Hirdetés

Újra hazánkban szervezik meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, 90 ország résztvevői érkeznek Szegedre



|

Másodszor ad otthont Magyarország a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (IOI), ahol fiatal, ígéretes programozók mutathatják meg, mit tudnak, miközben megismerkednek egymás eltérő szokásaival.

Hirdetés

Harmincötödik alkalommal tartják meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát, amely egyike annak a tizenkét tudományos olimpiának, ahol a középiskolás vagy annál is fiatalabb korú tanulók mutathatják meg, mennyire ügyesek az őket leginkább foglalkoztató területen, bátorítást kaphatnak, hogy karrierjüket is ennek irányába építsék tovább, illetve más országok hasonló érdeklődésű fiataljaival alakíthatnak ki akár életre szóló kapcsolatokat.

Míg 1996-ban Veszprémben gyűltek össze a világ legígéretesebb programozó növendékei, az idei évben Szegeden találkoznak, és annak jelentősége, hogy az IOI 2023-nak Magyarország adhat otthont, a Neumann emlékév miatt különösen nagy.

Hirdetés

Az 1989-ben indult rendezvénysorozat ma az egyik legfontosabb programozói megmérettetés, amely az idei évben 90 ország összesen 360 tanulóját, segítőkkel együtt közel 1000 résztvevőjét fogadja. A nyolc napon át, augusztus 28-tól szeptember 4-ig tartó esemény nem csak a versenyzésről szól, a résztvevő diákok túrázhatnak majd Szeged látványosságai mellett Ópusztaszeren és Makón is, lesz lehetőségük gyakorolni, kikapcsolódni, ismerkedni egymással. 

A verseny maga két napon, augusztus 30-án és szeptember 1-jén zajlik, két ötórás etap alatt három-három problémára kell megtalálni a leghatékonyabb megoldást matematikai és informatikai ismereteket, valamint a C++ nyelv által kínált lehetőségeket bevetve. A szervezők a legoptimálisabban futó kódot várják, egy hatékony algoritmusra lesz szükség az éremszerzéshez. Bár minden országból legfeljebb négyfős delegáció érkezik, mindenki egyénileg indul, semmilyen külső segítséget nem kap, könyveket, az internetet, de még számológépet sem lehet majd használni. A csalás gyakorlatilag teljesen kizárt, minden eszközt és tárgyat, amit a résztvevők a terembe szeretnének vinni magukkal (legyen szó egérről, billentyűzetről vagy kabaláról) átvizsgálnak, és már a versenyt megelőző napon elszeparálják egymástól a diákokat, kommunikálni sem tudnak sem egymással, sem az őket kísérő felnőttekkel.

Az egyenlő feltételeket az is biztosítja, hogy mindenki pontosan ugyanolyan gépet, egy Acer Aspire 3 laptopot használhat, Ubuntu 22.04 LTS operációs rendszerrel, előre telepített programokkal - a konfiguráció virtuális gépként bárki számára elérhető.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megálmodói igyekeztek a jutalmazási rendszert is úgy kialakítani, hogy akik tényleg kiemelkedően teljesítettek, azok eredményei a megfelelő módon legyenek honorálva, ezért nem csak az első három helyezett, hanem a versenyzők fele kap érmet, 1:2:3 arányban aranyat, ezüstöt és bronzot. A 2022-es, Indonéziában megrendezett IOI-on a magyar delegációból Molnár István Ádám ezüstérmet, Czanik Pál pedig bronzérmet szerzett.

Az IOI 2023 eseményeiről mi is beszámolunk majd, és szorítunk a magyar versenyzőknek, hogy sok éremmel és élménnyel térjenek haza a rendezvényről!

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia a Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében valósul meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.