Hirdetés

Visszavesz az Intel, mégsem készülnek erősebb videokártyák?



|

A legfrissebb pletykák szerint a Battlemage sorozattal mégsem fogják megszorongatni az Nvidia RTX 4080-as modelljeit.

Hirdetés

Gyenge kezdés után egész komoly lendületet vettek az Intel Arc videokártyái, amelyek ugyan csak az alsó-középkategóriában tudják felvenni a versenyt az Nvidia és az AMD modelljeivel, de néhány esetben kifejezetten jó ár-érték arányú alternatívát kínálnak a vásárlóknak. Eddig úgy gondoltuk, hogy a következő generációs, Battlemage néven érkező modellekkel a felső polcos GPU-knak is konkurenciát állítanak a kékek, a legfrissebb pletykák szerint azonban időközben megváltozott a vállalat álláspontja.

A Moore's Law is Dead YouTube csatorna házigazdája szellőztette meg, hogy tudomása szerint legfeljebb 3 GPU modell van tervben, ezek azonban aligha fognak elszállni teljesítményben, ugyanis még a legerősebb, G10-es chip is csak 448 végrehajtó egységet (execution unit, EU) tartalmaz, miközben az Intel Arc A770, a vállalat jelenlegi leggyorsabb modellje is 512-vel dolgozik.

Hirdetés

Maga a GPU is kifejezetten kompakt: a chip 362 négyzetmilliméter alapterületű, így kisebb, mint az RTX 4080-ban használt AD103 GPU (379 négyzetmilliméter). A vállalat ugyanazt a 4 nm-es TSMC gyártástechnológiát használja, amit a zöldek is.

Ennyiből persze még nehéz messzemenő következtetéseket levonni, de nagyon komoly fejlődésen kellett átmennie az Intel hardverének, hogy egy kisebb GPU-val is fel tudja venni a versenyt az RTX 4080 teljesítményével. Az eddigi információink alapján maguk a kártyák csak 2024 második felében futnak majd be, addig azért van még ideje az Intelnek alaposan átgondolni, hogy melyik súlycsoportban küldik ringbe a következő kihívójukat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.