Hirdetés

Norton Family – Biztonságban a család



|

Olyan szülői felügyelet is létezik, amire a gyerekek sem korlátként és nyűgként tekintenek. Megmutatjuk, mire figyelj, ha hatékony kibervédelmet szeretnél vita és bosszankodás nélkül.

Hirdetés

Milliárdnyi veszély leselkedik minden felhasználóra az interneten. Ma már nem csupán egyszerű vírusokkal, könnyen felismerhető, webes kártevőkkel kell megküzdenünk, sokkal szofisztikáltabb támadásokkal kell felvennünk a harcot nap, mint nap. Legyen az PC vagy mobileszköz, sokszor olyan meggyőző az átverés, hogy tapasztalt, sokat látott felhasználók is bedőlnek a támadásnak. A kiberbűnözők előszeretettel használják a mesterséges intelligencia nyújtotta erőforrásokat, képesek hihető magyarsággal fordítani hosszabb szövegeket és 1:1-ben lemásolni e-mailen érkező számlákat, vagy banki beléptető oldalakat.

Sajnos a mai fiatalságot nem készítik fel megfelelően arra, hogy felismerjék az online terjedő csalásokat, átveréseket, adatlopási kísérleteket. Nem tanítják meg őket a hatékony megelőző védekezésre és arra sem, hogy az online térben mindig, mindennel szemben legyenek óvatosak, körültekintőek és gyanakvóak. Az otthoni beszélgetés, a lehetséges veszélyek bemutatása nagyon fontos a gyerekek online védelmének érdekében, ám emellett a megfelelő biztonsági szoftverrel is sokat tehetsz azért, hogy családtagjaid ne váljanak online átverés áldozataivá. A szülői felügyeletként nevezett modulok eltérő tudásúak, ráadásul ma már a fejlett operációs rendszerekben is található valamiféle védelmi szolgáltatás. Cikkünkben a Norton 360 Deluxe és Prémium csomag részeként elérhető Norton Family szolgáltatást mutatjuk be.

Felügyelet és védelem

A Norton Family szülői felügyelet minden olyan Norton 360 védelmi szoftverben elérhető, amely egynél több licencet kínál, így a Deluxe és a nagyobb csomagok mind tartalmazzák. A modul önálló beállítópanellel rendelkezik weben, sőt, saját böngésző pluginje és mobil alkalmazása is van, ami elérhető Apple iOS-re és Google Androidra egyaránt. A Norton Family beállítása végtelenül egyszerű: egy vagy több szülő felügyelhet licencenként akár 15 gyereket is, a gyerekeknek külön nem kell megvásárolniuk a licencet. Azt is fontos már az elején leszögeznünk, hogy a Norton Family az eszköz- és tartalomkorlátozásban, az időbeosztásban segít, a tényleges védelemhez Norton 360-ra van szükség, ami felhasználónként és eszközönként igényel egy-egy licenct. Például a 10 eszközre telepíthető Norton 360 Prémium akár egy öttagú családnak kényelmesen elegendő, ha mindenkinek egy mobilja és egy PC-je van.

A szülői felügyelet beállítása a magyar nyelvű kezelőfelületen maximálisan felhasználóbarát, nem igényel szakértelmet. A webes felület és a mobil applikációk segítenek minden lépésnél, az eszközök párosítása és profilokhoz rendelése pedig egyszeri PIN kódokkal pillanatok alatt elvégezhető (a beállítás menetét lásd keretes írásunkban).

Hirdetés

A párosítást követően a védelem máris aktiválódik a gyerek eszközén, ám az alapbeállításokat érdemes megváltoztatni, hiszen minden gyereknek mások az igényei. Érdemes közös megállapodás szerint beállítani az interneten tölthető időt, a mobilhasználati időkorlátokat, és tisztázni, hogy a szülők milyen tevékenységeket láthatnak. A gyerek megfelelő netes viselkedésének kialakításában is nagy segítség a Norton Family, ami témakörök és webcímek alapján megszűri az online tartalmat és védi a kiskorúakat a káros oldalaktól, felhasználóktól.

A Norton Family listázza a gyerek kereséseit, a meglátogatott weboldalak címeit, sőt, a böngészőben megtekintett YouTube videókat is. Az alkalmazások szűrése és használati időkorlátaik is aprólékosan beállíthatók, így arra is odafigyelhet a szülő, hogy gyereke ne használja feleslegesen az okostelefont, és emiatt "elmenjen mellette a való élet". Az Iskolai idő funkcióval appok és webhelyek meghatározott csoportját állíthatja be a szülő, hogy a tanulást segítse a mobil vagy a PC, de feleslegesen ne kösse le a gyereket, vagy terelje el a figyelmét.

Mindez valós időben követhető a mobil applikáción vagy webes felületen keresztül, ha pedig extra időre, vagy azonnali engedélymegadásra van szükség, azt is el lehet intézni pár pöccintéssel. A Norton Family emellett heti és havi rendszerességgel összefoglalót is küld a szülőknek, hogy láthassák, az elmúlt időszakban milyen eszközhasználata és webes tevékenysége volt gyereküknek, majd ez alapján átbeszéljék, hogy mi az egészséges életegyensúly, és mely tartalmakkal kell vigyázni az online világban.

Így telepítsd és aktiváld a Norton Family védelmet

1 Családi csoport létrehozása

A szülő Norton fiókjába bejelentkezve a my.norton.com oldalon a Szülői felügyelet modult kell választani. Itt a Gyermek hozzáadása gombbal tudod elkészíteni gyereked profilját. Add meg a nevét, képét (avatárját) és az életkor szerinti alapértelmezett korlátozási szintet.

2 Telepítés minden eszközre

Windowson szülőként a My Norton kezelőfelületre belépve, majd a gyerek profilját választva az Eszköz hozzáadása sorra kell kattintani és letölteni a szükséges segédprogramot. Android és iOS alatt a Play Áruházból, illetve az App Store-ból a Norton Family appot kell beszerezni.

3 Párosítás

A gyerek eszközén egy ideiglenes PIN kód jelenik meg, amelyet a webes felületen kell megadni, így rendeli az eszközt a Norton Family a megfelelő fiókhoz és gyerekhez. Ezt követően mobilon meg kell adni a szükséges engedélyeket, hogy a védelem minden szükséges erőforráshoz hozzáférhessen.

4 Beállítások

A hatféle védelem mindegyike elérhető weben és a szülő mobiljára telepített Norton Family appban is. A fogaskerekekre kattintva érhetőek el a beállítások, ahol az applikáció-, weboldal- és keresési szűrést, az időtartamokat és az Azonnali iskolai időt be tudod állítani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.