Btrfs és Apple Watch támogatás a Synology DSM 6.0-ban

|

Az egyik első smart-NAS operációs rendszer új kiadása robusztusabb alapokat és hasznos újdonságokat hoz otthoni felhasználóknak is.

Hirdetés

Az Synology NAS-ok böngészőben, grafikus felületen kezelhető DiskStation Manager operációs rendszere szintet lép a 6.0-ás verzióval, különösen teljesítmény és biztonság tekintetében. Az eddig is 64 bites rendszermag mellett már az alkalmazások is elérhetők 64 bites változatban, így számukra is megdőlt a 4 GB-os memóriakorlát. Megjelent a nagyvállalati biztonsági igényeknek is megfelelő Btrfs fájlrendszer, mely a pillanatfelvételek és replikáció beépítésével kevesebb erőforrás- és sávszélesség felemésztésével és hatékonyabban védi adatainkat, mint a klasszikus fájl backup megoldások, közben tömörítésre is képes. A Btrfs az Intel processzoros, munkacsoportoknak szánt modellekben választható, pl. DS415+

További erőt adhatunk a rendszernek a továbbfejlesztett SSD cache lehetőségeinek kihasználásával, mely 16 SSD meghajtóig terjeszkedhet. Nagyobb modelleken sokat spórolhatunk a virtualizáció bevetésével, a Synology Docker alapú rendszere lehetővé teszi, hogy maga a DSM is több példányban és verzióval fusson ugyanazon a vason. A virtualizált rendszerek zökkenőmentes költöztethetők el a kinőtt hardverekről és persze jobban kihasználják az adott hardver erejét. Saját e-mail kiszolgálót indíthatunk a MailPlus Server (Beta) bevetésével, melyet persze weben is kezelhetünk és csinos mobil app is használható hozzá. Intelligens spam szűrés, Google Safe integráció és tartalom alapú szűrés fokozza a biztonságérzetünket. 

Nem mindenki akar persze atomerőművet otthonra, de az otthoni felhasználók is örülhetnek a Mac Finder-szerű, megújult keresőnek, mely az indexelt állományok tartalmában is hatékonyabban kutat (700 formátumot ismer és figyelembe veszi a média metaadatokat is).

Eléggé látványos fejlesztés az Apple Watch támogatása is, a népszerű eszközről hangjegyzetek rögzíthetők a NAS-ra és lejátszhatók zenei gyűjteményünk darabjai is. A Spreadsheet bevezetésével saját felhőből menedzselhető adataink, munkáink kezelése is, ebben segít az új funkciókkal megspékelt Note Station is, és a Cloude Station 4, mely saját felhőtárhely üzemeltetését teszi lehetővé.

A látásproblémákkal küzdők számára is megnyílt az út, a File Station alkalmazás és a Vezérlőpult már használható számukra is az NVDA képernyőolvasó szoftver és a Firefox segítségével. Jelenleg ugyan már nem Release Candidate, hanem végleges fázisban jár a DSM 6.0, de azért telepítés előtt mindenképpen nézzük át a jegyzeteket és ajánlásokat!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.