Cserélj izzót projektorodban 5 perc alatt

|

A projektorizzó-csere messze nem olyan bonyolult, mint azt néhányan gondolják. Így csináld otthon.

Kritikus eleme az izzó a projektoroknak, és sajnos hajlamos el is használódni. Kétségbe esni azonban nem szabad, mert a projektort nem kell eldobni csak azért, mert kiégett az izzó vagy jelez a készülék, hogy ideje a cserének – ki is cserélhetjük azt. Aki otthon szeretné ezt elvégezni, nem kell óriási munkára számítania – feltéve persze, ha odafigyel a lépésekre. Megmutatjuk, hogyan lehet biztonságosan és gyorsan izzót cserélni.

 

Akár otthon is

Egy ilyen izzó élettartama sok mindentől függ, de általában 2000-4000 órára lehet számítani. Az élettartamot kitolhatjuk, ha csökkentett fényerejű üzemmódban használjuk és nem kapcsolgatjuk sűrűn ki/be a projektort. Ha mégis megérett a csere, keressük meg a megfelelő izzótípust, amelyet a leírásban megtalálunk. A gyári, hivatalos izzó mellett sok esetben utángyártott izzót is vásárolhatunk, ám ezek fényereje, élettartama stb. nem garantált a kivetítő gyártója által.

 

 

Hozzávalók, előkészületek

Először is ne álljunk neki a szétszedésnek addig, amíg nincsen meg a csereizzó és nem néztünk-e utána, hogy ez a garancia (ha van még ilyen) bármilyen megsértésével jár-e. Ha garanciavesztés jár azért, mert otthon cseréljük az izzót, nem érdemes kockáztatni.

 

A megfelelő helyet is találjuk meg, ami ne az asztal széle, a padló vagy a mosatlannal telezsúfolt konyhapult legyen. A cserénél fontos, hogy lehetőleg pormentes, tiszta helyen végezzük. Szerszámból semmi különleges nem fog kelleni, az esetek döntő többségében egy keresztfejű csavarhúzó elegendő, és ajánlott normál csavarhúzót használni, nem elektromost, nehogy túlhúzzuk valamelyik csavart. Ne feledkezzünk meg a törlőkendőről sem, amiből érdemes mikroszálasat választani.

 

 

Szerelés

Áramtalanítsuk a projektort – ez a legfontosabb lépés. Ehhez nem elég, ha kikapcsoljuk azt, hanem a tápkábelt is távolítsuk el. Keressük meg az izzóegységet takaró fedlapot és ezt csavarozzuk le. Ez általában alul található és 2-4 csavar tartja.

 

Óvatosan húzzuk ki az izzót rejtő egységet, és ha találunk, húzzunk ki minden csatlakoztatott kábelt. Tegyük félre a régi egységet olyan helyre, ahol nem keverjük össze az új alkatrésszel. A mikroszálas törlőkendővel töröljük le a port az izzóegység részéből, majd óvatosan helyezzük be az új egységet, miközben csatlakoztatjuk a kábeleket. Csavarozzuk vissza a fedlapot és fordítsuk vissza a kijelzőt a lábára. Helyezzük a készüléket áram alá, kapcsoljuk be, majd a menübe navigálva állítsuk alaphelyzetbe az izzó élettartam-számlálóját.

 

Amennyiben csak izzót vásárolunk, még óvatosabbnak kell lennünk, és nagyon oda kell rá figyelnünk, hogy még véletlenül se érintsük meg ujjunkkal az izzót, máskülönben a kosz és zsír ráég az izzó felületére, és ez jelentősen csökkenti élettartamát.

 

Szervizes extra takarítás

A projektorok izzócseréjét természetesen a szervizek is vállalják, nem is kell érte vészesen magas árat fizetni (kb. 5 ezer forint) és biztosak lehetünk benne, hogy nem csúszik hiba a szerelésbe. Maga a csere nem is különösebben nehéz, viszont a szervizek ilyenkor a tisztítást is elvégzik (ha nem, ezt kérjük külön).

 

A ventilátor sok-sok port szív be az évek alatt, ezáltal romlik a hatékonysága is, ami nagyobb üzemi hőmérsékletet és ezáltal rövidebb élettartamot jelent. A szervizes cserénél a készüléket ki is takarítják, ami igazán hasznos. Házilag a szűrőt egyszerűen tisztíthatjuk és ezt érdemes izzócserétől függetlenül is 100-300 használati óránként elvégezni. A legtöbb készüléknél egyszerűen eltávolítható a szűrő, amit sűrített levegővel fújjunk át, majd helyezzünk vissza a helyére. Amennyiben a tisztításra külön kitér a leírás, mindenképpen az ott található lépéseket kövessük.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.