Hirdetés

Bekeményít az EU a pornót illetően is, három felnőtt oldal is érintett



|

Az EU digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálycsomagja most a három legnagyobb szexuális tartalmú weboldalra nehezedik.

Hirdetés

Az elmúlt napokban a Twitch kétes irányelveitől volt hangos az internet, amit egy OnlyFans modellnek sikerült simán megkerülnie, így történhetett, hogy lényegében félmeztelenül jelent meg a streamben. Ezt követően rövidesen a Twitch a semmiből változtatott a szabályzatán, amivel mondhatni a művészetek kategóriájához társították a meztelenkedést. Ám ez sem volt különösebben hosszú életű, hiszen két nap sem kellett, és a platform visszavonta a szóban forgó szabályozásokat.

Bár a Twitches hajcihő mostanra már némileg lecsillapodott, időközben most a pornóoldalak kerültek előtérbe, amiket per pillanat az EU vett célba. Az intézkedés és a szabályozás alá most egészen pontosan három felnőtteknek szóló oldal, a Pornhub, az XVideos, és a Stripchat esett, amikre most ez Európai Bizottság kiterjesztette a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályának, avagy a Digital Services Act-nek (DSA) a szigorúbb feltételeit.

A jogszabály értelmében a Bizottság az elért felhasználók alapján hivatalosan is a VLOP-ok, azaz a "nagyon nagy online platformok" közé sorolta a szóban forgó oldalakat, amiről egy sajtóközleményben számoltak be. Ez azt jelenti, hogy mind a három oldal "eléri a havi 45 millió átlagos felhasználói küszöbértékét az EU-ban", így tehát ezeknek most 2024 februárjától kell megfelelniük az előírt DSA-kötelezettségeknek - olvasható a közleményükben.

Hirdetés

A VLOP-ként való kategorizálás értelmében a webhelyeknek csökkenteniük kell többek között a gyermekek szexuális zaklatására irányuló anyagok terjesztését, a deepfake pornóval egyöntetűen. A kötelezettségek mentén továbbá rendszeres jelentéseket kell közzétenniük a tartalmaikra vonatkozó moderációs döntéseikről, és összességében szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük a felhasználóik életkorának az ellenőrzésével kapcsolatban.

A szigorúbb feltételek alá így immáron összesen 22 cég és szolgáltatás tartozik, amelyek közé elsőként kerültek most be kifejezetten felnőtt tartalmat közvetítő oldalak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.