Hirdetés

Földbe állt a cég, ami elhozta az első repülő motort



|

A jelek szerint túl nagyot álmodott az Xturismóval az A.L.I. Technologies.

Hirdetés

Habár a Vissza a jövőbe második része 2015-re jósolta a széles körben (legalábbis Kalifornia gazdagabb környékén) elterjedt repülő autókat, az emberiség 2024-ben még azzal van elfoglalva, hogy valahogy kiváltsa a nagyon is földhözragadt belsőégésű járgányokat, miközben a népi szárnyalás víziójához legfeljebb a fapados légitársaságok filléres jegyei vitték közelebb a világot.

Néhány ígéretes próbálkozás persze volt a műfajban, köztük a japán A.L.I. Technologies repülő motorkerékpárjával, amely az elmúlt években egész nagy figyelmet élvezett, ám úgy néz ki, hogy most ez az álom is beleállt a földbe.

A The Japan Times ugyanis nemrég arról számolt be, hogy a 2016-ban megalapított startup december 27-én csődöt jelentett, a múlt héten pedig el is indult ellene a csődeljárás a Tokiói Kerületi Bíróságon. A nem túl hosszú életű vállalatot a Tokiói Egyetem repülőmérnök-hallgatói indították útjára, és elsősorban ipari felhasználásra szolgáló drónokkal foglalkozott, de Xturismo néven egy futurisztikus repülő motorkerékpárt is piacra dobott.

Hirdetés

A kategóriájában világelsőnek számító modell 200 példányban készült el, és aki nem sajnálta rá a közel 183 millió forintnak megfelelő árat (77,7 millió japán jen), az 2021 őszétől le adhatta le rá a rendelését, 2022 végén pedig a leszállítás is megkezdődött. Az alábbi videón akcióban is látható a leginkább egy meglovagolható drónra emlékeztető szerkezet, ami az utóbbi években számos repülőshow sztárja volt:

A Tokyo Shoko Research értesülései szerint  2019-ben még 2,31 milliárd jennyi befektetést összegyűjtő A.L.I. Technologies vesztét a túl magas fejlesztési költségek okozták, melyek következtében 2020-ban 1,37 milliárd, 2022-ben pedig már 1,93 milliárd jenes veszteséget termelt a cég. A COVID-pandémia idején igényelhető kedvezményes kölcsönökből és kockázati tőkebefektetők bevonásával a startup ugyan egy ideig még a felszínen tartotta magát, ám végül nem tudott fedezetet szerezni a folytatáshoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.