal nagy showt szeretnének generálni.

Kelendő lett a Radeon RX7900 XTX

A fentebb említett tiltás természetesen hatással van a versenytársra is, helyi disztribútorok szerint az RTX 4090-et sújtó döntés hatására egyre növekszik az RDNA3-alapú csúcskártya iránti kereslet, erre ugyanis semmilyen tiltás nem vonatkozik. Ez pedig egyelőre csak kisebb zavarokat idézett elő a termék elérhetőségében és árazásában, a hirtelen megnövekvő kereslettel egyelőre elbír az AMD, ám érdemes lesz megfigyelni az elkövetkezendő 2-3 hónap piaci eseményeit. A Dell már jelezte viszonteladói partnerhálózatának, hogy nem szállítanak több készre szerelt PC-t RX 7900-zal (XTX és XT), illetve azok professzionális verzióival, tovább az Instinct termékcsalád újdonságait sem teszik rendelhetővé az új konfigurációikban. A gyártó a kormányzati exporttilalomra és szabályozásra hivatkozik, ugyanakkor pl. a Radeon Pro W7900 messze a TPP-értékhatár alatt teljesít 1962 elért pontjával.

Megnőtt a kereslet a Radeon-csúcsmodellek iránt, a Dell azonban már óvatos, és inkább kiveszi a gépeiből a leggyorsabb RX 7000-es kártyákat
Megnőtt a kereslet a Radeon-csúcsmodellek iránt, a Dell azonban már óvatos, és inkább kiveszi a gépeiből a leggyorsabb RX 7000-es kártyákat

Lehet, hogy a Dell már tud valamit, és tovább szigorodhat a tilalom? Netán az AMD épp nem képes eleget szállítani a készre szerelt gépeket gyártó partnereinek, mert a kínai piacra fókuszál? Egyszerű kérdések, melyekre nagyon nehéz konkrét válaszra lelni. Mint ahogy arra sincs kristálygömbben felbukkanó válasz, hogy milyen hatással lehet ez a magyarországi elérhetőségre, árakra és kínálati variációkra. Egyelőre nincs vész, bőven lehet válogatni, az RTX 4090 árazása azonban kezd ismét arcpirítóvá válni a 820-970 ezer forintos sávot látva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.