Hirdetés

Rengetegen használják szexchatre az AI-szöveggenerátorokat



|

A legalapvetőbb emberi ösztönök a chatbotok használati statisztikáin is nyomot hagynak.

Hirdetés

Egy éve ilyenkor az emberek nagy részének még valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy eszik-e vagy isszák a mesterséges intelligenciás szöveggenerátorokat, a ChatGPT tavaly novemberi megjelenése azonban valóságos chatbot-dömpinget indított el, így ma már több ilyen szolgáltatás közül válogathatunk, melyekkel előszeretettel él is a közönség.

Egy több egyetemet is összefogó nemzetközi kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy pontosan mire is használják az emberek e változatos feladatok megoldására képes platformokat, ennek kiderítésére pedig 100 ezer angol nyelvű beszélgetést elemeztek, 25 szöveggenerátort, köztük a ChatGPT-t és a Claude-ot vonva be a vizsgálatba.

Hirdetés

Az Interesting Engineering összefoglalója alapján arra jutottak a kutatók, hogy az emberek jelentős része "nem biztonságos témákhoz", például "explicit és erotikus történetmesélésre" vonatkozó kérések teljesítésére, illetve szókimondó szexuális fantáziák és szerepjáték-forgatókönyvek létrehozására használja a mesterséges intelligenciát.

A felhasználói utasítások többsége ugyanakkor nem a piszkos fantázia kielégítésére, hanem programozással kapcsolatos feladatok megoldására vonatkozott, amivel el is érkeztünk a vizsgálat gyenge pontjához. Az Arxiv.org-on publikált tanulmány szerzői ugyanis elismerik, hogy az eredmény torzíthat, mivel a kutatásba bevont felhasználók többsége LLM-rajongó és kutató volt, ez a tech-érzékeny célcsoport pedig nem feltétlenül reprezentatív a szélesebb közönségre nézve.

Az eredményeket továbbá az a tény is befolyásolhatta, hogy az adatgyűjtés során nem alkalmaztak szigorú regisztrációt és később sem szűrték a mintákat, így előfordulhatnak gyenge minőségű, vagy duplikált adatok a forrásanyagban. Mindezek ellenére a kutatás azt mutatja, hogy az emberek nemcsak szexchatre és programozásra, hanem például földrajzi kérdések megválaszolására, utazási tippekre, szövegek összefoglalására és üzleti stratégiák megalkotására is előszeretettel vetik be a szöveggenerátorokat.

Ami pedig a mesterséges intelligencia szexuális célú felhasználását illeti, nem ez az első hír a témában. Az Egyesült Királyságban például nemrég ítéltek el egy merénylőt, aki 2021-ben egy szexpartnerként és barátnőként kezelt chatbot biztatására próbált végezni II. Erzsébet királynővel, a The Washington Post pedig néhány hónapja arról számolt be, hogy egyesek szexbotokat készítenek a Meta nyílt forráskódú nagy nyelvi modelléből, az LLaMA-ból. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.