Hirdetés

Windows 11: új operációs rendszer vagy csak egy átnevezett Windows 10?



|

Megígérték, hogy több ilyen nem lesz, most mégis küszöbön a vadonatúj Windows megjelenése, amit nem csupán a Windows-átok árnyékol be. Szerkesztőink és meghívott szakértők segítségével jártuk körbe a témát.

Hirdetés

Meglepetésként érte a legtöbb felhasználót, hogy a Microsoft főverziót vált operációs rendszerénél, sőt még idén piacra is dobja a Windows 11-et. Hogy ne csupán egy marketingfogásnak tekintsük, újdonságok és fejlesztések során mutatta be nyár elején a gyártó, mi több, a bétaverziót már bárki ki is próbálhatja.

A megújult kezelőfelület egyszerre szokatlan és ismerős: sok elem köszön vissza a Windows 10-ből, de más, konkurens rendszerek bevált megoldásai is megjelennek, hogy gördülékenyebbé, egyszerűbbé tegyék a Windows 11 használatát. A több Asztal, a teljesen átgyúrt Tálca és Start menü mind izgalmas újdonság még a tapasztalt Windows-felhasználóknak is, ugyanakkor egy-egy kapcsoló és beállítás mindenhol megmarad, amivel vissza lehet térni a klasszikus elrendezéshez - legalábbis részben.

Hirdetés

A megváltozott, szintén modernizált hardverkövetelmények is felborzolták a felhasználói kedélyeket. Nem is a CPU-RAM-HDD/SSD-hármas okozott némi zavart, hanem a biztonsági chip megkövetelése (TPM). Ez a régebbi gépek tulajdonosainak okozhat gondokat, de egyben azt is mutatja, hogy a biztonságot magasabb szintre kívánja emelni a Microsoft, ami mindig üdvözlendő törekvés.

A felhőalapú szolgáltatások mellett a játékosoknak is szeretnének kedvezni, ezért több, már korábban beharangozott technológiát kapcsolt a Windows 11 megjelenéséhez, de azért remélhetőleg a Windows 10-felhasználókról sem feledkezik meg.

A konkurens rendszerekkel sem feltétlenül akar közvetlen harcba bocsátkozni a Windows 11, helyette áthidaló, kompatibilitási megoldásokat dolgoztak ki a fejlesztők, hogy jelenlegi mobileszközeidhez minél egyszerűbben idomulhasson PC-d is.

Érdekes időszak várható a Windows 11 megjelenésével, amely nem közvetlenül váltja le a mára már népszerűnek mondható Windows 10-et. Még nem teljesen egyértelmű, hogy a Microsoft miként is képzeli el a két rendszert a piacon egymás mellett, ahogy a nyílt bétaverziók ellenére több megoldásról sem lehet határozottan kijelenteni, hogy logikus vagy veszélyesen merész vállalás.

Erdős Márton, PC World főszerkesztő

Jó és főként már bevált ötletekből, megoldásokból tanulni és ezeket a még jobb felhasználói élmény érdekében belegyúrni saját termékedbe (de nem 1 az 1-ben másolni!) nem bűn, véleményem szerint, de azért fázok egy kicsit a Windows 11-től. Nem tekintem magam babonásnak, a Windows-hullámvasút azonban létező jelenség: a múltban többször is visszaköszönt már, és sikeresen kaszált el egy-egy verziót. És a megbukott Windows 8-at sikeres Windows 10 követte… Nem zavar, hogy a Windows 11 újdonságai nem egy nagyobb frissítés képében érkeznek a Windows 10-hez, hanem új verziószámot kell megtanulnunk, ahogy a TPM-követelményt sem tartom rettenetesnek, hiszen a Windows 10-et életben tartja a Microsoft. Ennél jobban tartok attól, hogy a sok változtatási ötlet és "ellesett" megoldás végül nem áll össze egységes egésszé, és egy összefércelt, átgondolatlan, kényelmetlen rendszert kapunk, ami frusztrált és csalódott felhasználókat szül majd. Ezt pedig nem fogja ellensúlyozni az Android-appok futtatása és a divatos, modernizált kezelőfelület, csupán egyetlen eredménye lesz: ismét megerősítést nyer a Windows-hullámvasút jelenség.

Gyepes Máté, Aruba Cloud - Sernior Marketing Manager

Őszintén szólva a Windows 11 önmagában nem is annyira érdekes. Várhatóan egy hagyományos továbbfejlesztést láthatunk majd, amiben bőséggel lesznek előremutató fejlesztések és ideges fejvakarást előidéző változtatások. Sokkal izgalmasabb a kérdés, ha bevesszük egy kalap alá a Windows 365-tel, ami egy olyan meglepő mellékszál, amire az Azure erejét látva végül is rámondhatnánk, hogy "tudtuk, tudtuk, csak nem sejtettük". Az operációs rendszer egy ideje valóban szolgáltatásként értelmezendő, a felhőből bárhova, bármilyen eszközre települő utópisztikus verzió azonban alaposan megkavarhatja a paklit. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Microsoft sosem volt jó abban, amikor egymástól kicsit vagy nagyon eltérő Windows-verziókat készített egy időben. Most épp a fizikai eszközre telepített OS kontra felhő adja a fő különbséget, amit nem lesz könnyű elmagyarázni annak az átlagos felhasználói rétegnek, amely az öregecske Windows 7-es vonatról száll át 2022-ben. Nekik persze ott lesz a Windows 11, a klasszikus rendszer, már csak hardveres követelményeit kellene picit finomítani.

Higyed Gábor, PC World szerkesztő

A Microsoft azt ígérte, hogy nem lesz több Windows: az eredeti tervek szerint az új funkciók folyamatosan a Windows 10-be érkeztek volna. Most mégis úgy döntött a vállalat, hogy öt évvel a megjelenést követően Windows 11 néven érkezik az utód. Az első béta alapján egy politikailag korrekt rendszer van születőben; szép és jó, mutatja, hogy van fejlődés, de ha alaposabban megnézzük a részleteket, akkor láthatjuk, hogy (egyelőre) semmi olyat nem nyújt, amely miatt a felhasználók rohannak majd frissíteni rá. Ítéletet egyelőre hiba lenne mondani, mert a bétából több olyan funkció is hiányzik, amit a Microsoft beharangozott: az Android-alkalmazások támogatása például egyelőre nem része a rendszernek, pedig ha valami, akkor ez fontos új szolgáltatás. A tétemet egyelőre arra teszem, hogy a Windows 11 nem fogja forgószélként felkavarni az állóvizet. A Windows 10 sikeres lett, ennek átka, hogy a következő változatot óhatatlanul kevesebben fogják használni. Így volt ez a Windows XP-vel és a Windows 7-tel is. És talán így lesz majd egyszer a Windows 12-vel is.

Vörös Lóránd, PC World főszerkesztő-helyettes

Tanult kollégáim minden bizonnyal szakmai érvek garmadáját vonultatják majd fel pró és kontra, épp ezért igyekszem kizárólag átlagfelhasználói oldalról közelíteni a kérdés felé. Ráfér a Microsoft operációs rendszerére a megújulás és a továbbfejlődés? Kétségtelenül. Elvégre barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy a Windows 10 minden elemében tökéletes volna. De tényleg csak egy új főverzió piacra dobásával lehetne megvalósítani a szükséges változtatásokat? Aligha. Ugyanakkor dicséretes, hogy ezúttal is lehetőséget kapunk az ingyenes frissítésre, még ha várnunk is kell rá pár hónapot. Az átdolgozott dizájnt egyelőre még szokom kell, főleg az olyan drasztikus változtatások miatt, mint a bal alsó sarokból száműzött, folyton vándorló Start menü. Továbbá nem érzem, hogy lúdbőröznék az új funkciók gondolatára, viszont aktív gamerként üdvözlöm az eddiginél is szorosabb Xbox-integrációt, minek következtében PC-n is elérhetővé válik az Auto HDR opció, valamint a DirectStorage technológia révén radikálisan lerövidülnek a töltési idők egy NVMe SSD birtokában.

Te mit gondolsz? Írd meg kommentben!

További érdekes témákat is találhatsz, ha beszerzed a 2021/08-as PC World magazint, amihez ráadásul ajándék szoftverek is járnak és egy PC-s játékkal is gazdagabb lehetsz általa.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.