Hirdetés

x86 vs. Arm: óriási háború készülődik a CPU-k világában



|

Eddig úgy tűnhetett, a két oldal jól megfér egymás mellett, a mesterséges intelligencia térnyerése azonban felboríthatja a megszokott egyensúlyt.

Hirdetés

Nemrég került nyilvánosságra a legértékesebb márkákat tartalmazó Interbrand lista, az első öt helyen pedig technológiai cég áll. Nincs ebben különösebb meglepetés: tavaly ezek az óriások új esélyt kaptak arra, hogy évekre bebetonozzák piaci pozíciójukat. Ez egy sok összetevőből álló feladat, és a mesterséges intelligencia csak az egyik az értékesnek tartott technológiai irányok közül.

Azonban talán ez az egyetlen, amellyel tömegeket lehet megszólítani, befolyásolni, vásárlásra buzdítani. Nem véletlen, hogy mindegyik gyártó szeretné meglovagolni a lehetőséget, ez pedig a hardverek világában egy olyan "konfliktust" eredményezhet, ami alapjaiban változtathatja meg a klasszikus PC-s felhasználói szokásokat.

Ketten mindenki ellen

Az AI-alapú PC-s korszak eljöveteléről szóló cikkünkben már érintettük a processzorok fontosságát és fejlesztési irányait, de ez a komponens még annál is nagyobb szerepet kaphat a változásban, mint eddig gondoltuk. Jelenleg az x86 utasításkészletre épülő központi egységek dominálnak az asztali és hordozható konfigurációkban, az Intel pedig vélhetően nemcsak saját üzleti teljesítményének javítása érdekében futtatja fel minden eddiginél jobban a CPU-gyártást, hanem érzi az okoseszközök felől érkező Arm-nyomást. Tegyük hozzá már az elején, hogy az Arm már korábban is próbálkozott megtámadni a "Wintel" világot, ám mindeddig sikertelen volt minden kísérlete.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója azt állítja, nem tart az Arm-versenytársaktól, de azért gyorsan bejelentett három processzorgenerációt az elkövetkezendő másfél évre
Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója azt állítja, nem tart az Arm-versenytársaktól, de azért gyorsan bejelentett három processzorgenerációt az elkövetkezendő másfél évre

A Microsoft próbál ügyesen lavírozni a két világ között, bár a Qualcomm által erőltetett belépési kísérletek sok esetben pont a Windows renoméját erodálták. 2018 körül érkezett az első modernkori próbálkozás a Snapdragon 835 személyében. A mobilokban erősnek számító architektúra ekkor még nem tudta azt a felhasználói élményt produkálni Windows 10 alatt, amihez hozzászokhattunk az évek során. Ebben azért a redmondiak keze is benne volt, a Windows-on-Arm koncepció kizárólag modern vagy 32 bites x86 alkalmazásokat futtatott a Windows 10 S gépeken, az eredmény pedig felemás lett. Az üzemidő sem volt teljesen rendben, de legalább felár nélkül járt az integrált LTE-mobilkapcsolat.

Első ránézésre nincs különbség a két Surface Pro 9 kiadás között, az 5G-változat Arm-alapú processzora már egészen ígéretes, és a hírek szerint hamarosan még erősebb variáns érkezhet
Első ránézésre nincs különbség a két Surface Pro 9 kiadás között, az 5G-változat Arm-alapú processzora már egészen ígéretes, és a hírek szerint hamarosan még erősebb variáns érkezhet

Nem véletlen, hogy ettől a ponttól kezdve csak egy-két gyártó vitte tovább az Arm-vonalat. A Qualcomm mérnökcsapatának bőven akadt tennivalója, miközben a Microsoft csak később, a Windows 11-re tette rendbe a futtatási réteget, immáron x64-támogatással bővítve. A szoftveres alapok tehát adottak, és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó elvárások miatt ismét kinyílt a kapu az Arm SoC-k számára. A Qualcomm komolyan veszi az új lehetőséget, a Snapdragon X Elite processzorával teljesen új ágat kezdett meg, és a Cortex-alapú magok helyett saját tervezésű Oryon egységeivel támadja az Intel és AMD fejlesztéseit. A 12 mag és az alaposan kigyúrt Adreno grafikai egység bizakodásra adhat okot, de nem a teljesítmény lesz döntő a megmérettetések során, hanem az energiahatékonyság.

Hosszan tartó AI

Idén szinte minden PC-gyártó jelentkezik AI-képes, vagyis AI Ready számítógéppel, az extra számítási kapacitást igénylő feladatok energiaigénye azonban kritikus pont. Az integrált NPU egységek hatékonysága egyelőre ködös, nem tiszta, hogy az Intel, az AMD vagy a Qualcomm tervezett-e jobb célhardvert - mi a mobilos tapasztalatok alapján egyelőre az utóbbira voksolnánk. Az is tény, hogy sok múlik a Windows 11 működésén, de itt még várat magára a Microsoft szoftveres megoldásának bemutatása.

2022 végétől érhető el a Snapdragon 8cx Gen 3-ra épülő Windows Dev Kit, ami nemcsak a natív alkalmazások fejlesztését segíti, hanem az AI-gyorsító egység használatára buzdítja a fejlesztőket
2022 végétől érhető el a Snapdragon 8cx Gen 3-ra épülő Windows Dev Kit, ami nemcsak a natív alkalmazások fejlesztését segíti, hanem az AI-gyorsító egység használatára buzdítja a fejlesztőket

Más ökoszisztémákban ennél is vegyesebb a kép, sőt, az Apple egy ideje minden figyelmét az Arm-alapú, saját tervezésű lapkáira irányítja, az M3 generációval pedig egy minden szempontból kiforrott megoldást kínál. A prémium gépek után a nyílt forráskódú területekre lépve szintén létező alternatíva az Arm iránya, a népszerű Linux disztribúciók kernelszinten támogatják a Qualcomm, Mediatek és egyéb gyártók processzorait, a DIY-közösségben sikert sikerre halmozó Raspberry platformok mindegyike ezt a vonalat erősíti. Az AI betörése csak idő kérdése, sőt, fejlesztői oldalról nézve a linuxos közösség sincs lemaradva, csak kevésbé zajos a felhajtás.

Kizárólag adatközpontokba szánt fejlesztés a Grace lapka, ám nem elképzelhetetlen, hogy éveken belül a kliens gépek terén is találkozhatunk az Nvidia Arm-alapú fejlesztéseivel
Kizárólag adatközpontokba szánt fejlesztés a Grace lapka, ám nem elképzelhetetlen, hogy éveken belül a kliens gépek terén is találkozhatunk az Nvidia Arm-alapú fejlesztéseivel

Ha pedig AI, akkor nem lehet kihagyni az Nvidia térnyerését, ami végfelhasználói szinten még csak mérsékelten jelentkezik, a szuperszámítógépek világában azonban aktívan készülődik a cég. Az Arm Neoverse v2 magokra épülő Grace lapkák legújabb iterációja már majdnem eléri az aktuális Intel Xeon és AMD Epyc szerverprocesszorok teljesítményszintjét, ami most még csak egy intő jel, 2-3 év múlva azonban komoly fejfájást okozhat az x86 CPU-kat gyártó cégek számára. A PC-piacra vonatkozó pozitív előrejelzések alapján az Nvidia is dönthet úgy, hogy beszáll a végfelhasználók kegyeiért folytatott harcba, az egyes lapkákon mért nyereségesség azonban egyelőre visszatartja az AI-óriást. Ezzel szemben az egyedi megrendelésekben nagy potenciált lát az Nvidia, és bizony ez is fájdalmas lehet az Intelnek és az AMD-nek egyaránt.

Temethetjük az x86-ot?

Temetni semmiképp nem kell, de az Arm-architektúrára épített alternatívák ezúttal jó eséllyel szállnak harcba PC-s fronton is. A mesterséges intelligencia olyan hatalmas üzlet, hogy stratégiaváltásra késztethet bárkit a piacon és évtizedes együttműködéseket dönthet romba hónapok alatt. Az Intel gőzerővel fejleszt, gyárt és hetente jelentkezik valamiféle újdonsággal, jövőbeli CPU-generációról szóló hírrel. Az integrált NPU-t elsőként tartalmazó Meteor Lake-t még idén leváltja a Lunar Lake, amit 2025-ben követ a Panther Lake; évente érkezhetnek az új laptopcsaládok, a dömping megállíthatatlannak tűnik.
Az AMD ennél óvatosabb, emiatt szüksége lehet sebességváltásra. Ennek első jele már látszik is, a notebookokba szánt új CPU-k már AI-gyorsítót is kaptak, idén pedig akár két generációváltást is láthatunk. Ez akár még a Qualcomm vitorlái közül is kifoghatja a szelet, ha az időzítés, az árazás és a késztermékek is vonzók lesznek.

Sok a bizonytalanság a közeljövő CPU-fejlesztései körül, a piaci erőviszonyok is képlékenyek, de az jól látszik, hogy minden eddiginél ádázabb harc indult a felhasználók kegyeiért, aminek mi csak örülni tudunk. A végeredmény nem más, mint jobb, erősebb, elérhetőbb árú PC-k, amin hamarosan az új Windows 11 24H2 (vagy egyesek szerint Windows 12) mutathatja majd meg, mire képesek az AI PC-k.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.