Hirdetés

Windows 7-et vagy XP-t használsz? Baj van, azonnal frissíts!



|

Most nem is a sokfelé hangoztatott Windows 10-re váltásról lesz szó, hanem egy olyan komoly biztonsági résről, amit most fedeztek fel a Microsoftnál, ezért villámgyorsan érdemes cselekedni.

Hirdetés

Bár Magyarországon a világszintű átlagnál valamivel jobban terjed a Windows 10, azért még mindig elég sokan használnak Windows 7-et, sőt a lassan matuzsálemi korú XP-t is a számítógépeiken. A mostani hír nekik szól, mivel a Microsoft nemrég jelentette be, hogy egy veszélyes biztonsági rést talált ezen rendszerekben.

Hirdetés

A sérülékenység a gépünkhöz távoli hozzáférést biztosító Remote Desktop szolgáltatásban bújik meg, és állítólag simán lehetővé teszi, hogy olyanok is bejussanak a gépünkbe, akiknek nem adunk ehhez jogot (sőt, nem is feltétlenül vesszük majd észre, hogy bejutottak). A most felfedezett hiba akár olyan veszélyes következményekkel is járhat, mint a két éve támadó WannaCry zsarolóvírus - ez szintén egy hasonló biztonsági rést használt ki arra, hogy a gépünk egyes adatait lezárja és csak pénzért lehet kérni ezek feloldását.

A jelenlegi hiba a Windows 10, Windows 8 és 8.1 rendszereket nem érinti, ám a Windows 7, Windows XP, Windows XP Embedded valamint a Windows Server 2003, 2008 és 2008 R2 verziók esetében a Microsoft azonnali frissítésre buzdít mindenkit. Az esetet olyan súlyosnak ítélték, hogy még XP-re is kihoztak külön frissítést, pedig ez a rendszer már egy ideje kihullott a támogatottak köréből.

A Windows 7-es frissítést simán a Windows Update-en keresztül lehet lehúzni (vagy ha automatikusan érkezik, akkor nem szabad elodázni a telepítését). XP és az vonatkozó Windows Server verziók alá pedig manuálisan kell telepíteni a patchet, amely innen tölthető le. Érintettekből pedig nincs hiány, hiszen Magyarországon még mindig jó páran elodázzák a Windows 10-re frissítést, nálunk az internetre kapcsolódó gépek 36 százalékán fut Windows 7, és még XP-t is közel 3 százalékuk használ.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.