Hirdetés

Zsarolóvírusok támadják a QNAP NAS-eszközöket, azonnali beavatkozás szükséges



|

A hálózati és tárolópiacon ismert vállalat szerint jelenleg kétféle támadással kell megbirkózniuk, felhasználóikat frissítésre és adatmentésre buzdítják.

Hirdetés

A szinte mindennapossá váló zsarolóvírus-alapú támadások nem válogatnak, a nagyvállalati célpontok mellett magánszemélyek is gyakorta veszélyben vannak, a kíméletlen adatszerzésre törekvő egyének vagy csoportok ebből a szempontból nem tekinthetők válogatósnak.

A legújabb esemény ezúttal a QNAP hálózati adattárolóit sújtják, a vállalat közleménye szerint ráadásul nincs konkrét termékcsoport, kvázi általános, a teljes portfoliót érintő támadásokról van szó. A NAS-eszközöket használóknak ráadásul egyszerre kétfajta zsarolóvírussal kell megküzdeniük, így egyáltalán nem meglepő, hogy a gyártó azonnali beavatkozást sürget.

Hirdetés

A felhasználói visszajelzések alapján a Qlocker és eCh0raix vírusok a felelősek a mostani támadásokért, melyek ellen több szintű védekezést folytat jelenleg a vállalat. Egyrészt minden egyes felhasználó számára erősen javasolt a legfrissebb Malware Removal segédprogram telepítése és futtatása. Nagyon fontos, hogy amely NAS-on már zárolásra kerültek a fájlok, azt semmi esetre sem szabad lekapcsolni, hanem a fertőző, káros elemeket eltávolító alkalmazást kell elindítani, majd ezt követően kapcsolatba lépni a QNAP technikai ügyfélszolgálatával.

Emellett azonnali frissítésre van szükség a Multimedia Console, Media Streaming Add-on és Hybrid Backup Sync szoftverek esetében, amivel a későbbi, hasonló jellegű támadások válnak megelőzhetővé. Végül, de nem utolsósorban a NAS-kezelőfelületének eléréséhez használt 8080-as port megváltoztatását kéri a gyártó, illetve az ún. "3-2-1" szabály szerinti biztonsági mentések elvégzésére is felhívják a figyelmet.

További információkért érdemes ellátogatni a vállalat biztonsági bejelentéseit gyűjtő weboldalára, a két támadásról bővebben a QSA-21-11 és QSA-21-13 cikkekben olvashatnak az érintettek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.