Hirdetés

Több gyártó csendben visszafogta a merevlemezek teljesítményét



|

Kisebbfajta botrány alakul a legnagyobb HDD-gyártók körül, miután egy szakértő felfedezte: olyan technológiát alkalmaznak, amely lassabb írási sebességet eredményez.

Hirdetés

Chris Mellor, a Blocks and Files nevű adattárolási oldal szakértője több cikkben fedett fel egy olyan érdekes "újítást", amelyet a merevlemezek gyártói kezdtek alkalmazni, de erről nem igazán értesítették a nagyérdemű vásárlóközönséget. Az úgynevezett SMR technológiát építették be meglévő termékvonalaikba, amely növeli az elérhető adatmennyiséget, de ennek ára van.

Hirdetés

A Western Digital (WD), a Seagate és a Toshiba egyaránt alkalmazza a Shingled Magnetic Recording, azaz SMR néven ismert módszert, amely a végletekig leegyszerűsítve annyit jelent, hogy a szektorok átlapolásával több adatot lehet rögzíteni egységnyi méretű mágneslemezre, egyetlen nagyon vékony "tiszta" területet hagyva az olvasófejnek az áthaladásra. Ez az olvasási sebességet még nem érinti mérhetően, de az írás már jóval lassabb lesz azért, mert az átlapolást máshogy kezeli a technológia.

Az SMR alapvetően nem az ördögtől való, és már jó ideje léteznek olyan merevlemezek, amelyeken kifejezetten hirdetik is a funkciót - ezek általában "archiválásra felkészített" modellekként szerepelnek az árlistákban pont azért, mert nagyobb adatsűrűséget képesek kezelni. A probléma ott van, hogy az említett gyártók ezt a technológiát átemelték az általános felhasználású HDD-kbe is anélkül, hogy ezt bármilyen szinten említenék.

Mivel itt az írási sebesség érezhetően lassabb, ha valaki általános használatra vesz ilyen merevlemezt, amin nem látja jelét annak, hogy mire számíthat, csodálkozva veszi majd észre, hogy valamiért az egész gépe cammogósabbá vált. A gyártók azzal védekeznek, hogy az ilyen merevlemezekben az otthoni felhasználás során jellemző gyors, alacsony adatmennyiségek nem érintik az SMR területeket, hanem simán elférnek a cache-ben, majd a HDD ezeket az adatokat később, inaktív időszakban ráér "átírni" a végleges helyükre. De ha ez igaz is, olyan esetekben már akár hibákat és kieséseket is okozhat a dolog, ha egy új, SMR-es merevlemezt RAID tömbbe helyeznek, például egy NAS-ban egy olyan merevlemezzel, amelyik még nem így működik.

A probléma részletes leírását a Blocks and Files oldalon a három gyártóra lebontva is el lehet olvasni, itt látható az is, melyik modelleket érinti a változás és milyen lassulásokat, hibákat okozhat mindez. Az érdeklődők az alábbi linkeken kezdhetnek mazsolázni:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.