Hirdetés

Az autóiparnak nem kell a Tesla önvezető rendszere, de Musknak van magyarázata



|

Elon Musk furcsa magyarázatot adott rá, hogy miért nem érdekli a konkurenseket a Full Self-Driving.

Hirdetés

Az autóipar egyik régóta húzódó ígérete a teljes önvezetés elérése, amivel egy fárasztó munkanap vagy átmulatott éjszaka után elég lesz csupán hátradőlnünk a saját járgányunkban, hogy az bármiféle megerőltetés nélkül, automatikusan hazafuvarozzon minket.

A futurisztikus technológiát azonban még senkinek sem sikerült leszállítania, köztük Elon Musknak sem, aki évek óta húzza a mézesmadzagot a Tesla vásárlói előtt. A Full Self-Drivingnak hívott rendszer ugyanis még mindig csak a béta verziónál jár, és a lehetséges 5-ből 2-es szintű "önvezetést" kínál, amely még igényli a sofőr aktív figyelmét. Ezzel pedig a jelek szerint a konkurenciát sem győzi meg.

Musk még a Tesla tavaly nyári eredménybeszámolóján árulta el, hogy tárgyal egy meg nem nevezett nagy autógyártóval az Full Self-Driving licenceléséről, azt is kijelentve, hogy nem próbálják maguknak tartogatni a technológiát, hanem "boldogan odaadják" másoknak is, természetesen nem ingyen.

Hirdetés

Most viszont kiderült, hogy az érdeklődés a nullával egyenlő: a Tesla nemrég lezajlott negyedik negyedéves pénzügyi beszámolóján Musk elismerte, hogy a vállalat még senkivel sem kötött licencmegállapodást az FSD szoftver használatára. A milliárdos pedig ezt azzal magyarázza, hogy a konkurencia egyszerűen nem hiszi el, hogy a technológia "igazi".

"Szeretném hangsúlyozni, hogy ha én egy másik autógyár vezérigazgatója lennék, biztosan felhívnám a Teslát, és megkérném, hogy licencelhessem a teljes önvezető technológiáját."

- üzente Musk a piac többi szereplőjének a részvényeseknek tartott összefoglalóban. Hogy aztán a címzettek meghallják-e az üzenetet, az már teljesen más kérdés, hiszen nem a Tesla az egyetlen cég, amely önvezető rendszeren dolgozik: a BMW például az idénre már SAE Level 3-as megoldást ígér a 7-es szériába.

A milliárdos mindenesetre elárulta, hogy az Észak-Amerikában tesztelt FSD több mint 400 ezer autóban teljesít szolgálatot, azt pedig már egy X-posztra válaszolva tette hozzá, hogy a Tesla bevételei "őrülten" megemelkednek majd, ha a szabályozó szervek is jóváhagyják a technológiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.