Hirdetés

Szomorúan kreatív: ahány képpontot látsz a képeken, annyi maradt az adott állatfajból



|

Egy lelkes Photoshop-mágus húsbavágó érzékletességgel mutatja be a legveszélyeztetettebb állatfajokat. Rég volt ennyire frappáns és ennyire szomorú egy fotós kampány.

Hirdetés

A mostani önkéntes kampány alapja a World Wildlife Fund, vagy ahogy talán még többen ismerik, WWF 2008-as felhívása. Az alapítvány japán szervezete annak idején úgy próbálta felébreszteni a világ figyelmét a kihalás szélére sodródott állatfajokra, hogy különleges képeket készített róluk: az eredeti fotókat olyan digitális változatokra cserélték, amelyeket "kikockáztak", és pontosan annyi pixelből állt egy-egy kép, ahány egyed maradt az adott fajból.

Hirdetés

11 év múltán sajnos a legtöbb esetben csak rosszabbodott a helyzet - a klímaváltozás, a műanyaghulladékok, az orvvadászat, az élőhelyek kiirtása és sok egyéb emberi tevékenység miatt szinte naponta tűnik el egy-egy állatfaj, és a legtöbben ugyan szomorkodnak a hír hallatán pár másodpercig, de valahogy sosem elég érzékletes a magyarázat, így aztán sokan a napi bulvárhírek egyikeként hamar meg is feledkeznek a dologról.

Épp ezért a USmooth44 nevű Reddit-felhasználó úgy döntött, újra elkészíti a kampány fotóit, de aktualizálja az egyedszámokat a 2019-es állapotra, és a friss adatok felhasználásával "újrapixelezi" a képeket. A látvány magáért beszél: már a 3000-5500 példány közötti afrikai vadkutya fotója is alig kivehető, de amikor elérkezünk a 600-650 példányban fennmaradt indokínai tigrisig, már erős képzelőerő kell ahhoz, hogy láthassuk, ahogy két nagymacska küzd egymással. Az amuri leopárd körülbelül 60 példányos populációjának szemléltető képe pedig már csak egy óriási színes négyzetekből összerakott folt.

Mutatjuk a műveket, aztán lehet szépen, mélyen elgondolkozni. A teljes galériát ezen a weboldalon lehet megnézni, az első tíz kép után érdemes rákattintani a "mutasd a továbbiakat" gombra is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.