Hirdetés

A Windows már a hajtogatós kijelzőkre készül



|

Még ki sem jöttek az igazán fontos gyártók hajtogatható mobiljai, a Microsoft máris arra az időre készül, amikor a laptopok is képesek lesznek ilyesmire.

Hirdetés

A The Verge-nek súgtak "belső források" arról, hogy a Microsoft már dolgozik azon, hogy a Windows rendszert teljesen alkalmassá tegye arra, hogy hajtogatható kijelzős eszközökön működjön. Ez azt jelenti, hogy maga a rendszer és a rajta futó alapvető alkalmazások is könnyedén alkalmazkodni tudjanak a változtatható, két- vagy többképernyős használathoz.

Hirdetés

Ahogy a kiszivárgott előzeteseken is látható, a hajtogatható mobiloknál is újra kellett faragni a telefonokon futó operációs rendszert, hiszen más elrendezésben látható minden rendszerelem a kinyitott állapotú kijelzőn, és minden automatikusan átrendeződik akkor, ha összehajtjuk a készüléket. Nagyjából ezt kell követnie a Windowsnak is akkor, ha a leporelló-technológia megjelenik laptopokon és egyéb eszközökön.

A Windows 8 annak idején pont azzal a trenddel együtt érkezett, amikor a laptopok és tabletek házasításával megjelentek a 2-az-egyben eszközök, amelyek egyben laptopként, "széttépve" vagy átforgatva tabletként működtek. Bár maga a Windows 8 és annak teljesen újrafaragott felülete végül nem lett átütő siker, a klasszikus felülethez visszatérő Windows 10 annyit azért meghagyott az előd képességeiből, hogy egy hibrid eszközt tabletté alakítva a rendszer is alkalmazkodik, az elemek elrendezésében és a beviteli funkciókban átáll érintés alapúra.

Ugyanilyen szemléletváltás kell a hajtogatható eszközökhöz is. Ebben állítólag azért már előrébb jár a Microsoft, ugyanis a duál kijelzős használatot már jó ideje tesztelik házon belül, az Andromeda kódnevű fejlesztésbe külső cégeket is bevonnak, többek között az Intelt. A munka egyszerre folyik a Compisuble Shell (C-Shell) felületen és a Windows Core OS-en, amely a jelenlegi Windows 10-ben is dolgozó felület modulárisabb változata. A hajtogatható eszközökre tervezett változat rs_shell_devices_foldables elnevezésű buildjére már rá is bukkantak kódvadászok, ami bizonyíték az új fejlesztésre, de emellett a redmondi cég több szálon is dolgozik azon, hogy a Windows rendszert olyan eszközökre is alkalmassá tegye, amik túlmutatnak a mostani PC-ken (ilyen például a HoloLens 2 és a Surface Hub 2).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.